Vágólapra másolva!
Unalmas játékot és 1–1-es döntetlent hozott a Chelsea és a Barcelona párharcának első felvonása a Bajnokok Ligája nyolcaddöntőjében. Az angolok majdnem tökéletes meccset játszottak, de a futballból kiiktathatatlan Messi-faktor megint közbeszólt. A kedvező eredmény ellenére a Barca erős kritikát kapott. A Bayern München 75 percet emberelőnyben focizva 5–0-ra legyőzte a Besiktast, és klubrekordot állított be.

„Sok gólt akarunk lőni” – így kezdte a meccset felvezető sajtótájékoztatót Ernesto Valverde. Aki látott már idén Barca-meccset, az fenntartásokkal kezelte a spanyol edző kijelentését.

A kockázatvállalás és a fejetlen támadójáték nem Valverde stílusa.

Pláne nem a nagy meccseken. Most is a biztonságot szem előtt tartva 4-4-2-ben állt ki, a középpályát telepakolta erős, ütközni tudó játékosokkal (Rakitic, Paulinho, Busquets), akiknek az volt a feladatuk, hogy megfékezzék a Chelsea kontráit.

Az xG-mutató (Expected Goals, várható gól), amely nem a helyzetek számát, hanem azok minőségét méri, is bizonyítja, hogy ez egy színtelen szagtalan meccs volt, komoly gólszerzési lehetőség nélkül:

Messi ellen nem lehet tökéletes meccset játszani

A Barca ellen eddig azok a csapatok játszottak jól, amelyek letámadtak és már a labdakihozatalt is megnehezítették. A Chelsea ezt csak elvétve tudta végrehajtani (teljes meccsen át nem is lehet),

ha nem sikerült korán labdát szerezni, akkor visszaállt egy 30-35 méteres sávba, és tíz emberrel védekezett.

Mivel a Barcában nem volt kiemelkedő egyéni teljesítmény, a brutális labdabirtoklás (70+ százalék) nem párosult hatékonysággal, Messinek vissza kellett lépnie labdákért, így a vendégek egyetlen igazi veszélyforrása távol került a kaputól.

Messi labdaérintései a Chelsea ellen. A felezővonal és az ellenfél 16-osa között őrlődött a legtöbbet, távol a kaputól Forrás: whoscored.com

„Nagyon közel voltunk ahhoz, hogy tökéletes meccset játsszunk. Egyetlen hibát követtünk el – mondta a meccs után Antonio Conte, utalva Andreas Christensen eladott labdájára, amiből Messi a gólt rúgta. –

Conte nem mondott újat. A Barcelona ellen szinte lehetetlen tökéletes meccset játszani, mert ha még tökéletes meccset is játszol, akkor is ott van a kiiktathatatlan Messi-faktor. Ebbe belenézett Massimiliano Allegri a csoportkörben, és három éve Pep Guardiola is.

A Chelsea nem járt messze a tökéletes meccstől Forrás: NurPhoto/Kieran Galvin/NurPhoto/Kieran Galvin

Messi, az angolok rémálma

Meccs előtt az Opta emlékeztetett minket: 655 perc alatt Messi egyetlen gólt sem tudott szerezni a Chelsea ellen. Az argentinnak 37 különböző ellenfele volt már a Bajnokok Ligájában, de közülük csak heten tudták megúszni kapott gól nélkül (Chelsea, Inter, Atlético Madrid, Rubin Kazany, Udinese, Benfica, Liverpool). 75 percig a Chelsea megint jó volt, ahogy a fenti ábra is mutatja, féken tartotta Messit,

aki most egy lövésből megcsinálta, amit az azt megelőző 29-ből egyszer sem tudott: gólt szerzett.

Ha konkrétan a Chelsea ellen nem is megy neki, az angolok a kedvenc áldozatai közé tartoznak: Messinél több gólt (18) senki nem rúgott ellenük a BL-ben. Cristiano Ronaldo 11-el, Thomas Müller kilenccel követi őt.

Hiányzik a minőség

A meccs alatt onnan kapott éles (de jogos) kritikát a Barca, ahonnan a legkevésbé várta. Guillem Balague spanyol újságíró, aki például a Pep Guardiola – Ahogyan nem győzött még senki című könyvet írta, nincs meglepődve azon, hogy a katalánok az elmúlt két évben már a negyeddöntőben kiestek.

– írta Twitteren, kiemelve, hogy a középpályáról hiányzik leginkább a minőség.

Ez Valverde Barcája

Nyáron Valverde válaszút elé került. „Neymar elvesztése nem volt tervben” – vallotta be. A brazil távozása viszont lehetőséget adott neki, hogy az éveken át az MSN-től függő Barca újra csapatként működjön. A Real Madrid elleni spanyol szuperkupa óta 40 meccset játszott a Barca, ezek közül egyet (!) veszített el (az Espanyol ellen a kupában).

Valverde pragmatikus edző, vagyis mindig azt teszi, amit az adott meccs megkövetel a győzelem érdekében.

Sokszor nem játszik jól a csapat, látványosan és szórakoztatóan pedig pláne nem. Néha még szenved is, mint most a Chelsea ellen. De nyer. „És egy valami biztos – jelentette ki Valverde még az ősszel. – A győzelemért nem fogok elnézést kérni.”

A csapategységben van a Barcelona ereje Forrás: AFP/Ben Stansall

Kezdjünk megbarátkozni vele, mert ez a mondat valószínűleg az egész Valverde-érát végigkíséri majd. A Chelsea elleni döntetlen után is csak annyit mondott a spanyol edző, „ez egy megfelelő eredmény". És őszintén. Ki panaszkodik addig, amíg jönnek a sikerek? Senki.

Nem kell aggódni, a visszavágó jobb lesz

Még ha ezt így nem is mondta ki Fábregas, a lényeg ez volt. „Nem dőlt el a továbbjutás, de sokkal jobban kell játszanunk a visszavágón.

A gólszerző Willian is egyetértően bólogat, amikor úgy nyilatkozik, „Barcelonában meg kell mutatnunk, hogy mit tudunk valójában”.

A szuper Bayern nem kímélte a törököket

A Bayern München nem szakította meg az idei BL-nyolcaddöntős hagyományt, és a „főmeccs" mellett szép csöndben, már az odavágón eldöntötte a továbbjutást.

A Besiktasnak ötöt rúgó Bayern zsinórban a 14. meccsét nyerte, amivel beállította a klubtörténelem leghosszabb győzelmi szériáját.

Bár a németek a 16. perctől emberelőnyben játszottak, és vezettek a szünetben, Arjen Robben szerint Jupp Heynckes atyai jótanácsai kellettek ahhoz, hogy végül sima legyen a győzelem. „Az első félidőben nem voltunk elég jók, aztán szünetben az edzőnk adott néhány jó tanácsot, és lám. Az eredmény magáért beszél."

Heynckesszel ismét BL-esélyes a Bayern Forrás: AFP/Sven Hoppe

Heynckes is egyetértett abban, hogy két ellentétes félidőt játszottak. „Az elsőben idegesek és pontatlanok voltunk, hagytuk érvényesülni a Besiktast. A vezető gól lélektanilag a legjobbkor jött. A másodikban már gyorsabban futballoztunk, gördülékenyebben ment minden."

Szerdán a Sevilla–Manchester United és a Sahtar Donyeck–Roma páharcokkal zárul a kör a BL nyolcaddöntőjében.

Szavazzon!

Tényleg ez az utóbbi 10 év legrosszabb Barcelonája?