Nem rossz az angol puding, de a BL főfogását Messi és Ronaldo szervírozza

Real Madrid vs Barcelona: La Liga La Liga 2017 Barcelona Spain Real Madrid Madrid december Santiago Bernabeu stadium
MADRID, SPAIN - DECEMBER 23: Cristiano Ronaldo (R) of Real Madrid and Lionel Messi (10) of Barcelona shake hands at the end of first half during the La Liga match between Real Madrid and Barcelona at Santiago Bernabeu Stadium in Madrid, Spain on December 23, 2017. Burak Akbulut / Anadolu Agency
Vágólapra másolva!
Kedden a negyeddöntőkkel folytatódik a labdarúgó Bajnokok Ligája. Azt gondolhatnánk, hogy a Tottenham elleni párharccal a háta mögött a Juventusnak nem lehet félnivalója, de Cristiano Ronaldo megint tavaszra időzítette a csúcsformát. Az olaszoknak olyan teljesítményre lenne szükségük a továbbjutáshoz, mint egy éve a Barcelona ellen – amely idén minden bizonnyal ott lesz az elődöntőben, csakúgy, mint a Bayern München. A Liverpool és a Manchester City a lehető legrosszabbkor találkozik egymással.

Hiába, hogy ott van a Real Madrid, a Barcelona és a Bayern München, ha a sorolás előtt megkérdezik Guardiolától, hogy melyik az a csapat, amelyet mindenképp szeretne elkerülni, valószínűleg a Liverpoolt mondja. Klopp meg a Manchester Cityt. Utóbbi érthető. Ki akarna ez ellen a City ellen játszani? Senki.

Kloppnál többször viszont egyetlen edző sem győzte le Guardiolát.

Azt túlzás lenne állítani, hogy a csapatai (Dortmund, Liverpool) kimondottan a Guardiola-foci ellen lennének felépítve, mint mondjuk annak idején Mourinho Realja, de tény, hogy még mindig az ő gegenpressingje (az ellenfél szinte folyamatos letámadása) a legcélravezetőbb eszköz a katalán ellen.

Guardioláék a lehető legkellemetlenebb ellenfelet kapták Forrás: AFP/Oli Scarff

Guardiola Argentínáig rohant

Bajnoki mérkőzésen az ősszel a City nyert 5–0-ra, januárban a Liverpool 4–3-ra, ami a City eddigi egyetlen veresége a PL-ben. Két meccs, 12 gól. Joggal várhatnánk „szép futballt és szórakoztató meccseket" (ahogy a City sportigazgatója, Txiki Begiristain mondta), de van itt valami, amivel mindkét edzőnek számolnia kell. Különösen Guardiolának.

A City ugyanis 11 nap alatt négy meccset játszik, sorrendben Liverpool, Manchester United, Liverpool és Tottenham lesz az ellenfél.

Ez akkor is kemény terhelés, ha tudjuk, akár már hétvégén, a manchesteri derbin bajnok lehet a csapat. Nem véletlen, hogy a válogatott szünet alatt Guardiola egészen Argentínáig utazott, egyik mentorához, César Luis Menottihoz.

– mondta Menotti, aki 1978-ban világbajnoki címig vezette az argentinokat. Sajnálni persze nem kell Guardiolát, elvégre a világ legdrágább kerete áll a rendelkezésére.

A Liverpool helyzete sem sokkal jobb: a két City elleni meccs között lesz az Everton elleni idegenbeli városi derbi. Mindez hét nap leforgása alatt. Gareth Southgate szövetségi kapitány az ilyenek miatt kaparja a falat.

Ilyenkor könnyebben becsúszik egy-egy rosszabb meccs

Daniele Tognaccini, a Milan vezető erőnléti edzője, aki már évtizedek óta a szakma elitjébe tartozik, úgy véli, felér egy öngyilkossággal, ha valaki hatvan meccset játszik egy szezonban. „Sem a terhelés, sem a teljesítmény nem lehet optimális egész évben. A profi futballban igen nagy a sérülés veszélye, nagyjából 10 százalék minden olyan héten, amikor az ember végig edz, majd hétvégén játszik egy meccset. De ha valakinek csak három napja van regenerálódni, ez az esély felmegy 30%-ra. Ha pedig valaki zsinórban öt-hat meccset játszik csere nélkül, szinte nincs is esélye a regenerációra, a sérülés esélye elképesztően megnő, az pedig egyenesen törvényszerű, hogy közben becsúszik neki egy-egy gyengébb mérkőzés is" – idézi Tognaccinit a Fociológia című könyv.
A Liverpool legveszélyesebb emberei: Mané, Salah és Firmino (b-j) Forrás: AFP/Francisco Leong

Ronaldo meglepi Allegrit?

Egy éve ugyanitt a Juventus nullán tartotta az MSN-t. De nullán tudja-e tartani Ronaldót? A portugál zsinórban kilenc BL-meccsen rúgott gólt. Oké. Ő az egyetlen, aki mind a hat csoportmeccsen szerzett legalább egyet. Oké. Mindez viszont még akkor történt, amikor nem volt formában. Ősszel, például, 2,08 százalékos hatékonysági mutatóval dolgozott a bajnokságban, ami a legrosszabb volt az öt topligában futballozó (és legalább tíz kapura lövéssel próbálkozó) játékosok között. „Majd tavasszal ítéljük őt meg" – mondta Zidane, és nem a levegőbe beszélt.

