Sporttörténelmi jelentősége lesz a hétfő esti kupameccsnek Angliában

AS Roma v Cagliari Calcio - Serie A Antonio Damato General News GYPSY Roma v Cagliari Serie A 2017 Serie A 2017-2018 Serie A Match Serie A Soccer SPORT-ACTION VAR FOOTBALL sports
Olaszországban már előrébb tartanak
Vágólapra másolva!
FA-kupa meccset rendeznek hétfő este, a Brighton csapata fogadja majd a Crystal Palace csapatát. Annak ellenére, hogy mindkét csapat a Premier League-ben szerepel, nem ez ad különös ízt a harmadikkörös összecsapásnak, hanem az, hogy először tesztelik a videobírót Angliában focimeccsen.

A videobíró vagy ahogy angol nyelvterületen rövidítik, a VAR (Video Assistant Referees) a szövetség, a liga és a Premier League megegyezése alapján kerül tesztelésre. Ugyanebbe a sémába illeszkedik majd a Chelsea és az Arsenal későbbi Ligakupa-meccse, amelyen szintén tesztelik majd a technológiát.

Olaszországban már előrébb tartanak Forrás: NurPhoto/Silvia Lore/NurPhoto/Silvia Lore

Londonban két játékvezető ül majd a képernyők előtt és figyelik a pályán történő eseményeket.

A videós bizonyítékot gólok, piros lapok, tizenegyesek megítélése és egyéb hibák esetén lehet alkalmazni. Kétféleképpen lehet használni a VAR-t: vagy a játékvezető kéri, hogy nézzenek meg egy számára kétes szituációt vagy a videobírók szólnak valamelyik játékvezető fülére, hogy hiba történt, amikor épp megáll a játék.

A játékvezető egyébként mindkét meccsen Neil Swarbrick lesz, akinek jogában áll akár felül is bírálni a VAR-t.

A videobíró bevezetésének további lépéseit a FIFA márciusi, zürichi ülése után tehetik majd meg.