Valóban ez lenne az elmúlt tíz év leggyatrább BL-elődöntős négyese?

fbl Horizontal
Liverpool's English midfielder James Milner (L) and Liverpool's German manager Jurgen Klopp applaud fans after winning the UEFA Champions League first leg semi-final football match between Liverpool and Roma at Anfield stadium in Liverpool, north west England on April 24, 2018. / AFP PHOTO / Oli SCARFF
Vágólapra másolva!
Előrebocsátjuk, hogy a címben feltett kérdés nem tőlünk származik, szóval nem is fogunk állást foglalni. Ezt inkább meghagyjuk önöknek egy szavazás formájában a cikk végén.

Szóval, azt mondja Michael Cox, a világ egyik legismertebb és legelismertebb futball taktikai elemzője, a méltán legendás Zonal Marking blog gazdája, hogy meglátása és az első két Bajnokok Ligája-elődöntő alapján az idei az elmúlt tíz év leggyengébb felhozatala a sorozatnak ebben a fázisában.

Egy ekkora koponyával mi biztosan nem állunk le vitatkozni, de várjuk, hogy kifejtse, mire is alapozza ezt. Az biztos, hogy Mr. Coxot nem lehet hét góllal meggyőzni arról, hogy jó egy meccs, azaz hiába záporoztak a találatok a Liverpool–AS Roma találkozón, ha egyik csapat sem mutatott olyat a foci taktikai részéből - pedig az egyik oldalon, ugye egy olasz csapat volt olasz edzővel, a másikon meg szintén jó taktikusnak számító Jürgen Klopp - amire felkaphatta volna a fejét a szakértő.

Michael Cox szerint ezen a meccsen a Pool korántsem mutatta meg, hogy valójában mennyi van bennünk, de főként azért nem, mert a Roma annyira gyenge volt, hogy nem volt erre szükség. Úgyhogy hiába mondogatják, hogy a keddi produkció egyike volt a majdan legendássá váló anfieldi éjszakáknak, a szerzőnek az amerikai ESPN-en írt cikke szerint ez bizony még az első ötbe sem fér be - öt gól ide vagy oda. Az egyetlen értékelhető húzás Firmino hamis 9-esben játszatása volt, amiben a pár évvel ezelőtti Lionel Messit idézően lubickolt a brazil.

Szalah két gól, két gólpassz: a Liverpool átszaladt a Román

A Bajnokok Ligája elődöntőjének első meccsén a Liverpool az egyiptomi Mohamed Szalah remeklésének köszönhetően 5-2-re győzött a Roma ellen. Mondhatjuk, hogy mindkét csapat a bónuszkörét futja a BL-ben. A negyeddöntőben sem a Liverpool, sem a Roma nem számított favoritnak, mégis sikerült legyőznie az esélyesebbnek tartott riválisát (Manchester City és Barcelona).

Ezzel szemben Eusebio di Franceso, a Roma edzője egy "taktikai katasztrófát" tett fel a pályára. "Egész évben a 4-3-3-as felállást istenítette, majd jött ezzel (3-4-3). Nincs rá garancia, hogy így meg tudták volna fékezni Szalah-t, de tény, hogy így pont azt játszották, amit Jürgen Klopp szeretett volna: egy tessék-lássék letámadást."

Tény, hogy a Bayern München–Real Madrid találkozó nem vonul be a focitörténelembe, de azt nem állítjuk, hogy Jupp Heynckes vagy Zinedine Zidane ne próbált volna meg valami meglepőt kitalálni. Különösen igaz volt ez a franciára, aki a padra ültette Karim Benzemát és Gareth Bale-t, hogy helyettük Iscót és Lucas Vázquezt küldje be, Ronaldót pedig csatárként játszassa - igaz, hogy ezzel kis híján lábon lőtte magát, mert Ronaldót kivette a játékból, Iscót pedig nem véletlenül kellett lecserélni a szünetben. Hogy a helyére beáló Asensio aztán győztes gólt lőjön.

A Bayern megállította Cristiano Ronaldót, de így is kikapott

A Bayern München bár vezetett, végül 2-1-re kikapott hazai pályán a Real Madridtól a Bajnokok Ligája elődöntőjének első meccsén. Cristiano Ronaldo ezúttal nem lőtt gólt. Ez a párharc már-már klasszikusnak számít Európában. A Bayern-Real a BEK/BL-történetének leggyakoribb párosítása, a két csapat eddig 24-szer találkozott egymással.

Hogy kit látna szívesebben a négy között Michael Cox, azt csak találgatni lehet. Bizonyára sokan kíváncsiak lettek volna, mire megy Pep Guardiola Manchester Cityje a Real Madrid ellen, kár, hogy a Pool ízekre szedte őket. Vagy Maurizio Sarri Napoliját nézné szívesen, ami meglátása szerint hosszú idő után az első olasz csapat, amelyik európai szinten is elfogadható tempóbán és presszinggel játssza a focit, csak éppen egy közepesnél kicsivel gyengébb csoportból (ManCity, Sahtar Donyeck, Feyenoord) sem tudtak továbbjutni.

Ha már az elmúlt tíz évről volt szó, akkor ide tesszük az elődöntők mezőnyét, első helyen a később győztessel:
2016-17: Real Madrid, Juventus, Atlético Madrid, Monaco
2015-16: Real Madrid, Atlético Madrid, Bayern München, Manchester City
2014-15: Barcelona, Juventus, Bayern München, Real Madrid
2013-14: Real Madrid, Atlético Madrid, Bayern München, Chelsea
2012-13: Bayern München, Borussia Dortmund, Barcelona, Real Madrid
2011-12: Chelsea, Bayern München, Barcelona, Real Madrid
2010-11: Barcelon, Manchester United, Real Madrid, Schalke 04
2009-10: Internazionale, Bayern München, Barcelona, Olympique Lyon
2008-09: Barcelona, Manchester United, Arsenal, Chelsea
2008-08: Manchester United, Chelsea, Barcelona, Liverpool

Szavazzon!

Valóban ez az elmúlt tíz év leggyengébb BL-elődöntős mezőnye?