Mindenki hibás, csak az önmagába beleőrülő Mourinho nem

Mourinho
Manchester United's Portuguese manager Jose Mourinho gestures as he awaits kick off in the English Premier League football match between West Bromwich Albion and Manchester United at The Hawthorns stadium in West Bromwich, central England, on December 17, 2017. / AFP PHOTO / Oli SCARFF / RESTRICTED TO EDITORIAL USE. No use with unauthorized audio, video, data, fixture lists, club/league logos or 'live' services. Online in-match use limited to 75 images, no video emulation. No use in betting, games or single club/league/player publications. /
Vágólapra másolva!
Az már a Premier League 2017/2018-as szezonjának kezdete előtt sejthető volt, hogy idén Manchesterbe kerül a bajnoki cím, csak az volt a kérdés, hogy a Cityhez vagy a Unitedhoz. Decemberre gyakorlatilag el is dőlt: Pep Guardiola a megszerezhető 66 pontból 62-t megszerzett, és egyelőre nagyon nem úgy néz ki, hogy ez a City akár csak egy pillanatra is kipukkadna. Közben José Mourinho olyannyira saját elveinek rabjává vált, hogy már a United második helye is veszélybe került.

Egy év kellett hozzá, de Guardiola pozíciós játéka (juego de posición) a Premier League-et is meghódította. A spanyol edző tartja a leghosszabb győzelmi széria rekordját a La Ligában, a Bundesligában és most már a PL-ben is.

Nem lehet megverni a Cityt

Már régóta nem az a kérdés, hogy bajnok lesz-e a City, hanem az, hogy veretlenül lesz-e az. A Crystal Palace elleni bajnokin (0–0) közel volt ahhoz, hogy elszenvedje első vereségét (Ederson a 92. percben fogott tizenegyest), de aki arra apellált, hogy majd a karácsonyi gyilkos menetrend megtöri a City lendületét, az tévedett – bár azt Guardiola is elismerte, hogy ennyi meccs ilyen rövid idő alatt nem tesz jót a játékosoknak.

A Citynél Gabriel Jesús legalább egy hónapra kiesett, De Bruyne viszont megúszta, ő már a Watford ellen pályán lehetett.

De Bruyne sérülése nem volt súlyos Forrás: AFP/Oli Scarff

A sorozatterhelés felér az öngyilkossággal

Daniele Tognaccini, a Milan vezető erőnléti edzője, aki már évtizedek óta a szakma elitjébe tartozik, úgy véli, felér egy öngyilkossággal, ha valaki hatvan meccset játszik egy szezonban. „Sem a terhelés, sem a teljesítmény nem lehet optimális egész évben. A profi futballban igen nagy a sérülés veszélye, nagyjából tíz százalék minden olyan héten, amikor az ember végig edz, majd hétvégén játszik egy meccset. De ha valakinek csak három napja van regenerálódni, ez az esély felmegy 30 százalékra. „Ha pedig valaki zsinórban öt-hat meccset játszik csere nélkül, szinte nincs is esélye a regenerációra, a sérülés esélye elképesztően megnő,az pedig egyenesen törvényszerű, hogy közben becsúszik neki egy-egy gyengébb mérkőzés is" – idézi Tognaccinit a Fociológia című könyv.

Az eddig látottak alapján nemcsak a félelmetes támadójátéka miatt mondhatjuk azt, hogy ez a bajnokság szinte biztosan a Cityé, hanem mert – eredménytől függetlenül – a City nemcsak győz, de győztesként is viselkedik. Jonathan Wilson, a Guardian újságírója, a Futballforradalmak című könyv szerzője egyik cikkében azt feszegette, hogy megállítható-e a City, és ha igen, akkor hogyan.

Párhuzamként Pep Barcáját hozta fel: ez a City nincs olyan jó, mint az a csapat volt, de sokoldalúbb. Többféle módon képes megverni az ellenfelét. A spanyol edzőről közismert, hogy az első 10–15 perc után változtat a taktikáján, az ellenfél játékához igazítva azt. A United, a Chelsea, a Liverpool, a Tottenham és az Arsenal is más-más módon próbálta megállítani őt, de

Guardiola nemcsak hogy simán győzött ellenük, de játékban tönkreverte őket.

Mindössze négy pontot hullajtott a City a bajnokságban Forrás: AFP/Oli Scarff

A City jelenleg 15 ponttal vezeti a bajnokságot, vagyis ahhoz, hogy ne legyen bajnok, a hátralévő 16 fordulóban legalább ötször veszítenie kellene. Úgy, hogy 22 forduló alatt egyszer sem sikerült. Wilson nem véletlenül jellemezte úgy a csapatot, mint egy problémát,

amit pillanatnyilag senki sem tud megoldani.

Mourinho beleőrült saját magába

Amikor a United legyőzte az Ajaxot az Európa Liga 2017-es döntőjében, Mourinho azt mondta, hogy a siker a pragmatizmus diadala. A pragmatizmusról általában a védekezés jut az eszünkbe, pedig a kettő nem ugyanaz. A pragmatikus edző időről időre, kiszámítható módon azt teszi, amit az adott meccs megkövetel a győzelem érdekében. Mourinho azonban már nem egy pragmatikus edző, aki kiszámítható eszközökkel harcol a győzelemért,

hanem dogmatikus, aki már-már teljesen beleőrült a saját elvei rabságába, sem labdát birtokolni nem akar, sem semminemű kockázatot vállalni.

A téli nagyüzemben a United négyből egyet nyert, pedig nem volt nehéz a sorsolása: sorrendben Leicester, Burnley, Southampton, Everton.

