A díszsorfalat követelő Ronaldo és Real hármat kapott a Barcelonától

Suárez
Barcelona's Uruguayan forward Luis Suarez celebrates after scoring during the Spanish League "Clasico" football match Real Madrid CF vs FC Barcelona at the Santiago Bernabeu stadium in Madrid on December 23, 2017. / AFP PHOTO / CURTO DE LA TORRE
Vágólapra másolva!
Amikor a Real Madrid egy héttel ezelőtt megnyerte a klubvilágbajnokságot, Cristiano Ronaldo arról  beszélt, hogy az ősi rivális Barcelona játékosai igazán megtehetnék, hogy díszsorfallal köszöntik a madridi csapatot a december 23-i El Clásicón. A katalánok csak nevettek ezen, majd válaszként hármat gurítottak Zinedine Zidane csapatának. Suárez, Messi és Vidal góljával 3-0-ra győzött tehát a Barcelona, amely szinte behozhatatlan előnyre tett szert a spanyol bajnokságban. Az esti mérkőzésen a Valencia hazai pályán 1-0-s vereséget szenvedett a Villarealtól, amely meglepetés.

Mindkét edző 4-4-2-ben küldte fel csapatát, ami inkább Zidane-tól volt meglepetés: Ronaldo és Benzema mögül kihagyta Iscót, helyette Kovacicot rakta be, akinek a szuperkupa meccsel ellentétben nem Messit kellett fognia, hanem Busquest. A Barcánál kezdő volt Paulinho, Valverde így próbálta izomban felvenni a versenyt a középpályán.

Az utóbbi Clásicók nyílt játékot és sok gólt hoztak,

de Valverde pragmatikusságát ismerve lehetett rá számítani, hogy nem fog semmilyen fölösleges kockázatot vállalni.

Az nem az ő stílusa, ráadásul a Barcának 11 pont volt az előnye a meccs előtt (a Real egy meccsel kevesebbet játszott). „Mindenki a Reallal foglalkozik, pedig az Atlético itt van mögöttünk hat pontra" - mondta a spanyol edző, fittyet hányva a Realra.

Az első félidőben fölényben játszott a Real Forrás: AFP/Curto De La Torre

A Barca már a meccs elején odaadta a labdát a Realnak, amely sokkal veszélyesebben futballozott, Ronaldo lesgólt szerzett, Benzema kapufát fejelt, de úgy istenigazából nem tudta komoly nyomás alatt tartani Ter Stegen kapuját. A Barca semmilyen játékát talán a német kapus passzmutatójával lehet szemléltetni:

átlagban öt hosszú labdát játszik meg meccsenként, most egy félidő alatt volt neki 15.

Messi szinte észrevehetetlen volt, Suárez egyedül bokszolt Ramosékkal, így előfordult, hogy Paulinhóra jött ki a játék. A legnagyobb helyzet is előtte adódott, de a lövését kiszedte Navas.

Messi szinte eltűnt a félidőben Forrás: AFP/Oscar Del Pozo

A második félidőre megfordultak a dolgok, a Real rendezetlen csapatrészei között egyre többször gyorsíthatott fel a Barca, és

az 54. percben egy végletekig kijátszott támadás végén Suárez meg is szerezte a vezetést.

Zidane azonnal a kispad felé fordult, de még mielőtt beállhatott volna Bale és Asensio, eldőlt a meccs (és a bajnokság is?): egy kapu előtti kavarodás végén Carvajal ütött bele kézzel a labdába a gólvonalon,

amiért a bíró kiállította, a Barcának pedig tizenegyest ítélt. Messi belőtte, 0-2.

A madridiak teljesen szétestek, a cserék (Nacho, Bale, Asensio) után kicsit feljavult a játékuk, Bale-nek és Ramosnak is volt egy-egy nagy helyzete, de még a szépítés sem jött össze. A Barca már inkább a labda (és az eredmény) tartására ment rá, csak elvétve rohant át a Realon, olyankor viszont mindig lövéssel fejezte be a támadást. Amikor már úgy tűnt vége, becsusszant a harmadik: Messi középre adásából Vidal lőtt gólt.

A győzelemmel a Barcelona megőrizte veretlenségét, és lehet, hogy már karácsonyra eldöntötte a bajnoki címet:

jelenleg 14 pont az előnye riválisa előtt, de ha meg is adjuk a Realnak az elmaradt meccsét, akkor is 11.

"Fáj a vereség, mert jól kezdtük a meccset. A bajnokság még nincs lefutva - nyilatkozta a meccs után Zidane, aki azt is elmondta, hogy miért Kovacic kezdett, és nem Isco. - Azt akartuk, hogy Messi állandó nyomás alatt legyen. Mateo jól megoldotta, amit kértem tőle."

Valverde természetesen elégedetten nyilatkozott, de ő sem gondolja, hogy eldőlt volna a bajnokság. "Hogy kiszálltak volna a bajnoki versenyfutásból? Ugyan. Még csak a bajnokság felénél tartunk."

A díszsorfalas dologhoz:

A káosz legyőzte a rendet

A szezon előtt úgy nézett ki, hogy a Barcelona nem lehet ellenfele a Realnak. A katalánok gyakorlatilag bukásra voltak ítélve, akkora volt náluk a káosz. A Real mindkét szuperkupát megnyerte, a keret alig változott, semmi sem utalt arra, hogy problémáik lehetnek menet közben. Erre pár hónap alatt minden megfordult.

A Villarreal 1-0-ra győzött a Valencia otthonában a spanyol labdarúgó-bajnokság 17. fordulójának szombati játéknapján.

A találkozót mindkét csapat tíz emberrel fejezte be. A 13. fordulóig veretlen, a tabellán harmadik Valencia legutóbbi négy mérkőzéséből három vereség mellett mindössze egyet tudott megnyerni.
A Villarreal egymást követő második idegenbeli bajnokiján gyűjtötte be a három pontot.

Valencia-Villarreal 0-1 (0-1)

A szombati nap utolsó mérkőzésén a Deportivo hazai pályán kétgólos vereséget szenvedett a Celta Vigo csapatától.

A 3-1-re diadalmaskodó Celtából Iago Aspas duplázott.

Deportivo-Celta Vigo 1-3 (0-2)

Tabella

Helyezés Csapat LM GY V D Gól GK Pont Forma
1.
Real Madrid 27 20 1 6 56-18 38 66
D
GY
D
GY
D
I
2.
Girona 27 18 4 5 57-33 24 59
D
V
V
GY
V
I
3.
Barcelona 27 17 3 7 56-34 22 58
GY
D
GY
GY
D
I
4.
Atletico Madrid 27 17 6 4 54-29 25 55
D
V
GY
D
GY
I
5.
Athletic Bilbao 27 14 5 8 46-26 20 50
GY
D
GY
V
D
I
6.
Real Betis 27 10 5 12 32-28 4 42
D
GY
D
GY
V
I
7.
Real Sociedad 27 10 7 10 37-29 8 40
D
V
GY
V
V
I
8.
Valencia 26 10 9 7 31-31 0 37
V
GY
V
D
D
I
9.
Las Palmas 27 10 10 7 29-29 0 37
D
GY
V
D
D
I
10.
Osasuna 27 10 11 6 31-37 -6 36
V
GY
GY
D
GY
I
Teljes lista