Vágólapra másolva!
A Bajnokok Ligája negyeddöntőjének első meccsén a Real Madrid Torinóban 3–0-ra verte a Juventust. Cristiano Ronaldo két érintésből rúgott két gólt, a második ráadásul akkorára sikerült, hogy a meccs után azon vitatkoztak, volt-e ennél nagyobb a futballtörténelemben. Korábbi csapattársa szerint Ronaldónak nincs már dolga a Földön, innentől kezdve játszhat a marslakókkal. A Sevilla bár vezetett a Bayern München ellen, végül 2–1-re kikapott, de Vincenzo Montella szerint még így is meg lehet az elődöntő.

Az, hogy Ronaldo gólt lő a BL-ben, nem hír. A legutóbbi tíz alkalommal mindig lőtt legalább egyet. Az, hogy gólt lő a Juventusnak, szintén nem hír. Hat meccsen kilencet pakolt be nekik. Az viszont, hogy gólt lő, és az ellenfél szurkolói megtapsolják, hír. „Grazie – mondott olaszul köszönetet Ronaldo. – Hosszú karrierem során még sohasem fordult elő velem ilyen."

Ronaldo nem az a figura, akit megtapsolnak a szurkolók. Sőt. Volt rá példa, hogy a saját szurkolói fütyülték ki.

Ronaldo ünnepelteti magát Forrás: AFP/Marco Bertorello

Most viszont megérdemelte

Ronaldo a harmadik percben szerzett vezetést a Juventus ellen. A következő labdaérintésénél mindenki őt fütyülte. Aztán a 64. percben olyan dolog történt, ami legutóbb talán csak Ronaldinhóval.

A Juventus továbbjutási esélye ekkor lett egyenlő a nullával, de Ronaldo ollózós gólját még az olasz szurkolók is felállva tapsolták.

„Sok nagy gólt láttam már életemben, de ez tényleg lélegzetelállító volt" – írta Twitteren Gary Lineker, a BT Sport műsorvezetője.

Majd ezt követően sorra jöttek a Ronaldót éltető tweetek. Alex Kirkland, a Real Madrid TV egyik munkatársa például azt írta, hogy Zidane reakciója mindent elárult. A francia, aki sok nagy gólt rúgott és látott életében, talán többet is, mint Lineker,

a fejét fogva, hitetlenkedő tekintettel fordult a kispad felé.

„Ez tényleg megtörtént?" – volt leolvasható az arcáról.

„Ronaldo gólja a futballtörténelem egyik legszebbje, de az enyém szebb volt" – utalt Zidane a 2002-es BL-döntőre, ahol ő lőtte a győztes gólt a Leverkusen ellen. A brazil Casemiro már nem volt ilyen csípős csapattársával. „Reméljük, hogy még sokáig gyönyörködhetünk a játékában. Még most is úgy edz, mint egy gép. Elképesztő volt ma. Ő a legjobb."

A Juventus játékosai is a portugált dicsérték.

Nagyon elkeseredett vagyok, de be kell látni, hogy az erősebb csapat győzött" – mondta Buffon, aki tíz lövésből kilenc gólt kapott Ronaldótól.

Ez egy örökké tartó rivalizálás Forrás: AFP/Javier Soriano

„Ronaldo gólja a történelem egy darabkája lesz. Tisztán hallottam, ahogy eltalálta a labdát, ez azért elég ritka" – nyilatkozta Barzagli, majd Allegri is beállt a sorba: „Nem tudom, hogy ez volt-e a futball legszebb gólja, de azt igen, hogy szenzációs volt. Csak gratulálni tudok neki mindazért, amit véghez visz."

Hangzatos szavak, de az este legtalálóbb mondata Ronaldo korábbi csapattársáé, a már visszavonult Álvaro Arbeloáé volt.

– írta Twitteren.

Mitől ilyen jó Ronaldo?

