A Premier League továbbra sem kér a videobíróból

fbl Horizontal FOOTBALL BUST BACK VIEW REFEREE CONTROL SCREEN
German referee Deniz Aytekin studies the VAR (Video Assistant Referee) screen to see if Italy deserve a penalty during the International friendly football match between England and Italy at Wembley stadium in London on March 27, 2018. / AFP PHOTO / Ian KINGTON
Vágólapra másolva!
A korábbi tervekkel ellentétben a következő szezonban sem alkalmazzák a videobíró-technológiát az angol labdarúgó-élvonalban.

A Premier League-ben szereplő klubok pénteken azért döntöttek így, mert az eddigi tapasztalatok alapján a rendszer további tesztelésre és fejlesztésre szorul.

Álláspontjuk szerint a videóbíró használata során javítani kell a kommunikációt a stadionokon belül, illetve érthetőbbé kell tenni a döntéseket a televíziónézők számára.

Majd, ha már mindenki érti, akkor bevezetik Forrás: AFP/Ian Kington

A tesztelésre továbbra is lehetőség lesz az FA Kupában és a Ligakupában.

A videóbírót egyre több helyen használják, például a német Bundesligában, az olasz Serie A-ban és az ausztrál élvonalban. A nyári, oroszországi világbajnokságon, illetve a következő szezontól a spanyol La Ligában és a francia Ligue 1-ben is alkalmazzák majd.

Az európai szövetség (UEFA) döntése értelmében viszont a Bajnokok Ligájában továbbra sem vezetik be.

Az angol szövetség (FA) ügyvezetője, Martin Glenn január közepén még arról beszélt, sikeres volt a rendszer bemutatkozása, és hamarosan bevezetik a Premier League-ben is.

Ráadásul éppen három nappal ezelőtt, a Manchester City és a Liverpool BL-mérkőzésén mutatkozott meg, hogy adott esetben akár hasznát is vehetnék az angol klubok a technológiának.