Társoldalunk:

Szombaton eldől, lesz-e videóbíró a vb-n

2018.03.01. 14:10

A labdarúgás szabályalkotó testülete (IFAB) szombati ülése után jelenti be, javasolja-e a videobírós technológia (VAR) használatát a nyári, oroszországi világbajnokságon.

A sportág nemzetközi szövetsége (FIFA) mind a hat kontinentális elnököt meghívta a zürichi ülésre, amelyen a FIFA-nak nyolcból négy szavazata lesz. A további tagok még az angol, a skót, a walesi és az északír szövetség elnöke.

A FIFA delegáltjai általában Gianni Infantinót támogatják szabálykérdésekben, a svájci-olasz sportdiplomata pedig régóta azt szorgalmazza, hogy használják a vb-n a játékvezetők munkáját segítő rendszert.

A videobírót eddig 13 országban tesztelték, többek között a Bundesligában, a Serie A-ban és az MLS-ben, emellett a tavalyi Konföderációs Kupán és a klubvilágbajnokságon is bevetették. Aleksander Ceferin, az európai szövetség elnöke hétfőn leszögezte, hogy a Bajnokok Ligájában még nem vezetik be a következő szezonban.

Aleksander Ceferin egyelőre nem vezetné be a videóbírót a BL-benForrás: MTI/AP/Ronald Zak

A szombati döntéssel kapcsolatban az a várakozás, hogy a kétéves tesztidőszak után az IFAB engedélyt ad a használatra, de az egyes szövetségekre bízza, hogy élnek-e ezzel a lehetőséggel.
Szabálymódosításra akkor kerülhet sor, ha a nyolc tagból hat mellette szavaz.