Vágólapra másolva!
Az Európai Bizottság és az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) új, a 2018-2020-as időszakra vonatkozó megállapodást írt alá a sport becsületének megőrzése, a jó kormányzás elveinek alkalmazása, valamint az emberi jogok és az emberi méltóság iránti tisztelet, a hátrányos megkülönböztetés megszüntetésének, a szolidaritás és a nemek közötti egyenlőség előmozdítása céljával.

Az uniós bizottság tájékoztatása szerint az együttműködés elsősorban közös kampányok és szakértői szintű egyeztetések formájában valósul meg. Többek között azt hivatott elősegíteni, hogy visszaszoruljon a rasszizmus és a hátrányos megkülönböztetés, a sport révén pedig lendületet kapjon a hátrányos helyzetű csoportok társadalmi befogadása.

Mint írták, a közös munka átível azokon a területeken, ahol a sport becsületét veszélyeztető legtöbb jelenség tapasztalható. Kiterjed például a bundázás, a doppingolás, az erőszakos cselekmények és a rasszizmus elleni küzdelemre és a méltányos adózás előmozdítását célzó intézkedésekre is. A megállapodás arra is kitér, mennyire fontos a felek közötti együttműködés a 2020-ban, Európa 12 városában sorra kerülő labdarúgó Európa-bajnokság sikeres lebonyolítása szempontjából.

Az Európai Bizottság és az UEFA először 2014-ben kötött együttműködési megállapodást. Ennek eredményeire épít a szerdán aláírt megállapodás, melyet az Európai Bizottság részéről Navracsics Tibor oktatásért, kultúráért, ifjúságpolitikáért és sportügyért felelős biztos, az UEFA részéről pedig Aleksander Ceferin, a szövetség elnöke írt alá.