Társoldalunk:

Csak egy maradhat: jön a Barca-Chelsea szuperrangadó

2018.03.14. 08:40

Szerdán zárul a labdarúgó Bajnokok Ligája nyolcaddöntője, a Bayern München továbbjutása szinte teljesen biztos az első meccsen elért 5-0-s sikere után, a Barcelona-Chelsea összecsapás azonban 1-1-ről indulva komoly izgalmakat ígér.

A katalán és a londoni csapat párharca a XXI. század egyik slágerpárosítása a BL-ben, ugyanis 2000 óta 13 alkalommal játszottak egymás ellen, s ötször kerültek szembe az egyenes kieséses szakaszban. A 2012-es elődöntőben a Chelsea, 2009-ben ugyancsak a négy között a Barcelona ünnepelhetett továbbjutást. A nyolcaddöntőben 2006-ban a katalánok, egy évvel korábban az angolok nyerték a párharcot, míg 2000-ben a nyolc között a Barcelona diadalmaskodott.

Lonodnban Willian és Messi góljaival 1-1-re végeztek a csapatok, innen folytatódik szerda este a küzdelemForrás: DPPI/Martin Cole

A Barcelona a 2004/05-ös idény óta sorozatban 13. alkalommal szerepel a nyolcaddöntőben, mindössze kétszer búcsúzott a sorozat ezen szakaszában, de mindkét alkalommal brit riválissal szemben: 2005-ben éppen a Chelsea, két évvel később pedig a Liverpool hajtotta végre a bravúrt.
A statisztika a Barcelonának kedvez, ugyanis a katalánok 2013 szeptembere óta nem kaptak ki a Camp Nou Stadionban a BL-ben, ráadásul ezeken a meccseken 22 győzelmet és mindössze két döntetlent értek el. A katalán sztárcsapat története során 24 olyan párharcot játszott a nemzetközi kupaporondon, amelynek első mérkőzésén idegenben döntetlent ért el, ezek közül végül 19-et nyert meg. Idegenbeli 1-1 után még ennél is jobb, 11/9 a mutatója.

A Chelsea is "mutatós" számokkal készülhet az összecsapásra, ugyanis több mint tizenkét éve nem kapott ki Spanyolországban, legutóbb 2005. november 1-én még egy Real Betis elleni csoportmérkőzésen maradt alul. A spanyol riválisokkal szemben is imponáló mutatója, utóbbi 21 mérkőzéséből csak kettőt veszített el.

A Chelsea története során hat olyan európai kupapárharcot vívott, amelyet hazai döntetlennel kezdett, ezek közül végül négyet nyert meg összesítésben.