Társoldalunk:

Halálcsoportba került Felvidék az alternatív foci-vb-n

2018.01.17. 16:39

A nyári FIFA labdarúgó-világbajnokság előtt két héttel veszi kezdetét az a torna, amelyen el nem ismert, vagy részben elismert régiók, illetve nemzeti kisebbségek vesznek részt. Ha már igazi foci-vb-re nem tud kijutni a magyar válogatott, legalább ezen a tornán képviselje két csapat is a nemzetet.

Az Észak-Ciprusi Török Köztársaságban tartották meg Független Labdarúgó-szövetség Szervezetének (CONIFA) égisze alatt futó, World Football Cup nevű, május 31. és június 9. között sorra kerülő torna sorsolását. A helyszín már önmagában is nyomatékosítja a résztvevők státuszát: a Ciprus északkeleti részén lévő török igazgatás álló területet, csak az anyaországnak tekintett Törökország ismeri el. Ez persze nem lehet akadálya annak, hogy Észak-Ciprusnak legyen focicsapata.

A sorsolás viszont nem kedvezett nekik, mert, ahogy az az insidethagames.com oldalon olvasható a 2-es csoportba kerültek, amit a cikk csak "halálcsoportként jellemez: ide kapott ugyanis besorolást a címvédő kaukázusi köztársaság, Abházia, a jó erőkből álló Tibet, valamint a tornán újonc Felvidék is.

Kurd játékosok ünneplik a tamiloknak lőtt góljukat a 2014-es vb-n a svédországi ÖstersundbanForrás: AFP/Jonathan Nackstrand

A többi csoport nem ilyen erős, de nem kevésbé érdekes nevekből áll. Az 1. csoportban Barawa (egy szomáliai régió), Ellan Vannin (ismertebb nevén Isle of Man), a Srí Lanka-i tamil régió, valamint az Észak-Amerika észak-nyugati partvidékén elterülő Cascadia.

A 3. csoportban újfent találunk magyar szereplőket, miután itt kapott helyet a másodszor kijutó Székelyföld, az európai bajnok Padania (nagyjából Olaszországnak a Pó folyótól északra elterülő részei), a Csendes-óceáni térségben található Kiribati, valamint a zimbabwei Matabeleland régió. 

A 4. csoportot sem mondhatjuk unalmasnak. Itt méri majd össze erejét az India és Pakisztán határán található Panjab, a Japánban élő koreaiakat képviselő csapat (United Koreans of Japan), Nyugat-Örményország, valamint az Algériában található Kabilia. Utóbbiról futballal kapcsolatban vétek lenne nem leírni, hogy a csodálatos Zinedine Zidane is kabilnak vallja magát.

A tornára Londonban kerül sor, várhatóan a Charlton Athletic 27 ezer férőhelyes stadionja, a The Walley-ben.

2010-ben Lappföldön a nizzai csapat nyert, míg 2014-ben a svédországi Östersund volt az alternatív világbajnokság házigazdája. Akkor olyan csapatok képviselték magukat, mint a dél-franciaországi Occitania, Lappföld, Kurdisztán vagy a számi régió, vagy éppen Nizza, mint önálló régió.

Címlapi képünkön a dél-franciaországi Occitania régió csapata sorakozik fel a Lappföld elleni mérkőzés előtt a 2014-es östersundi CONIFA világbajnokságon.