Vágólapra másolva!
A 2017-es év a labdarúgásban jól kezdődött. Elég csak arra gondolni, hogy a Puskás-díjas találat már január 1-én megszületett. És jól is folytatódott. A Real Madrid zsinórban másodszor nyerte meg a Bajnokok Ligáját, így a sorozat történetében először került sor címvédésre, amelynek következményeként Cristiano Ronaldo megnyerte ötödik aranylabdáját. De volt itt még rengeteg minden. Év végi világfutball-összefoglaló a teljesség igénye nélkül.

Már január 1-én megszületett az év legszebb gólja

2017. január elseje felejthetetlen emlék marad az angol futball szerelmeseinek. Az Arsenal támadója, Olivier Giroud káprázatos skorpiórúgással szerezte meg a vezetést csapatának a Crystal Palace elleni bajnokin. A francia csatár megmozdulását a szakértők azonnal kikiáltották a Puskás-díj legnagyobb esélyesének. Nem is tévedtek, hiszen október végén a londoni Palladium színházban rendezett FIFA-gálán Giroud vehette át az év legszebb találatáért járó díjat.

Kassai madridi botránya örökre megváltoztatta a labdarúgást

Az idei szezon legemlékezetesebb Bajnokok Ligája-mérkőzése egyértelműen a Real Madrid-Bayern München negyeddöntő visszavágója volt. Az odavágón a müncheniek nagyon jól futballoztak, mégis 2-1-es vereséget szenvedtek az Allianz Arénában, így Madridban minimum két gólt kellett lőniük a továbbjutáshoz. Carlo Ancelotti csapata 2-1-re vezetett (és hosszabbításra állt) a Santiago Bernabéu Stadionban, amikor

a mérkőzést dirigáló Kassai Viktor a 84. percben egy tiszta szerelés után kiállította a chilei Arturo Vidalt,

így emberelőnybe került a Real Madrid.

Ha Kassai első hibája nem lett volna elég nagy csapás a Bayernnek, Cristiano Ronaldo a hosszabbításban úgy szerezte meg a vezetést a Realnak, hogy egyméteres lesről indult, de a magyar játékvezető és stábja ezt nem vette észre.

A párharc a 109. percben dőlt el, amikor Marcelo szólózott, majd a jobbján érkező Cristiano Ronaldóhoz passzolt, akinek csak az üres kapuba kellett gurítania. A harmadik találat is megosztotta a közvéleményt, sokadik megnézésre sem lehetett eldönteni, hogy les volt-e vagy sem.

A mérkőzés után a Bayern München teljes szakmai stábja Kassai Viktoron és a segítőin kérte számom a továbbjutást.

„Ha a játékvezető nem hibázott volna ennyit, ki tudja, mi történt volna. Ezek egyértelmű tévedések voltak. Beszéltem a bíróval a meccs után, és mondtam neki, hogy „szép munka" volt.

Büszke vagyok a játékosaimra. Tudom, hogy ilyen a labdarúgás, ez benne van a játékban, de nem ilyen gyakran. A les egyértelmű volt Ronaldo góljánál, Vidal belépője pedig még csak szabálytalan sem volt. Remélem, a videótechnika majd segíteni fogja a játékvezetőket, mert ilyen bakik egyszerűen nem fordulhatnak elő egy Bajnokok Ligája-negyeddöntőn. Rossz bíráskodást láthattunk. Ennyi, punktum" – értékelt a mérkőzés után Carlo Ancelotti, a Bayern München azóta már menesztett trénere.

Kassai Viktor madridi botránya miatt lemaradt a 2018-as világbajnokságról Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Andreas Gebert

Ugyan a Bajnokok Ligájában még nem vezették be a videobírót, de a nyári Konföderációs Kupán már tesztelték, míg a top bajnokságok közül a Bundesligában és a Serie A-ban már sikeresen alkalmazzák, a követező szezonban pedig már a La Ligában és a Ligue 1-ben is bevezetik.

Kassai Viktor valószínűleg sosem lesz a müncheniek kedvence, és Carlo Ancelotti sem fogja a szívébe zárni, de az biztos, hogy a világ labdarúgásában gyökeres változást jelenthet a játékvezetőket segítő új technika, amely bevezetésében a magyar játékvezetőnek, illetve tévedéseinek is óriási szerepe lehet.

Ibrahimovic továbbra is várhat az első európai kupadöntőjére

Zlatan Ibrahimovic, a Manchester United svéd világklasszisa talán a világ egyik legbalszerencsésebb játékosa, már ami az európai kupatrófeákat illeti.

Karrierje során nyert már bajnokságot Hollandiában, Olaszországban, Spanyolországban és Franciaországban is.

Azonban a 36 éves sztárjátékos még sosem nyert európai kupatrófeát, pedig erre az idei szezonban minden esélye megvolt. A veterán támadónak április 20-án, az Anderlecht elleni Európa Liga-negyeddöntő visszavágóján egy rossz talajfogás következtében az elülső keresztszalagja és az egyik oldalszalagja is elszakadt, így csak a pálya széléről buzdíthatta csapattársait a stockholmi fináléban.

Az orvosok kezdetben kilenc hónapos kihagyást, vagy visszavonulást jósoltak neki, ennek ellenére már november 18-án, a Newcastle elleni bajnoki mérkőzésén visszatérhetett a pályára.

„Nem aggódtam, hiszen tudom, mire vagyok képes.

– mondta Zlatan Ibrahimovic, aki egy percig sem gondolta, hogy a sérülés véget vet a karrierjének.

Még nincs vége, lapozzon a folytatáshoz!