Agyvérzést kapott Sir Alex Ferguson

fbl Horizontal BUST headshot
Manchester United's Scottish former manager Alex Ferguson takes his seat ahead of the English Premier League football match between Manchester City and Manchester United at the Etihad Stadium in Manchester, north west England, on March 20, 2016. / AFP PHOTO / PAUL ELLIS / RESTRICTED TO EDITORIAL USE. No use with unauthorized audio, video, data, fixture lists, club/league logos or 'live' services. Online in-match use limited to 75 images, no video emulation. No use in betting, games or single club/league/player publications. /
Vágólapra másolva!
Agyvérzést kapott Sir Alex Ferguson, a Manchester United korábbi menedzsere. A Mirror szerint kómában van.

A BBC értesülése szerint a 76 éves skót edzőn, aki 2013-ban 26 szezont követően vonult vissza az angol klub kispadjáról, életmentő műtétet kellett végrehajtani.

A klub által kiadott szűkszavú közlemény szerint a műtét "nagyon jól sikerült, de az intenzív osztályon további kezelésre van szükség, hogy stabilizálják az állapotát".

Ferguson - akiről 2016 végén írtunk egy hossabb portrét - legutóbb vasárnap jelent meg a nyilvánosság előtt, amikor a Manchester United stadionjában, az Old Traffordon ajándékot adott át régi nagy riválisának, az Arsenaltól 21 szezon után búcsúzó Arsene Wengernek.

Sir Alex Ferguson Forrás: AFP/Ben Stansall

Többen tudni vélték, hogy komoly lehet a dolog, ugyanis fia, Darren Ferguson családi okokra hivatkozva kihagyta az általa irányított Doncaster Rovers utolsó, Wigan elleni bajnoki mérkőzését.

A Chelsea Twitter-oldalán a következőket írták.

Michael Carrick, a Manchester United csapatkapitánya is írt a Twitterre. "Minden gondolatom veled van, imádkozom érted. Teljesen megrázott az, hogy Ferguson kórházba került. Légy erős, Főnök."

A Manchester United korábbi kapusa, a dán Peter Schmeichel a következőt posztolta ki a Twitterre: "Kérlek, légy erős. Ezt az egy küzdelmet nyerd meg."

Korábbi játékosa, a Southampton menedzsere, Mark Hughes csapata Everton elleni mérkőzése után a Sky Sportsnak nyilatkozva elmondta, hallotta a híreket, de remélte, hogy nem igazak, és mielőbbi jobbulást kívánt Sir Alexnek. Ahogy a nagy a legnagyobb rivális, a Manchester City is mielőbbi és teljes felépülést kívánt a legendás edzőnek.

Sir Alex Ferguson 1986 és 2013 között összesen 26 szezonon keresztül irányította a Manchester Unitedet, ez idő alatt összesen 38 trófeát nyert a klubbal.

Sir Alex Ferguson (jobbra) és a róla elnevezett manchesteri lelátórész az Old Trafford stadionban Forrás: AFP/Glyn Kirk

13 bajnoki címével az angol futball történetének legeredményesebb edzője. A bajnoki címek mellett nyert öt FA- és négy Ligakupát, valamint kétszer (1999, 2008) a Bajnokok Ligáját is megnyerte.

Portrénk Sir Alex Fergusonról:

A skót szocialista, aki feljutott a futballkapitalizmus csúcsára

Második munkáltatója azzal rúgta ki, hogy „alkalmatlan a menedzseri munkára". 35 évvel később a valaha volt egyik legeredményesebb edzőként vonult vissza. A glasgow-i dokknegyedből jutott fel a futballvilág csúcsára. Mindig ő volt a főnök, ő írta a szabályokat, és csak...

2013-as visszavonulása után így nyilatkozott:

Két évvel később megjelent - magyarul is olvasható - Vezetés című könyvében pedig azt írta: "Azok után, hogy egy életen át reggel hattól készen álltam a munkára, jólesik most nyolckor kelni, Cathyvel (a feleségével - a szerk.) megreggelizni, átnézni a lapokat, majd a faluban megebédelni."

A sors különös fintora, hogy 2010-ben éppen annak a Salford Royal Hospital nevű kórháznak a 200 millió fontos "Remény ház" nevű részlegének avatásán vett részt, ahol most kezelik.

Egy emléktáblát avatott fel, és ezt mondta: "A fejlesztés kétségkívül segíteni fogja azt a nagyszerű munkát, amit a kórház dolgozói végeznek."

Sir Alex Ferguson 2007. január 23-án Budapesten tartott előadást Forrás: AFP/Ferenc Isza

2011-ben pedig barátja, Harold Riley kiállítását nyitotta meg ugyanitt, a festő által készített portrék között Sir Alexé is ki volt állítva a kórház egyik szárnyában.