Társoldalunk:

A bukott elnök elítéli a FIFA legújabb ötletét

2018.04.19. 19:24

Rég hallottunk Sepp Blatterről, a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) egykori elnökéről. A svájcit 2015 decemberében tiltották el nyolc évre korrupció miatt, ennek fényében rendkívül érdekes a legutóbbi megnyilvánulása.

Blatter Twitteren fakadt ki, mindössze ennyit írt:

25 milliárd egy szeletért a nagy tortából? Ez helytelen! A futballt nem szabad kiárusítani! A futball - amely a világ legnépszerűbb sportja - az embereké.

Ezzel valószínűleg a közelmúltban napvilágot látott hírekre reflektált Blatter, miszerint a FIFA jelenlegi elnöke, Gianni Infantino gigantikus üzletre készül. Egy szaúdiakból, kínaiakból és amerikaiakból álló befektetőcsoport ugyanis 12 évre szóló, mintegy 25 milliárd dolláros megállapodást kötne a szervezettel, aminek értelmében két új tornát vezetne be a FIFA. A konzorcium lenne ezeknek a jogtulajdonosa.

Az egyik egy kibővített klubvilágbajnokság 24 csapat részvételével, amelyet 2021-től kezdve négyévente rendeznének meg a világ legjobb egyesületeinek részvételével.

Gianni Infantino hasonlóan mosolyoghat, amikor eszébe jut a 25 milliárd dollárForrás: AFP/Dibyangshu Sarkar

A másik elképzelés egy új Nemzetek Ligája, szintén világméretű, ellentétben a 2018 őszén kezdődő, az UEFA égisze alá tarozó sorozattal. A két új viadal létrejötte egyébként a Konföderációs Kupa megszűnését is jelentené.

Az UEFA egyelőre nem kommentálta az ügyet, a Juventus elnöke, Andrea Agnelli szerint azonban nem ez lenne a legideálisabb időszak új tornák elindítására.

Hivatalos információ ezekről még természetesen nincs, de az Associated Press forrásai szerint május közepéig várható döntés az ügyben.