Társoldalunk:

Változik a BL és az El, még nehezebb helyzetben a magyar csapatok

2018.01.02. 17:46

A hírek szerint UEFA ugyanis elfogadta a Bajnokok Ligája és az Európa Liga lebonyolításának változtatásait irányzó tervezetet, amellyel a magyar kupacsapatok még távolabb kerülhetnek a hőn áhított csoportkörös álmoktól.

Magyarországról továbbra is négy csapat indulhat az UEFA sorozataiban: a bajnok a Bajnokok Ligájában; a második és harmadik helyezett, valamint a Magyar Kupa győztese (amennyiben ez a csapat bajnoki helyezése miatt is indulónak számítana, akkor a bajnoki negyedik helyezett) az Európa Ligában, így ebben nincs változás.

Már az első körben érdekelt a magyar bajnok a BL-ben

Az eddigi kialakítás szerint a magyar bajnok a második selejtezőkörben csatlakozott a küzdelmekhez és három ellenfél kiejtése esetén érte meg a kupaőszt, 2018-tól már az első körben érdekelt lesz az NB I elsője – szúrta ki a változást a Videoton honlapja. Már azt megelőzően is sor kerül két párharcra, ezt előselejtezőnek nevezték el - itt biztosan nem kell játszania magyar csapatnak.

A bajnoki és nem bajnoki ágak rendszere megmarad, de összesen már csak 6 főtáblás helyért zajlanak a küzdelmek a korábbi 10 helyett - ebből 4 jut a bajnoki ágról érkezőknek. 2018-19-ben a legtöbb koefficienssel rendelkező ország, amelynek bajnoka selejtezni fog, Csehország (ha a BL idei kiírásának nyertese egyébként is főtáblára kerülne, akkor Svájc). A második és harmadik selejtezőkörökben a holland, görög, osztrák, horvát, román bajnokságok nyertesei csatlakoznak majd be.

Az első selejtezőkör mérkőzéseinek dátuma: július 10-11. és július 17-18.

Még nehezebb dolguk lesz a magyar kupacsapatoknakForrás: AFP/Anadolu Agency/Fatih Erel

Változások az Európa Ligában

Az Európa Ligát érintő talán legfontosabb változás, hogy 2018-tól kezdve már az összes, BL-ből kieső csapat folytathatja az EL-ben, beleértve az előselejtezők veszteseit is.

A főtáblára a BL-selejtezők bajnoki ágának playoff-vesztesei kerülnek, valamint a nem bajnoki ág 6 kiesője. 17 együttes alanyi jogon ott lesz a csoportkörben, ami azt jelenti, hogy az Európa Liga selejtezőiből érkezve 21 csapatnak "maradt" hely a 48 között.

Az EL-ben is öt selejtezőkört rendeznek, de az ezúttal szintén előselejtezőnek nevezett legkoriábbi körben csak a nyolc legrosszabb koefficienssel rendelkező ország csapatai vesznek részt. Mindez azt jelenti, hogy a magyar indulóknak továbbra is négy selejtezőkörön kell átverekedniük magukat a főtáblára jutásért. Minimum egy csapatnak az összes UEFA-tagországból pályára kell lépnie a selejtezők során.

A magyar csapatok július 12-én és 19-én játszanak majd először az EL 2018-19-es idényében.