Vágólapra másolva!
Szoboszlai Dominik profi szerződést  kapott a Red Bull Salzburg csapatától, így a felkészülést a felnőtt csapattal kezdte meg és tavasszal már az osztrák első osztályban bizonyíthat. A játékos édesapja, Szoboszlai Zsolt, aki már a kezdetektől egyengeti fia pályafutását, büszkén mesélt az Origónak a megállapodásról és a jövőről.

Mennyire volt váratlan, hogy a Red Bull Salzburg szezon közben, a bajnokság szünetében ajánlott profi szerződést Dominiknek?
Hosszú ideje téma ez a klub és közöttünk. Dominik menedzserével, Esterházy Mátyással napi kapcsolatban vagyunk, az elmúlt időszakban természetesen ez volt a meghatározó téma kettőnk között. Matyi október óta rendszeresen egyeztet a salzburgi vezetőkkel, ennek a folyamatnak a lezárása az új szerződés aláírása. Jó érzés, hogy a klub elképzelései egybeesnek a mieinkkel, végig nagyon korrekten állt a klub a megbeszélésekhez, úgy érzem, hogy Dominik fontos nekik. Egy apa talán nem is kívánhat ennél többet.

Mire gondolt, amikor közölték önökkel a döntésüket?
Rendkívüli büszkeség fogott el, nagyon örült a család és természetesen Dominik is. Ezzel egyértelművé vált, hogy az egyesületnél komolyan veszik őt és számítanak rá. A másodosztályban ősszel már bizonyított, biztos vagyok benne, hogy tavasszal is megkapja majd a lehetőséget és csak élnie kell vele.

Gól, gólpassz, Guardian-cikk: Szoboszlai Dominikra oda kell figyelni

Hatalmas dolog ez, és szintén segíti a fejlődését, hiszen már most olyan mérkőzéseket vív, amilyenekhez hasonlót a korabeli társai majd csak évek múlva fognak lejátszani." Gyakorlatilag még el sem kezdődött a második játékrész, igazolást nyert az édesapa mondandója; Szoboszlai és Schmid valóban remekül érezték egymást.

Az imént elmondottakat támasztja alá, hogy Szoboszlai a klub történetének első 2000-es években született felnőtt játékosa.
Igen, ez is azt mutatja, hogy hosszútávra terveznek vele. Külföldi játékosként ez pláne megtisztelő, nagyon örülünk neki, ezek a kis sikerek mindig jól jönnek egy légiós életében. Lépésről lépésre halad a karrierjében, eddig vette az akadályokat, hiszek benne, hogy ezentúl is sikerrel fogja.

Milyen tanácsokkal látta el őt az új kihívás előtt?
Mindannyian tudjuk, hogy az igazi megmérettetés az most érkezett el. Az eddigi „csak" gyerekfoci volt, a felnőtt futball ezután következik. Továbbra is türelmesnek, ugyanolyan szorgalmasnak és kitartónak kell lennie, mint eddig. De nem féltem őt, az első mérkőzésén már túl van a csapattal, láttam a találkozót és egyáltalán nem lógott ki a keretből.

Szoboszlai Zsolt büszke a fiára és biztos benne, hogy az osztrák első osztályban is megállja majd a helyét. Fotó: Mudra László - Origo

Az áttörés éve lehet a 2018-as esztendő Dominik karrierjében?
Azt nem tudhatjuk, mennyire lesz áttörés, de az el fog dőlni, hogy mire hivatott. Bontogatja a szárnyait és 17 évesen az osztrák első osztályban szerepelhet.

Magyarországon talán még mindig csak az utánpótlásban játszana, sajnos otthon nem igazán kapják meg a lehetőséget a fiatalok.

Neki adódott egy ilyen lehetősége, egyelőre maximálisan él vele, reméljük, hogy a jövőben is így lesz, mert jó úton jár, ezen kell továbbmennie.