Ne tökölj, csak passzolj és lőj: Klopp tuti receptje Guardiola ellen

Klopp
Liverpool's German manager Jurgen Klopp reacts following the UEFA Champions League second leg quarter-final football match between Manchester City and Liverpool, at the Etihad Stadium in Manchester, north west England on April 10, 2018. Liverpol won the match 2-1. / AFP PHOTO / Paul ELLIS
Vágólapra másolva!
A Bajnokok Ligája negyeddöntőjében a Liverpool 5–1-es összesítéssel ejtette ki a végső sikerre is esélyesnek tartott Manchester Cityt. Nem tudni, hogy hogy alakult volna a párharc, ha megadják Leroy Sané gólját a visszavágón, de azt igen, hogy Pep Guardiola most már hosszú ideje nem találja az ellenszerét Jürgen Klopp focijának, ami a sebességen és a kíméletlen helyzetkihasználáson alapszik.

A két csapat stílusa, formája és egymás elleni eredményei miatt a Liverpool–City már előzetesen is a negyeddöntők legjobb és legizgalmasabb párharcának számított. Azonban külön érdekességet adott neki a tény, hogy Kloppnál többször senki nem tudta legyőzni Guardiolát.

Ez a két meccs után sem változott meg, sőt, most már nyolc győzelem van a német neve mellett, így kijelenthető, hogy ő lett Guardiola kriptonitja. De miben rejlik a sikere? Mit tud ő, amit más nem?

Klopp tudja, hogyan kell legyőzni Guardiolát Forrás: AFP/Anthony Devlin

Azt túlzás lenne állítani, hogy a csapatai (Dortmund, Liverpool) kimondottan a Guardiola-foci ellen lennének felépítve, mint mondjuk annak idején Mourinho Realja, de az megint bebizonyosodott, hogy még mindig az ő gegenpressingje (az ellenfél szinte folyamatos letámadása) a legcélravezetőbb eszköz a katalán ellen.

Ne tökölj

Charles Reep repülőezredes, aki a Wolverhampton Wanderersnek volt a tanácsadója az 1950-es években, saját játékelméletet fejlesztett ki. Statisztikai alapon úgy vélte, hogy a túl sok passzolás tulajdonképpen csak időpocsékolás, ráadásul kockázatos is, mert a csapatok a labdavesztéseket követően kapják a legtöbb gólt.

A gólszerzés titka tehát az, hogy minél gyorsabban, minél kevesebb érintéssel az ellenfél kapujának közelébe juttassuk a labdát.

„A gólok kétharmada az ellenfél védőharmadában megszerzett labdák után esik" – szajkózta Reep. Megfordítva: a legnagyobb bűn, amit egy csapat elkövethet, ha elveszíti a labdát a saját kapuja előterében.

A Liverpool 21 perc alatt hármat lőtt a Citynek Forrás: AFP/Anthony Devlin

A negyeddöntő első meccsén a City két gólt is az után kapott, hogy elveszítette a labdát a kapuja előtt. A visszavágón a másodikat szintén.

A Liverpool pedig nem várt, nem kezdett el passzolgatni, hanem néhány érintés után azonnal lőtt.

A meccselemzésekkel foglalkozó Zonal Marking írója, Michael Cox is ezt emelte ki meccs közben. „Annyira hatékony, annyira Klopp" – ahogy ő fogalmazott.

Az a titok, hogy nincs titok

„Guardiolának mindig is erősebb csapatai voltak, mint nekem" – mondta Klopp a párharc előtt. Most, például, a futballtörténelem legdrágább csapata áll Guardiola rendelkezésére. Mégis Klopp az egyetlen, akinek pozitív a mérlege ellene. Nagyon ellentmondásos, de akkor hogy lehetséges? „Nincs benne semmi boszorkányság" – állítja a német.

A Milner, Henderson, Chamberlain középpálya, amivel a Liverpool kiállt az első meccsen, össze sem hasonlítható a Silva, De Bruyne, Gündogan sorral. Klopp rendszerének erőssége azonban pont abban rejlik, hogy

felemeli az egyén képességeit, így gyakorlatilag bármilyen hiányosságot képes kompenzálni.

A BL-ben ilyen kevésen múlnak a dolgok Forrás: AFP/Paul Ellis

A számok hazudhatnak

A Premier League idei szezonjában a City kapta a legkevesebb gólt, 24-et. De ez elsősorban azt mutatja, hogy mennyire jók labdabirtoklásban, és hogy mennyire tartanak tőlük az ellenfelek. Nem azt, hogy mennyire jól zár a védelmük. Erre a felismerésre jött rá Klopp már évekkel ezelőtt. Hogy Guardiola védelme sokkal jobb passzokban és labdatartásban, mint a harcos védekezésben.

– mondta a januári 4–3-as győzelem után.

Neki a védekezés csak eszköz, hogy labdaszerzés esetén azonnal és direkt módon támadhassa az ellenfél rendezetlen védelmét. És ezt nála senki nem csinálja jobban: a Dortmunddal négyszer is legyőzte Guardiolát, volt, hogy 4–2-re, volt, hogy 3–0-ra.

Pedig a Bayerné volt a liga legjobb védelme. Papíron.

Guardiola nem találja az ellenszerét Klopp focijának Forrás: AFP/Paul Ellis

A BL-t nem Guardiolának találták ki

Amióta Guardiola elhagyta a Barcelonát, nemhogy a végső siker, de még egy döntő sem akar neki összejönni. A Bayernnel egymás után háromszor is az elődöntőben bukott el, tavaly pedig már a 16 között, a Monaco ellen. Ennél is sokatmondóbb, hogy nem tud szépen kiesni. A legutóbbi öt BL-párharc összesített eredménye, amiből vesztesen jött ki: 5–0, 5–3, 2–2, 6–6, 5–1. Tíz meccs, 23 kapott gól.

Nyomás alatt összezuhannak a Guardiola-csapatok

Guardiola csapatai azon túl, hogy simán kiestek, tették mindezt pillanatok alatt. A Real Madrid ellen 18 perc alatt kapott három gólt a Bayern 2014-ben. Egy évvel később a Barcelona 17 alatt rúgott nekik ugyanennyit. Tavaly a Monaco nyolc perc leforgása alatt lőtt kettőt a Citynek, most a Liverpool 21 alatt hármat.

Ennek ellenére Guardiola nem hajlandó változtatni játékfelfogásán, neki már csak olyan csapatai lesznek, amelyek a szó klasszikus értelmében nem tudnak védekezni, sőt, kimondottan kihívják maguk ellen a sorsot. Ez a fajta hozzáállás működik a bajnokságban, ahol simán belefér egy-két vereség, de a BL-ben, két meccsen, ahol minden egyes apró hibát kíméletlenül büntet az ellenfél, nem.

És ezt most már sokadszorra tapasztalhatta meg.