Társoldalunk:

Dárdai hívta, most csak a Fradi érdekli a közgazdász kapust

2018.02.08. 17:01

Nagy valószínűséggel kijelenthető, hogy a nemzetközi kupában ismét elindulhatnak 2018 nyarán. Az elmúlt években ez semmiképpen nem volt sikertörténet a Fradink. Talán idén sikerül elérniük a céljaikat Európában is?
Elég nagy hiányérzet van bennünk. Két olyan év is volt, amikor papíron gyengébb csapatok ellen estünk ki. Ennek többször nem szabad előfordulnia. Most annyira jó az együttesünk, mint a bajnoki cím megnyerésének az évében. Vagy mondhatnám az azt megelőző év tavaszát, amikor csak másodikok lettünk, de akkor indult el igazán felfelé az csapat. Akkor raktuk le a későbbi bajnokcsapat alapjait. Teljesítményben és egységben is hasonlóan erősek vagyunk most. Bízom benne, hogyha elérjük a nemzetközi kupaindulásra jogosító helyek valamelyikét – nyilván elsősorban a Bajnokok Ligájára gondolok –, akkor nem esünk bele ugyanabba a hibába, és nem okoz majd meglepetést egy nálunk papíron gyengébb klub.

A kapus szerint jó úton halad a FerencvárosForrás: Origo

Mindez Dibusz Dénessel a kapuban? Sok helyen lehet hallani, hogy ki kellene már magát próbálnia külföldön.
Tavaly nyáron hosszabbítottam a klubbal, négy éve vagyok a Fradiban. Jól érzem magam, ráadásul a szakmai stáb és a vezetőség részéről is él a bizalom. Nyilván a szerződésem megújítása azt jelenti, hogy a jövőben is szeretnének velem dolgozni, aminek nagyon örülök. De nem is tudok olyan külföldi lehetőségről, amely mostanában felmerült volna. Az idén nem is szerettem volna váltani. Az a legfőbb célom, hogy megnyerjük a harmincadik bajnoki címet, majd a Bajnokok Ligája-selejtezőben jól szerepeljünk. Jelenleg egyáltalán nem foglalkozom a külföldi karrierrel, nyilván ha jön olyan lehetőség, amely a Ferencvárosnak és nekem is megfelel, akkor esetleg belevágok.

Korábban a Dárdai Pál vezette Hertha BSC-vel is összeboronálták. Mennyire volt ez komoly?
Volt róla szó, hogy esetleg odakerülök. Pali (Dárdai Pál, - a szerk.) volt akkor a szövetségi kapitány, és akkor jelezte, hogy szeretne a leigazolni. Nyitott voltam a lehetőségre, de úgy alakult, hogy a Herthánál nem szabadult fel hely kapusposzton. Így pedig nem is volt arra lehetőség, hogy odaigazoljak, ennél fogva komolyabb lépés nem történt az ügyben.

Dárdai Pál vitte volna Dibusz DénestForrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Carmen Jaspersen

Nemcsak a Ferencvárosnak, de a magyar válogatott keretének is tagja. Az új szövetségi kapitány, Georges Leekens érkezésével hogyan látja az esélyeit a nemzeti csapatban?
Egyértelműen Gulácsi Péter a válogatott elsőszámú kapusa. Aki a Bundesliga egyik élcsapatában véd, ráadásul kiválóan – a Kicker osztályzatai szerint az őszi szezon legjobb kapusa lett –, azt nem lehet a nemzeti csapatból kirobbantani. Ezt a szintet Magyarországról nehéz megugrani. A többi külföldön játszó kapusunk közül többen is sérülés miatt kikerültek csapatukból – Bogdán Ádámra, vagy Megyeri Balázsra gondolok, nagyobb lehetőségük van az itthon védőknek odakerülni a válogatott keretébe. A Gulácsi Péter mögötti helyért megy a harc. Bízom abban, hogy a Costa Rica elleni mérkőzés előtti tíznapos edzőtáborban, illetve a meccsen jó benyomást tudtam tenni a szövetségi kapitányra.

Dibusz Dénes kiharcolná a Gulácsi Péter mögötti helyet a válogatottbanForrás: Facebook/Dibusz Dénes

2017 nem a válogatott éve volt. Milyen lehet a 2018-as év?
Szerencse, hogy vége van a vb-selejtezőnek, mivel nagyon nem volt sikeres az Európa-bajnokság utáni időszak. Biztos vagyok benne, hogy mindenki levonta a tanulságokat. Innen lehet és kell felállni, újult erővel, motivációval belevágni a munkába. Ráadásul egy új kapitány érkezése mindig megduplázza a bizonyítási vágyat. Emellett tényleg szeretnénk bizonyítani, hogy sokkal több van ebben a csapatban, megmutatni, hogy az Eb-kijutás nem a véletlen műve volt. Bízom abban, hogy ebbe az irányba fog elmenni a csapat. Lesznek még felkészülési mérkőzések a Nemzetek Ligája előtti időszakban, amelyet a kísérletezésre lehet használni, mivel ezeknek a meccseknek még nem lesz komoly tétjük. Az Európa-bajnoki selejtezőknek pedig már úgy tudunk nekimenni, hogy van egy kialakult alapcsapat, megvan az a játék, amellyel eredményesek tudunk lenni. Amennyiben minden egyben lesz, akkor reális cél lehet, hogy kijussunk a következő, 2020-as Eb-re.

Előző
  • 1
  • 2
Következő