A 2016-os Európa-bajnokság után Zidane elmagyarázta Ronaldónak, hogy 30 fölött már több pihenésre van szüksége ahhoz, hogy fizikailag és mentálisan is végigbírja a szezont. Rávette, hogy elengedje a gólkirály cím hajszolását, és azt tanácsolta neki, hogy

a gólok mennyisége helyett, azok minőségével foglalkozzon.

„Nem kell, hogy mindig a pályán legyél, elég ha csak a nagy meccseken játszol." Ronaldo vette az adást. Tavaly az utolsó tíz meccsén (a nagy meccseken) 16 gólt lőtt. A most futó szezon első felében mindössze 13-at. „Majd tavasszal ítéljük őt meg" – mondta Zidane néhány hónapja, és nem a levegőbe beszélt:

január 21. óta Ronaldo 12 meccsen 23 gólt lőtt.

Hogy kerek legyen a történet, itt van Ronaldo BL-statisztikája az elmúlt egy évből: öt gól a Bayernnek, négy a Juventusnak, három az Atléticónak, a Dortmundnak és a PSG-nek, kettő a Tottenhamnek.

Az ember, akinek egy érintés is elég

Ronaldo az évek során szélsőtámadóból befejezőcsatárrá vált, sokkal közelebb játszik az ellenfél kapujához, elsősorban ebből adódik, hogy a csapatjátékot illető mutatói csökkennek, illetve cselkészségének használata is háttérbe szorult, mert elsődleges célja a támadások minél gyorsabb és hatékonyabb befejezése, lehetőleg egy érintésből, a kapuval szemben állva.

A hangsúly az egy érintésen van: Ronaldo az idei 39 góljából 28-at – tehát a gólok 71 százalékát – egy érintésből lőtte.

Egy érintés, nem több Forrás: AFP/Alberto Pizzoli

Allegri ugyanabba a hibába esett, mint Emery

Allegrinek volt gondja bőven a kezdő összeállításakor: Pjanic és Benatia eltiltás, Bernardeschi és Mandzukic sérülés miatt nem lehetett ott a csapatban. A védelem közepén így Barzagli volt Chiellini párja, a középpályára pedig a 20 éves Bentancur került be a nála sokkal rutinosabb és jobb felépítésű Matuidi helyett. Ismerős? A nyolcaddöntőben Emery már elkövette ezt a hibát. Ő a 21 éves Lo Celsóval ment neki a madridi középpályának, miközben Lassana Diarra a kispadon ült.

Itt most Bentancurnak és Khedirának kellett volna megállítania a Real középpályásait, de döbbenetes, hogy mennyire nem sikerült nekik.

Kettejüknek egy szerelése és két labdaszerzése volt a meccsen.

A túloldalt? Mindenki élt. Isco például százszázalékos hatékonysággal passzolt, és Kross és Modric sem ment 90 alá.

A Sevillát megint a helyzetkihasználása hagyta cserben

A Bayern München első német csapatként nyert európai kupamérkőzést a Sevilla otthonában, Heynckes mégsem volt teljesen elégedett csapata teljesítményével.

Müller ugyanerre panaszkodott. „Az edzőnk nem volt elégedett a szünetben, de mi sem."

A spanyol csapat Sarabia góljával 1–0-ra vezetett, de az az egy könnyen lehetett volna kettő is, ha Sarabia korábban belövi a ziccert. Ezt itt:

A felvezető írásunkban említett pocsék helyzetkihasználást tehát a Bayern ellen sem nőtte ki a Sevilla, amely két szerencsétlen góllal végül 2–1-re kikapott. Montella mindenesetre még így is bizakodik. „Nincs sok esélyünk a továbbjutásra, tény, de a visszavágón is ugyanilyen mentalitással fogunk játszani, és hiszem, hogy elérhetünk egy jó eredményt."

Szerdán Barcelona–Roma és Liverpool–Manchester City meccsekkel folytatódik a Bajnokok Ligája negyeddöntője.