Krízis, összeomlás: a BL-indulás a cél Madridban

Ronaldo
Real Madrid's Portuguese forward Cristiano Ronaldo reacts during the Spanish championship Liga football match between Real Madrid and Villarreal on January 13, 2018 at Santiago Bernabeu stadium in Madrid, Spain - Photo Benjamin Cremel / DPPI
Vágólapra másolva!
A Villarreal elleni 1–0-s vereség után a Real Madrid közelebb van a kiesőzónához, mint az első helyhez. A spanyol lapok krízisről, összeomlásról írnak, de Zidane még mindig azt ismételgeti, hogy csak a labda nem akar bemenni a kapuba. Nyilvánvaló, hogy ennél jóval összetettebb a probléma. Kroos szerint a Barcelonával már nem is érdemes foglalkozni, mostantól ugyanis a Bajnokok Ligája-indulás a cél.

Nem is volt olyan rég, hogy a sajtó eltemette a Realt, és gyakorlatilag lezártnak tekintette a bajnokságot. Azóta még két meccset játszottak Zidane-ék, győzelem nélkül: iksz a másodosztályú Numancia ellen a kupában, és vereség a Villarrealtól. Mindkettő hazai pályán. A helyzet egyre tragikusabb Madridban.

Végigtámadta a Villarreal elleni meccset a Real, mégis kikapott Forrás: AFP/Gabriel Bouys

Van még lejjebb?

A 21. században a Real csak kétszer állt kevesebb ponttal a ligában féltávnál: a 2001/02-es szezonban 32-vel, a 2005/06-osban 30-cal.

Most 18 forduló alatt 22 pontot veszített a csapat, többet, mint a teljes tavalyi idényben.

A Villarreal elleni bukó ráadásul zsinórban a második hazai vereség volt, ilyesmire legutóbb nyolc éve volt példa. De ez még semmi.

  • A Real 11 ponttal szerzett kevesebbet, mint tavaly ilyenkor
  • 12 éve fordult elő utoljára, hogy két egymást követő hazai meccsen nem rúgott gólt a csapat
  • a legutóbbi kilenc fordulóban a megszerezhető 27 pontból csak 12-t szereztek Zidane-ék

Krízisben

A sajtó most sem kímélte a madridiakat. A Marca szerint megmagyarázhatatlan a helyzet, az AS ugyanígy, „Se gól, se szerencse, se magyarázat” címmel hozta le a vasárnapi újságot.

A katalán lapok még kíméletlenebbek voltak, a Mundo Deportivo krízisről írt, a Sport összeomlásról.

Megmagyarázhatatlan, ami Madridban történik Forrás: marca.com

A BL-indulás a cél

A Real hátránya már 19 pont a Barcelona mögött, az Atléticótól tízzel, a Valenciától nyolccal van lemaradva (igaz, egy meccsel kevesebbet játszott). Ami azt illeti, pillanatnyilag közelebb van a kiesőzóna, mint az első hely. Kroos szerint át is értékelődtek az idei célok.

Most az a legfontosabb, hogy megnyerjük a következő meccset, és harcoljunk a második, harmadik helyért" – mondta a német középpályás, hozzátéve, aki szerint gyengén játszottak a Villarreal ellen, az nem ért a focihoz.

És milyen igaza van: az xG (Expected Goals) alapján, amely nem a helyzetek számát, hanem azok minőségét méri, a Realnak simán hoznia kellett volna a meccset:

A régi lemez

„Ilyen a futball, van, hogy a labda sehogy se akar bekerülni a kapuba” – nyilatkozta Zidane a vereség után. Nem először. A francia edző szó szerint ugyanezt mondta, amikor az ötödik fordulóban (hasonló körülmények között) kikaptak a Betistől.

Az a meccs volt az, amelyik véget vetett a Real nagy sorozatának: 2016. április 30. és 2017. szeptember 20. között mindig lőttek legalább egyet.

73 meccsen nyolc különböző ország 35 különböző csapata próbálta megúszni kapott gól nélkül, hiába.

Ronaldónak ezúttal sem jött össze a gól Forrás: DPPI/Benjamin Cremel

Azóta 24 meccset játszottak, és a labda négy alkalommal se került be a kapuba. A Villarreal ellen 28-szor próbálkoztak, többször, mint bárki más az idei szezonban. A vége mégis 0–1 lett. „A labda sehogy se akar bekerülni a kapuba”. Tényleg csak ennyi lenne? Aligha.

