Vágólapra másolva!
A Bajnokok Ligája elődöntőjének első meccsén a Liverpool hazai pályán 5–2-re győzött a Roma ellen. Di Francesco elkövette azt a hibát, hogy ugyanazzal a taktikával küldte fel csapatát, mint a Barcelona ellen. A védők nem tudtak mit kezdeni a Liverpool szélvészgyors támadóival, akik jóformán akkor kerültek helyzetbe, amikor akartak. Szalah két gólt lőtt, és két gólpasszt adott. Gerrard szerint jelenleg ő a világ legjobb játékosa. Klopp örül az eredménynek, de sajnálja a bekapott gólokat.

A Liverpool elleni BL-párharc előtt az olaszok azt mondták: ha meg tudták fogni Messit és a Barcelonát, akkor Szalaht és a Liverpoolt is meg tudják. A legfőbb érv az volt, hogy jól ismerik az egyiptomit, aki két évet húzott le Rómában, mielőtt tavaly nyáron a Liverpoolhoz igazolt.

A Liverpool végül 5–2-re nyerte az első meccset, Szalah két gólt lőtt, és két gólpasszt adott. A szarkazmus tehát jogos:

Ami a Barca ellen működött, az a Liverpool ellen nem

Di Francesco tartotta magát a győztes csapaton ne változtass elvhez, és a Barcelona elleni kezdőcsapathoz képest csak egy helyen változtatott: Schick helyett a török Ünder került be. Nemcsak a játékosállományt hagyta meg, de a felállást és a taktikát is.

Ebbe bukott bele.

A Roma háromvédős rendszere és felezővonalig feltolt védekezése csak az első félórában működött, utána a Liverpool átrohant rajta. Labdaszerzéskor a támadók egy az egyben maradtak a védőkkel, és gyakorlatilag

akkor kerültek helyzetbe, amikor akartak.

Az xG-mutató (Expected Goals, várható gól), amely nem a helyzetek számát, hanem azok minőségét méri, is bizonyítja, hogy a Liverpool jóval nagyobb helyzeteket alakított ki a meccsen:

Óriásit hibázott Di Francesco

„Kizárólag Di Francescót terheli a felelősség a vereség miatt. Látott ez az ember Liverpool-meccset az idén?" – értetlenkedett Ferdinand, a BT Sport szakértője.

Érdekes módon azonban a meccs után Di Francesco arról beszélt, hogy nem hibázott a taktikát illetően, a túl sok elveszített egyéni párharc miatt kaptak ki. „A Bajnokok Ligájában nem árt, ha az ember tisztában van a képességeivel.

Már az első gól után szétestünk – magyarázkodott az olasz, aki szerint még így is bennük van egy újabb fordítás lehetősége. – Az 5–2 ellenére még nincs lefutva a párharc. Ha a csapatból valaki azt hinné, hogy igen, az inkább el se jöjjön a visszavágóra."

Di Francesco a vesztébe küldte csapatát Forrás: AFP/Filippo Monteforte

Csak, hogy mennyire nem volt jó ötlet szabadon hagyni a Liverpool támadóit, ahhoz egy kis adalék: Szalahnak és Firminónak az összes cselkísérlete sikeres volt (3/3 és 4/4), és

mindketten öt-öt gólhelyzetet alakítottak ki a társaknak.

Legutóbb ilyen, hogy a csapat legveszélyesebb embereit egy az egyben hagyták a védőkkel, 2015-ben fordult elő a Barcelona–Bayern München elődöntőben.

De Rossi szerint is a játékosok közti tudáskülönbség döntött. „Az egyetlen különbség a Barcelona elleni meccshez képest, hogy szerencsétlenebbek voltunk. Az első 20–25 percben jól játszottunk, de aztán elfogytunk, nem tudtuk megvonni tőlük a teret. Ami persze elég nehéz, ha sokkal gyorsabbak, mint mi."

