Phjongcshang: Az indulás mellett döntöttek az oroszok

Phjongcshang
The President of the Russian Olympic Committee, Alexander Zhukov (5thR) and officials prepare to start a meeting in Moscow on December 12, 2017 on deciding how to respond to IOC ban on Russia participating in Winter Games. Most Russian athletes want to compete in the 2018 Winter Olympic Games in Pyeongchang despite a ban on the country's team, the head of the athletes' commission at the Russian Olympic Committee (ROC) said on December 11. / AFP PHOTO / Alexander NEMENOV
Vágólapra másolva!
Részt vesznek a februári, phjongcshangi téli olimpián az orosz sportolók, akik a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) múlt heti határozata szerint csak semleges zászló alatt versenyezhetnek majd a játékokon.

Az indulásról szóló egyhangú döntés kedden, az úgynevezett olimpiai gyűlésen született meg - jelentette a TASSZ orosz hírügynökség.

Az Orosz Olimpiai Bizottság (OKR) elnöke, Alekszandr Zsukov úgy fogalmazott, támogatják azokat a versenyzőket, akik indulni szeretnének. Dmitrij Peskov, a Kreml szóvivője a bejelentés után azt mondta: a Kreml támogatja az OKR döntését. Vlagyimir Putyin orosz elnök már múlt szerdán kijelentette: nem akadályozzák meg egyetlen orosz sportoló esetében sem, hogy elinduljon az olimpián.

Ott lesznek az orosz sportolók a téli olimpián Forrás: AFP/Alexander Nemenov

Az orosz doppingbotrány miatt a NOB végrehajtó bizottsága múlt kedden felfüggesztette az Orosz Olimpiai Bizottságot, ezzel egyben kizárta a dél-koreai játékokról, és csak semlegesként, az ötkarikás zászló alatt engedélyezte az orosz sportolók indulását.

A NOB-döntés nyomán azok a versenyzők, akik kvótát szereznek, bizonyítottan tiszták, nem sértették meg korábban a doppingszabályzatot és részt vesznek a számukra előírt ellenőrzéseken, "Olimpiai Sportoló Oroszországból" (OAR) megjelöléssel szerepelhetnek Phjongcshangban. Ez a jelzés szerepel majd az öltözékükön, aranyérem esetén pedig az olimpiai himnuszt játsszák el nekik.

A 2018-as téli olimpiát február 9. és 25. között rendezik a Phjongcshangban.