Társoldalunk:

Ne tökölj, csak passzolj és lőj: Klopp tuti receptje Guardiola ellen

2018.04.18. 06:31

A Bajnokok Ligája negyeddöntőjében a Liverpool 5–1-es összesítéssel ejtette ki a végső sikerre is esélyesnek tartott Manchester Cityt. Nem tudni, hogy hogy alakult volna a párharc, ha megadják Leroy Sané gólját a visszavágón, de azt igen, hogy Pep Guardiola most már hosszú ideje nem találja az ellenszerét Jürgen Klopp focijának, ami a sebességen és a kíméletlen helyzetkihasználáson alapszik.

A két csapat stílusa, formája és egymás elleni eredményei miatt a Liverpool–City már előzetesen is a negyeddöntők legjobb és legizgalmasabb párharcának számított. Azonban külön érdekességet adott neki a tény, hogy Kloppnál többször senki nem tudta legyőzni Guardiolát.

Ez a két meccs után sem változott meg, sőt, most már nyolc győzelem van a német neve mellett, így kijelenthető, hogy ő lett Guardiola kriptonitja. De miben rejlik a sikere? Mit tud ő, amit más nem?

Klopp tudja, hogyan kell legyőzni GuardiolátForrás: AFP/Anthony Devlin

Azt túlzás lenne állítani, hogy a csapatai (Dortmund, Liverpool) kimondottan a Guardiola-foci ellen lennének felépítve, mint mondjuk annak idején Mourinho Realja, de az megint bebizonyosodott, hogy még mindig az ő gegenpressingje (az ellenfél szinte folyamatos letámadása) a legcélravezetőbb eszköz a katalán ellen.

Ne tökölj

Charles Reep repülőezredes, aki a Wolverhampton Wanderersnek volt a tanácsadója az 1950-es években, saját játékelméletet fejlesztett ki. Statisztikai alapon úgy vélte, hogy a túl sok passzolás tulajdonképpen csak időpocsékolás, ráadásul kockázatos is, mert a csapatok a labdavesztéseket követően kapják a legtöbb gólt.A gólszerzés titka tehát az, hogy minél gyorsabban, minél kevesebb érintéssel az ellenfél kapujának közelébe juttassuk a labdát.„A gólok kétharmada az ellenfél védőharmadában megszerzett labdák után esik" – szajkózta Reep. Megfordítva: a legnagyobb bűn, amit egy csapat elkövethet, ha elveszíti a labdát a saját kapuja előterében.

A Liverpool 21 perc alatt hármat lőtt a CitynekForrás: AFP/Anthony Devlin

A negyeddöntő első meccsén a City két gólt is az után kapott, hogy elveszítette a labdát a kapuja előtt. A visszavágón a másodikat szintén.A Liverpool pedig nem várt, nem kezdett el passzolgatni, hanem néhány érintés után azonnal lőtt.A meccselemzésekkel foglalkozó Zonal Marking írója, Michael Cox is ezt emelte ki meccs közben. „Annyira hatékony, annyira Klopp" – ahogy ő fogalmazott.

Az a titok, hogy nincs titok

„Guardiolának mindig is erősebb csapatai voltak, mint nekem" – mondta Klopp a párharc előtt. Most, például, a futballtörténelem legdrágább csapata áll Guardiola rendelkezésére. Mégis Klopp az egyetlen, akinek pozitív a mérlege ellene. Nagyon ellentmondásos, de akkor hogy lehetséges? „Nincs benne semmi boszorkányság" – állítja a német.

A Milner, Henderson, Chamberlain középpálya, amivel a Liverpool kiállt az első meccsen, össze sem hasonlítható a Silva, De Bruyne, Gündogan sorral. Klopp rendszerének erőssége azonban pont abban rejlik, hogyfelemeli az egyén képességeit, így gyakorlatilag bármilyen hiányosságot képes kompenzálni.

A BL-ben ilyen kevésen múlnak a dolgokForrás: AFP/Paul Ellis

A számok hazudhatnak

A Premier League idei szezonjában a City kapta a legkevesebb gólt, 24-et. De ez elsősorban azt mutatja, hogy mennyire jók labdabirtoklásban, és hogy mennyire tartanak tőlük az ellenfelek. Nem azt, hogy mennyire jól zár a védelmük. Erre a felismerésre jött rá Klopp már évekkel ezelőtt. Hogy Guardiola védelme sokkal jobb passzokban és labdatartásban, mint a harcos védekezésben.Beállni a tizenhatosra és védekezni, öngyilkos taktika a City ellen– mondta a januári 4–3-as győzelem után.

Neki a védekezés csak eszköz, hogy labdaszerzés esetén azonnal és direkt módon támadhassa az ellenfél rendezetlen védelmét. És ezt nála senki nem csinálja jobban: a Dortmunddal négyszer is legyőzte Guardiolát, volt, hogy 4–2-re, volt, hogy 3–0-ra.Pedig a Bayerné volt a liga legjobb védelme. Papíron.

Guardiola nem találja az ellenszerét Klopp focijánakForrás: AFP/Paul Ellis

A BL-t nem Guardiolának találták ki

Amióta Guardiola elhagyta a Barcelonát, nemhogy a végső siker, de még egy döntő sem akar neki összejönni. A Bayernnel egymás után háromszor is az elődöntőben bukott el, tavaly pedig már a 16 között, a Monaco ellen. Ennél is sokatmondóbb, hogy nem tud szépen kiesni. A legutóbbi öt BL-párharc összesített eredménye, amiből vesztesen jött ki: 5–0, 5–3, 2–2, 6–6, 5–1. Tíz meccs, 23 kapott gól.

Nyomás alatt összezuhannak a Guardiola-csapatok
Guardiola csapatai azon túl, hogy simán kiestek, tették mindezt pillanatok alatt. A Real Madrid ellen 18 perc alatt kapott három gólt a Bayern 2014-ben. Egy évvel később a Barcelona 17 alatt rúgott nekik ugyanennyit. Tavaly a Monaco nyolc perc leforgása alatt lőtt kettőt a Citynek, most a Liverpool 21 alatt hármat.

Ennek ellenére Guardiola nem hajlandó változtatni játékfelfogásán, neki már csak olyan csapatai lesznek, amelyek a szó klasszikus értelmében nem tudnak védekezni, sőt, kimondottan kihívják maguk ellen a sorsot. Ez a fajta hozzáállás működik a bajnokságban, ahol simán belefér egy-két vereség, de a BL-ben, két meccsen, ahol minden egyes apró hibát kíméletlenül büntet az ellenfél, nem.És ezt most már sokadszorra tapasztalhatta meg.