Ranieri és a Leicester esete

A Madridi Merengués bloggerei szerint ennél jóval összetettebb a probléma. „Kezdjük a mindennapi feladatokkal és jussunk el egy távolabbi nézőpontig, ahonnan már az egész folyamatra rálátunk. A Real Madrid az utóbbi hetek-hónapok eredményei után önbizalmihányos és ötlettelen, csak a 'tutiban' bízó játékosok halmazává vált. Ez a 'tuti' pedig a beadások erőltetése, ami tavaly bejött. Idén nem.

A kialakult helyzet miatt véleményünk szerint azonnali válságmenedzselésbe kell kezdeni.

Zidane nem tud, vagy nem akar 'szent teheneket' lecserélni, illetve alapból padra tenni, így viszont nincs változás, nincs új impulzus, nincs meglepetés. Zidane sajnos túl sokáig mondogatta, hogy még mindig a bajnoki cím a cél. Ezt el kell felejteni és a szurkolók felé felelősen, hitelesen kell nyilatkozni. A Bajnokok Ligája helyekért kell megküzdenünk mostantól.

Akkor és most Forrás: zezocartoons

Ehhez a nyáron igazolt, de alig használt játékosoknak biztosítania kell az érdemi játékperceket. Meg kell erősíteni a csapatszintű védekezést, mert napjainkban a csapat a párharcokat erőlteti védekezésben, amely nem hatékony. Zidane-nak jobban kell meccselnie, hatékonyabban kell reagálni taktikai változtatásokkal és cserékkel egy-egy találkozóra. Egyénileg is nagyot kell javulnia a játékosoknak, mert sokan hónapok óta gyengén teljesítenek. A téli igazolást nem tartjuk helyes lépésnek, mert minden esély megvan rá, hogy március elejétől csak a bajnokságban vesz részt a csapat. Illetve olyan játékos sincs a piacon, akit télen megérné leigazolni.

Ha messzebbről tekintünk a folyamatokra, azt vesszük észre, hogy a helyzet Raneiri és a Leicester esetére hasonlít. A sikerek után megfeneklett a csapat és az edző kapcsolata, szükségszerű volt az olasz leváltása,

legyen bármekkora legenda az olasz szakember az angol kisvárosban. A múltban megnyert serlegek tiszteletet érdemelnek, de egyetlen eggyel sem lehet megnyerni a következő mérkőzést.”

Most derül ki igazán, hogy milyen edző is a francia Forrás: DPPI/Benjamin Cremel

Zidane hajthatatlan

A decemberi el Clásicót felvezető cikkünkben írtuk, hogy a Marca szinte heti rendszerességgel ad ki tizes listát arról, hogy mi a baj a Reallal. Az AS most megfejelte ezt újabb kilenccel. A Real szurkolói csak remélhetik, hogy a zárt ajtók mögött Zidane tisztában van ezekkel a problémákkal, és többet is tud annál, minthogy „a labda sehogy se akar bemenni”. A francia mindenesetre hajthatatlan, kitart az elvei mellett: „Most mindenki azt akarja bebizonyítani, hogy amit eddig csináltunk, ami a sikerekhez vezetett, az rossz. Nem fogok megváltozni két-három rossz eredmény miatt. Hiszek abban, amit csinálok és hiszek a keret tagjaiban.

Az edzőfaló Florentino Perezt ismerve lehet, hogy már nincs messze ez a nap.

Tabella

Helyezés Csapat LM GY V D Gól GK Pont Forma
1.
Real Madrid 27 20 1 6 56-18 38 66
D
GY
D
GY
D
I
2.
Girona 27 18 4 5 57-33 24 59
D
V
V
GY
V
I
3.
Barcelona 27 17 3 7 56-34 22 58
GY
D
GY
GY
D
I
4.
Atletico Madrid 27 17 6 4 54-29 25 55
D
V
GY
D
GY
I
5.
Athletic Bilbao 27 14 5 8 46-26 20 50
GY
D
GY
V
D
I
6.
Real Betis 27 10 5 12 32-28 4 42
D
GY
D
GY
V
I
7.
Real Sociedad 27 10 7 10 37-29 8 40
D
V
GY
V
V
I
8.
Valencia 26 10 9 7 31-31 0 37
V
GY
V
D
D
I
9.
Las Palmas 27 10 10 7 29-29 0 37
D
GY
V
D
D
I
10.
Osasuna 27 10 11 6 31-37 -6 36
V
GY
GY
D
GY
I
Teljes lista