Kiderült, kik és hogyan fognak videózni a nyári focivébén

videóbíró
Oroszországban már a nézőknek is meg lesz magyarázva minden bírói döntés
Vágólapra másolva!
A Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) kijelölte azt a 13 szakembert, akik az oroszországi labdarúgó-világbajnokságon video-bíróasszisztensként fognak közreműködni. Nekik a torna alatt nem is lesz más feladatuk, viszont rajtuk kívül néhány játékvezetőt, illetve asszisztenst is megbíztak a világbajnokság alatt video-bíróasszisztens-segítői (AVAR) feladatokkal egy-egy mérkőzésen.
Vágólapra másolva!

A kijelölt 13 videóbíró hivatalos megfogalmazás szerint a mérkőzést a pályán irányító játékvezető asszisztenseként látja el a feladatát, ezért videoasszisztens-játékvezető (VAR) a hivatalos megnevezés az ő esetükben. Azonban a fő videobírónak is van minden meccsen egy saját csapata, amely három asszisztensből – ezt a feladatkört láthatják el a vb-re korábban kijelölt játékvezetők és az asszisztensek - és négy visszajátszás-kezelő technikusból, és egy fő kommunikációs felelősből áll.

Oroszországban már a nézőknek is meg lesz magyarázva minden bírói döntés Forrás: AFP/Paul Ellis

A videobíró-asszisztens három segítője (AVAR1, 2, 3) minden mérkőzésen egyéni feladatkörrel bír. Az egyiknek csak a leshelyzetek figyelése a feladata, lesz, akinek a tévéközvetítést kell néznie, míg van, aki a VAR-csapat moszkvai irodájában látható főképernyőn figyeli az eseményeket, és biztosítja a megfelelő kommunikációt a többi videobíró között.

A fent említett asszisztenseken kívül van még egy ember, aki fontos szerepet tölt be: ő a kommunikációs felelős,

aki a VAR-irodában tartózkodva tartja a kapcsolatot a helyszínen lévő sajtósokkal, a helyszínről közvetítők munkatársaival, valamint a stadion kivetítőjén megjelenő feliratokért felelős technikussal. A legfőbb feladata, hogy a médiát és a helyszíni nézőket is tájékoztassa arról, hogy miért történik éppen a videózás.

Fontos megjegyezni, hogy a videózás után nem a VAR-csapat hozza meg a döntés, hanem a stadionban a mérkőzést dirigáló játékvezető. A VAR-csapat elsődleges feladata, hogy a játékvezető esetleges hibáira felhívja a figyelmet.

A szurkolók a a kommunikációs felelős jóvoltából értesülhetnek a döntésekről Forrás: AFP/Valery Hache

A mérkőzést dirigáló játékvezető alapesetben négy okból fordulhat a VAR-csapathoz: a gólok és gólokhoz vezető szituációk kapcsán, tizenegyesek, illetve tizenegyesekhez vezető történések kapcsán, közvetlen piros lapot eredményező szabálytalanságok kapcsán, vagy ha színes lapot maga után vonó szabálytalanság elkövetőjének helyes azonosítására van szükség.

A mérkőzés játékvezetőjének két kézjelzést kell alkalmaznia a videobíró kapcsán:

az egyik, amikor a fülére mutatva jelzi, hogy kommunikál a moszkvai csapattal. Ez hivatalosan nem minősül visszanézésnek, de ilyenkor is várni kell a játék folytatásával, amíg a társalgás le nem zárul. A másik a már jól ismert jelzés, amikor a bíró egy négyzetet formál a kezeivel, így jelezve, hogy videózás következik. Ilyenkor is megáll a játék, és a játékvezető a pálya szélén felállított monitornál a Moszkvából kapott információk alapján visszanézve változtathat a korábban hozott döntésén.

A világbajnokság 13 videobírója


Abdulraman al-Dzsasszim (katari), Artur Dias Soares (portugál), Bastian Dankert (német), Danny Makkelie (holland), Daniele Orsato (olasz), Gery Vargas (bolíviai), Felix Zwayer (német), Mauro Vigliano (argentin), Pawel Gil (lengyel), Massimiliano Irrati (olasz), Tiago Bruno Lopes Martins (portugál), Paolo Valeri (olasz), Wilton Sampaio (brazil)