Vágólapra másolva!
Az angol élvonalbeli labdarúgó-bajnokságban (Premier League) szereplő Arsenal menedzsere, Arsene Wenger az idény végén lemond menedzseri posztjáról. A francia szakember 1996 óta irányítja a londoni klubot, így nyáron 22 éves történet fog lezárulni.

Péntek délelőtt közleményben jelentette be Arsene Wenger a távozását az Arsenal honlapján.

„Alapos gondolkodás és a klubbal való megbeszélés után

"Szeretnék köszönetet mondani a stábnak, a játékosoknak, a vezetőknek és a szurkolóknak is, akiknek miatt különleges ez a klub. Szeretném, ha a szurkolóinkminden támogatást megadnának, hogy eredményesen zárjuk az idényt. Minden Arsenal-szimpatizánsnak üzenem, tartsák mindig tiszteletben a klub értékeit. Örökké támogatni és szeretni fogom az Arsenalt" – idézi az Arsenal honlapja Wenger szavait.

Arséne Wenger 1996 októberében szinte ismeretlenül lett Premier League-edző.

1987 és 1994 között ugyan az AS Monaco vezetőedzője volt, de Londonba a japán Nagoya Grampus gárdájától érkezett, még a játékosai közül is sokan szkeptikusan fogadták. A francia szakember már az első szezonjában harmadik helyen zárt az Arsenallal, ráadásul szinte azonnal megváltoztatta a csapat játékát.

Wenger már a második szezonjában csúcsra ért, Sir Alex Ferguson és Kenny Dalglish után a harmadik nem angol menedzser lett, aki bajnoki címet ünnepelhetett.

A legnagyobb húzása az volt, amikor 1999 augusztusában leigazolta a Juventusnál eltemetett francia világbajnokot, a 22 éves Thierry Henryt.

A Wenger-éra legfényesebb időszaka a 2003/2004-es szezon volt. Az Arsenal veretlenül (26 győzelem, 12 döntetlen) nyerte meg a bajnokságot,

innen jött a csapatra ragasztott Legyőzhetetlenek (The Invincibles) jelző. Az Ágyúsok 2006-ban kerültek a legközelebb a BL-serleg elhódításához, de Jens Lehmann kiállítása miatt már a 18. percben megfogyatkoztak a Barca elleni BL-döntőben. Az emberhátrányban játszó angol csapat a 37. percben Sol Campbell fejesgóljával ugyan megszerezte a vezetést, de a hajrában Samuel Eto'o és Juliano Belletti góljaival fordítottak a katalánok, így Wenger és Henry lemaradtak a hőn áhított trófeáról.

Arsene Wenger 22 év után távozik az Arsenaltól Forrás: AFP / Montázs: Origo

A veretlen 2004-es szezontól számítva az Arsenal hét éven keresztül, átlagosan 25 millió eurót fordított játékosvásárlásra, ami nevetségesen alacsony összegnek mondható. Ennek ellenére Wenger csapata

a 2007/2008-as szezonban közel került a bajnoki címhez, de végül négy ponttal lemaradtak a bajnoki címről.

Majd meg kellett küzdenie azzal, hogy a csapat legnagyobb sztárjai trófeákra vágytak, elhagyták a hajót, a helyükre pedig B-kategóriás igazolások érkeztek.

2013 nyarán az Arsenal szurkolói elkezdtek reménykedni, hogy valami megmozdult a klubnál. Wenger leigazolta a Real Madrid német játékmesterét, Mesut Özilt. A francia szakembernek már akkor is sokan követelték a távozását, de a szezon végén negyedik helyen végzett a bajnokságban, ráadásul csapata elhódította az FA Kupát, így az Arsenal kilenc év után ismét nyert egy trófeát.

Arsene Wenger örökké támogatni és szeretni fogja az Arsenalt Forrás: AFP/Geoff Caddick

A 2016/2017-es szezonban azonban történelmi mélypontra jutott az Arsenal. Arséne Wenger csapata 19 év után lemaradt a Bajnokok Ligája szereplésről.

Wengernek némileg elégtétel lehetett, hogy az idény végén az Arsenal legyőzte a bajnok Chelsea-t az FA Kupa-döntőben, így az észak-londoni csapat négy év alatt háromszor hódította el a trófeát. Ennek ellenére azóta is folyamatosan a francia menedzser ellen tüntettek az Ágyúsok egyes szurkolói, akik most örülhetnek, mivel Wenger 22 év után távozik az Arsenaltól.

A 68 éves Wenger 1996 októbere óta az Arsenal vezetőedzője, s ezzel a londoni egyesület történetének leghosszabb ideig hivatalban lévő trénere. Az együttessel háromszor nyert angol bajnoki címet (1998, 2002, 2004) és hétszer FA Kupát (1998, 2002, 2003, 2005, 2014, 2015, 2017).

A klub közleménye szerint Wenger utódját a lehető leghamarabb megnevezik,

az angol fogadóirodák szerint Thomas Tuchel, a Borussia Dortmund korábbi vezetőedzője a legesélyesebb a posztra.

A német szakember közel egy éve nem dolgozik, de néhány napja arról szóltak a sajtóhírek, hogy nyártól a Paris Saint-Germain trénere lesz, igaz, hivatalos megerősítés azóta sem érkezett. Szintén a jelöltek között emlegetik a francia Patrick Vieirát, aki 1996 és 2005 között volt az Arsenal játékosa.

Wenger távozásának hírére sokan megszólaltak, a rivális Liverpoolt irányító Jürgen Klopp azt mondta, a francia szakember nemcsak az Arsenal történetének legjobb menedzsere, hanem az a személy, aki megváltoztatta a játék képét a szigetországban.

David Seaman sajnálja Wenger távozását Forrás: AFP/William West

Az angol válogatott korábbi kapusa, David Seaman, a klub legendája szerint ez egy rendkívül szomorú nap az egyesület életében.

Elismerően nyilatkozott az egyik legnagyobb rivális Manchester United korábbi kiválósága, Gary Neville is:

, talán a legnagyobb dicséret, hogy miattuk kellett megváltoztatnunk a játékunkat." - mondta.