Európa-liga: Kádárék döntetlenje többet érthet, mint Gulácsiék győzelme

Horizontal
Leipzig´s Hungarian goalkeeper Peter Gulacsi (L) fails to save the goal by Cologne's German midfielder Leonardo Bittencourt during the German first division Bundesliga football match RB Leipzig vs FC Cologne in Leipzig, eastern Germany, on February 25, 2018. / AFP PHOTO / ROBERT MICHAEL / RESTRICTIONS: DURING MATCH TIME: DFL RULES TO LIMIT THE ONLINE USAGE TO 15 PICTURES PER MATCH AND FORBID IMAGE SEQUENCES TO SIMULATE VIDEO. == RESTRICTED TO EDITORIAL USE == FOR FURTHER QUERIES PLEASE CONTACT DFL DIRECTLY AT + 49 69 650050
Vágólapra másolva!
Gulácsi Péter csapata, az RB Leipzig hiába játszott végig meggyőző fölényben hazai pályán, végül csak 2-1-re győzte le az orosz Zenit csapatát az Európ-liga nyolcaddöntőjének első mérkőzésén. Kádár Tamás és a Dinamo Kijev ugyan nem nyert, mégis elégedettebb lehet, miután 2-2-es döntetlennel távozhattak a Lazio otthonából. 

Gulácsiék az előző körben csak idegenben rúgott több góllal - igaz, az a több nem kevés, három volt - búcsúztatta a Napolit, míg a Zenit nagyon magabiztosan (0-1 után 3-0 Szentpéterváron) ejtette ki a Celta Vigót, azaz két igencsak támadó szellemű csapat találkozott Lipcsében. Az első félidőben azonban ebből nem sok látszott, igazán veszélyes lehetőség talán csak egy volt, amikor Emil Forsberg a kapufát találta el egy szabadrúgásból.

A második félidő is a lipcseik akarata szerint alakult, különösen akkor, amikor az 57. percben Timo Werner varázslatos passzal hozta helyzetbe Brumát, a fiatal portugál pedig gólpasszá tette a német támadó remek sarkazását.

A Zenit picivel magasabb fokozatba kapcsolt (1-esből 2-esbe), de egy-két szögletnél többre nem futotta az erejükből. A Leipzig visszavette az irányítást és a 77. percben egy mintaszerű akció végén Naby Keita adott remek passzt Timo Wernernek, aki nem kevésbé remek befejezéssel köszönte azt meg.

A semmit nem mutató Zenit mégsem üres kézzel távozott Lipcséből, a 85. percben egy igen véleményes szabadrúgást Criscito tanárian tekert a sorfal fölött Gulácsi kapujába. A magyar válogatott kapusa hiába repült, nem érhette el a labdát.

Ez pedig azt jelenti, hogy győzelmük ellenére Gulácsiék vannak egy hajszállal nehezebb helyzetben.

Kádár Tamásék ahhoz a Lazióhoz utaztak vendégségbe, amelyiknek sokkal fontosabb a BL-indulást érő negyedik hely megtartása (egy pont előnyük van az Interrel szemben), mint az Európa-ligás utazgatás. Ennek szellemében nem is tettek sokat a sikerért, igaz a Dinamo sem igen jutott el Sztrakosa kapujáig. A második félidőre lelkesebben jöttek ki a fiúk, és az 52. percben Kádárék meg is szerezték a vezetést, Cigankov nagyon lazán, sarokkal küldte a labdát a kapuba az öt és felesen belülről.

Igaz, csak két percig örülhettek a vendégek, mert Ciro Immobile szinte rögtön egyenlített, sajnos éppen Kádár Tamás mellől kilépve, percekkel később pedig már a rómaiaknál volt az előny. De ez nem jelentett egyet a győzelemmel, a 79. percben ugyanis Junior Moraes jó 25 méterről kibélelte Sztrakosa kapuját.

Marseille-ben a hazaiak már az 1. percben megszerezték a vezetést, negyedóra elteltével pedig már két góllal vezettek. Az első perces gólra az Athletic Bilbao egy utolsó percessel válaszolt az első játékrészben, az idei kiírásban a nyolcadik gólját szerző Aritz Aduriz értékesített egy büntetőt a 45. percben. Az utolsó szó viszont az első gólt jegyző Ocamposé volt, így a franciák megnyugtató előnnyel várhatják a bilbaói visszavágót.

A Sporting hazai pályán Freddy Montero duplájával 2-0-ra legyőzte a cseh Viktoria Plzen csapatát.

Eredmények, Európa-liga, nyolcaddöntő, első mérkőzések:
RB Leipzig–Zenit 2-1 (0-0)
gól: Bruma 56., Werner 77., ill. Criscito 85.
Lazio–Dinamo Kijev 2-2 (0-0)
gól: Immobile 54., Felipe Anderson 62., ill Cigankov 52., Junior Moraes 79.
Olympique Marseille–Athletic Bilbao 3-1 (2-1)
gól: Ocampos 1., 58., Payet 14., ill. Aduriz 45. (11-esből)
Sporting–Viktoria Plzen 2-0 (1-0)
gól: Montero 45., 49.

A visszavágókat egy hét múlva, március 15-én rendezik.