A Bajnokok Ligája óriási biznisz a kis csapatoknak

Monaco, Falcao
Monaco's Colombian forward Radamel Falcao celebrates after scoring a goal during the French L1 football match between Monaco (ASM) and Toulouse (TFC) at Louis II Stadium in Monaco on August 4, 2017. / AFP PHOTO / VALERY HACHE
Vágólapra másolva!
A KPMG futballjelentése szerint a hihetetlenül magas játékosfizetések és az elszabadult transzferdíjak ellenére is fenntartható, stabilan jövedelmező iparág az európai foci a közepes és elit ligák bajnokcsapatai számára. A játékosok kinevelése és értékesítése mellett a profit záloga a sikeres szereplés az UEFA sorozatokban, elsősorban a BL-ben.

A játékoskereskedelemből származó jövedelmek nélkül értett „működési bevételt" tekintve éves szinten a Bayern München és az FC Basel kivételével az összes klub növelni tudta bevételeit. A Chelsea 44,5 millió eurós adózás utáni eredménnyel egyenesen megduplázta tavalyi teljesítményét.

A növekedés java részét, főleg a közepes méretű klubok esetében, az UEFA által szervezett csúcstornák generálják.

A Monaco nagyot kaszált a tavalyi BL-meneteléssel Forrás: AFP/Valery Hache

„Az UEFA-tól származó bevételek öt csapat esetében meghaladták a működési bevétel 25 százalékát is: a Monaco (45%), a Celtic (30%), a Beşiktaş (28%), a Juventus (27%) és a Basel (26%) könyvelhetett el jelentős bevételt az európai szövetségnek köszönhetően" – mondja Andrea Sartori, a KPMG globális sportdivíziójának vezetője, a jelentés szerzője.

A Bajnokok Ligája húzóhatására jellemző a Monaco példája: bár költségvetése csak mintegy negyede volt a francia rivális Paris Saint-Germainének, a klub 86 százalékos éves növekedést volt képes produkálni úgy, hogy működési bevételének 45 százaléka származott az UEFA által visszaosztott pénzből.