Zárt kapus lesz a magyar csapat első hazai meccse

foci, magyar fociválogatott, Elek Ákos, Dzsudzsák Balázs és Priskin Tamás
Budapest, 2015. szeptember 4. Elek Ákos, Dzsudzsák Balázs és Priskin Tamás (b-j) a Magyarország - Románia labdarúgó Európa-bajnoki selejtező mérkőzés után Budapesten, a Groupama Arénában 2015. szeptember 4-én. A magyar labdarúgó-válogatott 0-0-s döntetlent játszott a román csapattal. MTI Fotó: Illyés Tibor
Vágólapra másolva!
A magyar labdarúgó-válogatott a görög, a finn és az észt csapattal mérkőzik a C-osztályban az első alkalommal kiírt, szeptemberben rajtoló Nemzetek Ligájában - dőlt el a sorozat lausanne-i sorsolásán szerdán.

Az együttesek szeptemberben, októberben és novemberben oda-visszavágós alapon csapnak össze egymással a csoportelsőségért.

Az első hazai találkozót zárt kapuk mögött játssza majd Georges Leekens szövetségi kapitány együttese. Az európai szövetség (UEFA) a 2015. szeptemberi, Románia elleni Eb-selejtezőn tapasztaltak miatt büntette meg a magyar szövetséget.

Az MLSZ honlapján emlékeztet rá, hogy az UEFA ellenőre három vétséget tüntetett fel jelentésében: a szurkolók egy része tiszteletlenül viselkedett a román himnusz alatt, rasszista magatartást tanúsított, valamint blokkolva voltak a menekülő utak. Az MLSZ fellebbezését elutasította az UEFA, így már akkor eldőlt, hogy a válogatottnak a következő UEFA-lebonyolítású hazai tétmérkőzését zárt kapuk mögött kell lejátszania. Ugyanakkor a fellebbezés lehetővé tette, hogy a magyar válogatott előbb 2015 októberében a feröeriek elleni Eb-selejtezőt, majd novemberben a norvégokkal szembeni, sorsdöntő pótselejtező hazai visszavágóját is nézők előtt játssza le.

2015. szeptember 4. Elek Ákos, Dzsudzsák Balázs és Priskin Tamás a Magyarország-Románia labdarúgó Európa-bajnoki selejtező mérkőzés után a Groupama Arénában Forrás: MTI/Illyés Tibor

A Nemzetek Ligájában négy Eb-helyet lehet megszerezni. Minden osztályban a csoportban élen záró válogatott 2020 márciusában az osztály másik három csoportjának győztesével elődöntő-döntő rendszerben mérkőzik meg a 2020-as Európa-bajnokságon való indulás jogáért - ezen a kontinensviadalon az új Puskás Ferenc Stadion három csoportmérkőzésnek és egy nyolcaddöntőnek ad otthont. Mindegyik osztályban azok a válogatottak szerepelhetnek majd a négycsapatos rájátszásban, amelyek a 2019 őszén záruló hagyományos Eb-selejtezők során lemaradtak a részvételt garantáló első és második helyekről.

A B-, C- és D-osztály csoportgyőztesei egy osztállyal feljebb jutnak, az A-, B- és C-osztály csoportutolsói pedig kiesnek. A Nemzetek Ligája első helyéről 2019 júniusában dönt az A osztály négy csoportgyőztese.

A Nemzetek Ligája 2018-as játéknapjai:
szeptember 6-8.
szeptember 9-11.
október 11-13.
október 14-16.
november 15-17.
november 18-20.