Bal oldalt a kialakított helyzetek, jobb oldalt a cselek és azok pozíciója Forrás: Origo

Jelenleg Szalah a legjobb futballista

A nemrég a Premier League legjobb játékosának megválasztott Szalah már tíz gólnál tart az idei BL-szezonban,

összességében pedig 43-nál, és már csak néggyel van lemaradva Ian Rush rekordjától.

Sokan Messihez és Ronaldóhoz hasonlítják, mérik őt, de a meccs után az egykori Liverpool-legenda, Gerrard ennél is tovább ment. „Jelenleg ő a világ legjobb futballistája" – jelentette ki a BT Sport stúdiójában. A BT Sport egyébként Twitteren szavaztatja a szurkolókat, hogy szerintük hármójuk közül ki a legjobb.

Toronymagasan Szalah vezet.

Szavazzon!

Na, ki a legjobb focista?

Szalah Messi és Ronaldo szintjén játszik az utóbbi hónapokban Forrás: AFP/Oli Scarff

5–2, de a Liverpoolnál csalódottak

Az egyiptomi lecserélése után a Liverpool két gólt kapott, aminek sem a játékosok, sem Klopp nem örült. „A győzelem ellenére kicsit csalódottak vagyunk a két bekapott gól miatt.

Így viszont nehéz lesz a visszavágó, már csak azért is, mert a Barcelona ellen megmutatták, hogy ilyen hátrányból is vissza lehet jönni. Gólt kell szereznünk Rómában" – értékelt közvetlenül a lefújás után Henderson.

Két embert letartóztattak

Egy 25 és egy 26 éves római szurkolót emberölési kísérlet gyanújával letartóztatott a rendőrség, miután azok életveszélyesen megsebesítettek egy 53 éves ír férfit a Liverpool–Roma BL-selejtező előtt. A férfit jelenleg az egyik liverpooli kórházban kezelik fejsérüléssel, az állapota kritikus. A gyanúsítottakat a rendőrség kihallgatja.
Klopp köszöni meg a szurkolóknak a biztatást Forrás: AFP/Oli Scarff

„Most mit mondjak? Nyilván jobban örülnék, ha 5–0 a vége, de ez is egy fantasztikus eredmény.

– elégedetlenkedett Klopp, aki 150. alkalommal irányította a Liverpoolt. – A visszavágón is megverhetjük őket. Mi nem a Barcelona vagyunk. Nekünk nincs tele trófeákkal a vitrin, így Rómában is mindent bele fogunk adni."

Dzeko szépítő góljánál Lovren nézte el a labdát nagyon csúnyán.

Kloppnál rákérdeztek, hogy mit gondol a védő hibájáról. „Hummels ennél nagyobb hibákat is elkövet, mégis a világ egyik legjobb középső védője" – vágott vissza a riporternek (Hummels 2008 és 2015 között Klopp játékosa volt a Dortmundnál, innen a párhuzam).

Az első negyedóra végén Chamberlein megsérült, le kellett cserélni. „Még nem tudjuk pontosan, hogy mekkora a baj, de súlyosnak tűnik" – mondta Klopp. A német edzőnek nem lesz egyszerű összeállítani a csapatot a hátralévő meccsekre, ugyanis

Can és Lallana a középpályáról, Matip és Clyne a védelemből hiányzik sérülés miatt.

„Megtaláljuk a megoldást a helyzetre. Sosem volt könnyű a Liverpool élete."

Zászló nélkül lengetett a partjelző

A meccs elején a partjelző valahogy szétszedte a zászlaját. Hoztak neki egy másikat, de amikor lengetni kellett, az is szétesett. Így a következő alkalomkor nem volt mit tenni, a csupasz zászlórudat emelte magasba, hogy jelezze a lest.

Gól, gól, gól

A Liverpool lett a második csapat a BL történetében, amely öt gólt rúgott egy elődöntőben. Korábban csak az Ajax volt képes erre, 1995-ben, amikor 5–2-re győzött a Bayern München ellen.

Szalah, Firmino és Mané 28 gólnál tart az idei BL-szezonban, ennél eredményesebb támadóhármas még nem volt a sorozatban.

Szerdán a Bayern München–Real Madrid BL-elődöntőt játsszák.