A Barca nem is igazán akarta szerződtetni Messit

Liga BBVA: FC Barcelona v Atletico Madrid FCB FC Barcelona Atletico Madrid week 18 Liga BBVA spanish league Camp Nou 11/01/2015 FOOTBALL futbol soccer sports Urbanandsport Nurphoto Lep Messi TROPHY RECORD Carles Rexach SQUARE FORMAT
BARCELONA - january 11- SPAIN: Leo Messi with the trophy record top scorer in the history of the league in the match between FC Barcelona and Atletico Madrid, for the week 18 of the spanish Liga BBVA, played at the Camp Nou, the January 11, 2014. Photo: Joan Valls/Urbanandsport/Nurphoto -- (Photo by Urbanandsport/NurPhoto)
Vágólapra másolva!
A labdabirtoklás elsődlegességére hívta fel a figyelmet Joan Vila Bosch, az FC Barcelona módszertani igazgatója, aki Carles Rexach, a klub elnöki tanácsadója társaságában részt vesz a Testnevelési Egyetem szerdai edzőtovábbképzésén a Groupama Arénában.

Az M1 aktuális csatornán kedden este azt mondta, egy játékmódszert, egy modellt szeretnének megismertetni az érdeklődőkkel.

Mert egy csapat a labda nélkül nem uralhatja a játékot" - hangsúlyozta. Emlékeztetett rá, hogy ez az a filozófia, melyet annak idején Johan Cruyff és Carles Rexach honosított meg a katalán klubban.

Carles Rexach, a mai barcelonai játékstílus egyik atyja Forrás: AFP/Lluis Gene

"Együtt játszottunk a csapatban, utána pedig edzőként folytattuk ott a pályafutásunkat. Megpróbáltuk mindenkitől a legjobb elemeket átemelni, tulajdonképpen ebből alakult ki ez a koncepció" - emlékezett vissza Rexach, aki Cruyff mellett másodedzőként tevékenykedett.

Arra a kérdésre, hogy mennyire nehéz a filozófiát a mai napig megőrizni, Vila úgy reagált, hogy "nagyon nehéz, mert létrehozni valamit, építkezni mindig sokkal nehezebb, mint rombolni".

"Sok csapatnál az az elképzelés, hogy nem számít a labda, nekünk pedig az a legfontosabb. Ezt a filozófiát életben tartani és a gyakorlatba átültetni az egész klubban nagyon nehéz" - tette hozzá.

A beszélgetésben előkerült Lionel Messi szerződtetése is, amiről Rexach azt mondta, annak idején nehéz volt meggyőzni a klubot.

"Akadt, aki azt mondta, nagyon jól játszik, volt, aki szerint csodálatosan futballozik, de kicsi, mások szerint pedig mivel külföldi, nem tudjuk szerződtetni. Azt mondtam, rendben, nézzük meg egy meccsen, hogy akarjuk-e vagy nem,

– elevenítette fel a 2000 őszén történteket Rexach, hozzátéve: "nem kell érteni a futballhoz ahhoz, hogy lássuk, Messi a legjobb".

Barcelonában kezdetben szinte csak Carles Rexach (balra) érezte, hogy kincset találtak Lionel Messi személyében Forrás: NurPhoto/Joan Valls/NurPhoto/Joan Valls

Mint mondta, a klub húzta az időt, nem akart megszületni a 13 éves argentin labdarúgó szerződése, így ő maga írt egy alkalommal egy szalvétára két mondatot, hogy megnyugtassa Messi apját.

"Aláírtuk, ezzel megnyugodott" - mondta.

A mai Barcelonára visszatérve Vila úgy fogalmazott, még mindig elsősorban saját nevelésű játékosokra akarnak építeni, még ha ez nem is mindig sikerül. Már csak azért sem, mert nem minden korosztály egyforma, ráadásul angol klubok is vittek el tőlük komoly ajánlatokkal fiatal labdarúgókat.

A Barcelona áprilisban saját nevelésű futballista nélkül játszott a Celta Vigóval, ami előzőleg 16 éve, éppen Rexach edzősködése idején fordult elő. A szakember erre úgy reagált, akkor hirtelen kellett beugrani a menesztett elődje helyére, és nem állt rendelkezésre megfelelő keret, de ő azt vallotta, hogy

ha a Barcelona jó akar lenni, akkor a többségnek náluk nevelkedett játékosnak kell lennie.

"A Barcelonában futballozni nem csak játék, ez egy életérzés. Azt mondjuk, hogy a Barcelona több mint egy klub" – utalt a klub jelmondatára.