Társoldalunk:

Az UEFA korlátozná a játékosügynökök díjazását

2018.01.23. 21:55

A játékosügynökökre vonatkozó fizetési korlátozás bevezetését tervezi az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA).

Az UEFA a klubok, az európai bajnokságok és a játékosok szervezetének képviselőivel folytatott megbeszélését követően adott ki közleményt kedden, melyben jelezte, hogy az átigazolásokból az ügynököknek járó díjakat akarja korlátozni. A szövetség szerint jelenleg aránytalanul túlfizetettek az ügynökök, ráadásul a munkájuk színvonala esik. 

Paul Pogba ügynöke, Mino Raiola állítólag 25 millió eurót tehetett zsebre, amikor ügyfele a Juventustól a Manchester Unitedhoz igazoltForrás: AFP/Valery Hache

A kontinentális szövetség felhívta a figyelmet arra, hogy a mostani rendszerben fennáll a veszélye a fiatal játékosok kizsákmányolásának, a csalásnak, a korrupciónak és a pénzmosásnak. Mindehhez hozzátette, hogy az európai jogalkotók segíthetnek a törvénytelenségek felszámolásában.

Az UEFA a megbeszélést azután kezdeményezte, hogy a múlt héten megjelent a szövetség tanulmánya a klubok gazdálkodásáról, s ebből kiderült, hogy az elmúlt öt évben az ügynökök összesen 2,5 milliárd fontot kerestek a kontinensen történt játékos-eladásokból, ami a teljes pénzmozgás 13 százaléka.