Január 21. óta Ronaldo 11 meccsen 21 gólt szerzett.

A hirtelen formajavulás hátterében állítólag egy fogadás áll. Még novemberben megmondta a csapattársaknak, hogy a szezon végéig lenyomja Messit, és a spanyol liga gólkirálya lesz. Tette ezt akkor, amikor Messi 11 góllal vezetett előtte. Mostanra mindössze négy maradt köztük.

Ronaldónak ráadásul van egy furcsa tulajdonsága: akkor is ő dönt, ha amúgy nincs is a pályán. A PSG elleni első meccsen ő volt a legkevesebbet játékban a realosok közül, mégis lőtt kettőt: egyet tizenegyesből, egyet meg térddel, lényegében eldöntve a továbbjutást.

A PSG ellen is Ronaldo döntött Forrás: AFP/Gabriel Bouys

A negyeddöntő viszont nem csak azért lesz más, mert a két csapat legutóbbi négy oda-visszavágós párharcából mindig a Juventus jött ki győztesen. Nem is csak azért, mert még Bonucci kiválása ellenére is valószínűleg az olaszoké Európa legjobb védelme. Hanem azért, mert Allegrit nem lehet meglepni. A Tottenham 180 perc alatt lefocizta, szétfutotta a Juventust, szinte biztos volt, hogy továbbjut.

Elég volt azonban két csere (Asamoah és Lichtsteiner), egy szerkezetváltás (4-3-3-ról 4-2-3-1-re) és 168 másodperc ahhoz, hogy Allegri egy teljesen reménytelen párharcot a maga javára fordítson.

A Real keményebb dió, tény, de a 2018-ban lejátszott 20 meccséből 16-szor (!) mindig kapott legalább egy gólt. És láttuk: Dybalának és Higuaínnak elég egy-egy helyzet.

És egy adalék a végére: Allegri eddig nyolc kupasorozatban volt érdekelt a Juventusszal, egy a mostani BL, de a másik hat alkalommal mindig döntőbe jutott.

Mintha Allegri tudta volna, hogy elég két és fél perc foci a Tottenham ellen Forrás: twitter

Helyzetek vannak, gólok nincsenek Sevillában

A Manchester United kiejtésével a Sevilla 1958 után jutott be ismét a BEK/BL negyeddöntőjébe. De vajon ott melyik arcát fogja mutatni?

Azt, amelyik gond nélkül benyel ötöt az Eibartól, a Betistől és az Atlético Madridtól, vagy azt, amelyik lefocizza a Barcelonát és oda-vissza a Unitedet?

Minden jó eredményre jut tehát egy rossz is. Helyzetbe kerülni kifejezetten jól tud a Sevilla, gólt lőni már kevésbe. Ha csak az elmúlt hetek hazai eredményei között kutakodunk, azt látjuk, hogy

a Barcelona, a Valencia, az Atlético és a United elleni meccseken összesen 77-szer próbálkozott a csapat.

Átlagban 19-szer. Csak, hogy kontextusba helyezzük, ez kb. Barca és Real-szint. Az eredmények? 2–2, 0–2, 2–5, 0–0.

Montella még nem érzi a dolgot Forrás: Facebook/Che Fatica La Vita Da Bomber

Gólok viszont kellenének a Bayern ellen, amely azóta hasít, hogy Heynckest visszahozta. Egészen vasárnapig lehetett legyinteni, hogy a Bundesliga kis- és középcsapatai ellen könnyű villogni, no meg a Besiktas ellen, de a Dortmundnak lőtt hatos jelezte,

ez a Bayern nem sokban tér el a 2013-ban BL-győztes Bayerntől.

Úgyis az lesz, amit Messi akar

A németekénél már csak a Barcelona dolga tűnik könnyebbnek. A Roma egy erős csoportból jutott tovább elsőként, de még így is van egy „hát ezek meg, hogy kerültek ide?" érzése a dolognak. Di Francesco a támadó focira esküszik,

a Barcelonát pedig eddig azok a csapatok tudták leginkább zavarba hozni, amelyek letámadtak és már a labdakihozatalt is megnehezítették.

Messi két gólt lőtt és egy gólpasszt adott a Chelsea elleni visszavágón Forrás: AFP/Josep Lago

A 22-es csapdája ez. Letámadhatsz és focizhatsz bármilyen jól, a Barcelonának

csak egyszer kell eljuttatnia a labdát Messihez.

Sarkítottnak tűnhet, de a BL-ben Allegri és Conte is belenézett ugyanebbe, a spanyol bajnokság csapatai pedig napokig tudnának mesélni. Messi ráadásul rápihenhetett a Romára: kisebb sérülés miatt kihagyta az argentinok mindkét felkészülési meccsét, a hétvégi, Sevilla elleni bajnokin pedig csak az utolsó félórára állt be. Más kérdés, hogy ennyi is elég volt neki, hogy megmentse a Barcelonát az első vereségétől.

A BL-negyeddöntők párosítása:
Kedd:
Juventus–Real Madrid
Sevilla–Bayern München
Szerda:
Barcelona–Roma
Liverpool–Manchester City

Kedden a Juventus–Real, szerdán a Liverpool–City meccseket követheti élőben az Origón.