Csak az Evertont tudta legyőzni a United Forrás: AFP/Paul Ellis

Az előző idényhez hasonlóan a kockázatvállalás minimalizálása vezetett oda, hogy Mourinho igazából a kiscsapatok ellen sem tud kulcsmeccseket nyerni. A bajnoki cím szempontjából már mindegy, az gyakorlatilag eldőlt, de

emiatt a hozzáállás miatt a United második helye is veszélybe került.

A portugál ráadásul mit sem változott, ha csapata nem győz, akkor mindenki hibás, csak ő nem. Guardiola egyszer azt mondta: „Ha nyerünk, a játékosok miatt nyerünk. Ha veszítünk, miattam veszítünk". Ezzel szemben Mourinho:

A Chelsea és a Liverpool is állja a sarat

Az egyértelmű volt, hogy a tavalyi bajnok Chelsea a rövid keret ellenére is ott lesz a dobogó közelében, az viszont már nem annyira, hogy a téli menetrendbe rendszerint belerokkanó Liverpool is. A 2016/2017-es szezonban a Chelsea 49 ponttal állt az első helyen a Boxing Day előtt, a második a Liverpool volt 43-mal. A Chelsea-nek összesen hét napja volt pihenni három meccs között, ezzel szemben Kloppéknak csak négy, ráadásul a Manchester City (december 31.) és a Sunderland (január 2.) elleni bajnokik között kevesebb mint 48 órájuk volt regenerálódni. Nem is bírták, január 2. és február 4. között tíz meccsből csak egyet nyertek meg, és a 24. fordulóra visszacsúsztak az ötödik helyre.

Salah leigazolásával nagyot húzott a Liverpool Forrás: AFP/Ian Kington

A visszaesés hátterében Klopp nyomásgyakorláson alapuló gegenpresszingje állt, ami fizikálisan teljesen kikészítette a játékosokat.

Idén viszont nem volt visszaesés, a Liverpool már 13 bajnoki óta veretlen, és egyelőre tartja a lépést a Chelsea-United kettőssel.

Ehhez kellett Mohamed Salah is, aki csak nyáron igazolt a klubhoz, de máris a harmadik leggólerősebb játékos a Klopp-érában, minden sorozatot figyelembe véve 23 gólnál tart.

Az egyén a csapat fölött áll

A Tottenham idén már több arcát megmutatta, láttuk a mély védekezésből gyors kontrákat vezető csapatot (például a Real ellen a BL-ben), és azt is, amelyik a letámadásával és a pozíciós focijával bármikor lejátssza az ellenfelet a pályáról. A kisebb csapatok ellen utóbbi működik, a Tottenham a három legutóbbi bajnokiján (Burnley, Southampton, Swansea) 13 gólt rúgott, ebből hatot Kane. Az angol csatár 2017-ben 39 bajnoki gólt szerzett, ezzel megdöntötte Alan Shearer 22 évvel ezelőtt felállított rekordját (36 gól).

Sőt, a válogatott meccseket is beleszámítva, Kane-nek idén 56 gólja van, több mint Lionel Messinek és Cristiano Ronaldónak.

Kane volt a legjobb góllövő 2017-ben Forrás: AFP/Adrian Dennis

Az Arsenalnál sem a csapatszintű eredmények miatt örülhetnek: 21 forduló után csak hatodik a csapat. Wenger viszont győzelemmel ünnepelte 810. PL-meccsét, amivel beállította (majd a West Brom ellen megdöntötte) Sir Alex Ferguson rekordját. 812 meccs, új év, de a lemez a régi: az Arsenal gyakorlatilag képtelen rangadót nyerni (csak a Tottenhamet verte), sérülés sérülés hátán, és a top 4-be kerülésen kívül idén sem lehet komolyabb célja. Ahogy a szezon előtt az ESPN szakértői is megmondták:

Wenger Arsenalja már csak Wenger Arsenalja marad.

Megint rengeteg a sérült az Arsenalnál Forrás: facebook/justtoonit

A karácsonyi meccsdömping egyik nagycsapat szezonját sem borította. Amellett, hogy a top 6 messze kiemelkedik a mezőnyből, tőlük lefelé legalább akkora paródia idén a bajnokság, mint azt sokan a spanyolról tartják. Ezért is, a végső sorrend majd a rangadókon dől el. A Cityt viszont akár külön is kezelhetjük, ekkora előnyt lehetetlenség elszórakozni, ráadásul mellettük szól, hogy a 2007/2008-as szezon óta tízből nyolcszor az lett a bajnok, aki december 26-án vezette a tabellát.

Tabella

Helyezés Csapat LM GY V D Gól GK Pont Forma
1.
Liverpool 27 19 2 6 64-25 39 63
V
GY
GY
GY
GY
I
2.
Manchester City 27 19 3 5 62-27 35 62
GY
D
GY
GY
GY
I
3.
Arsenal 28 19 4 5 68-23 45 62
GY
GY
D
GY
GY
I
4.
Aston Villa 27 17 6 4 59-37 22 55
GY
V
GY
GY
GY
I
5.
Tottenham Hotspur 26 15 6 5 55-39 16 50
GY
D
GY
V
GY
I
6.
Manchester United 27 14 11 2 37-39 -2 44
GY
GY
GY
V
V
I
7.
West Ham United 27 12 9 6 43-47 -4 42
V
V
V
GY
GY
I
8.
Newcastle United 27 12 11 4 57-45 12 40
D
GY
D
V
GY
I
9.
Brighton & Hove Albion 27 10 8 9 49-44 5 39
GY
V
GY
D
V
I
10.
Wolverhampton Wanderers 27 11 11 5 40-43 -3 38
GY
V
GY
GY
V
I
Teljes lista