Társoldalunk:

A duplázó Griezmann vezérletével harmadszor is Európa-liga-győztes az Atlético Madrid

2018.05.16. 22:38

Antoine Griezmann duplájával és Gabi késői találatával az Atlético Madrid 3-0-ra legyőzte az Olympique Marseille csapatát az Európa-liga lyoni döntőjében. Hiába kezdett harciasan a francia csapat, a spanyolok az első hibájukat kihasználták, majd az OM játékmesterének, Dimitri Payetnek a kidőlése után a szokott rutinnal húzták be a győzelmet, és szerezték meg történetük harmadik Európa-liga-győzelmét. 

 A kisebbik európai kupasorozat egyvalamiben megelőzi a Bajnokok Ligáját: előbb kerül sor a döntőjére. A magyar szurkolók számára is szép emlékeket hordozó lyoni stadionban - itt játszottunk 3-3-at a portugálokkal a 2016-os Európa-bajnokság csoportkörében - nagyszerű hangulat fogadta a kétszeres El-győztes Atlétit, és a kiírásban az első sikerére készülő OM-et, amelynek szurkolói már a kezdés előtt igyekeztek feltüzelni az övéiket:

Míg az eltiltott Diego Simeone nélkül kiálló Atlético nyolc éven belül az ötödik európai kupadöntőjére készült, addig a Marseille 2004 óta nem játszott döntőt, talán ennek köszönhető, hogy rendhagyó megoldással kezdték a finálét:

Nem a döntőkre jellemző óvatoskodással kezdődött a meccs, különösen az Olympique volt aktív, nem véletlen, hogy az első komoly helyzet is a franciák előtt adódott, a negyedik percben Dimitri Payet adott nagyszerű labdát Valere Germainnek, aki ellépett Godin mellett, de a kifutó Oblak legalább annyira meg tudta zavarni, hogy a kapu fölé rúgta a labdát. 

A spanyolok a szokásos taktikával kezdtek, átengedték a terepet a láthatóan kezdeményezni vágyó franciáknak, és a Griezmann, Diego Costa kettős sebességére alapozva inkább a kontrákra rendezkedtek be. Annyiból érthető volt az OM igyekezete, hogy míg a La Ligában várhatóan a második helyen végző Atlético BL-indulása biztosra vehető, addig a franciák indulása a rangosabb sorozatban a Lyon kezében van, hiszen a Marseille hiába győzi le az Amiens-t, ha a Lyon megveri a Nice-t, akkor a következő idényben is marad az Európa-liga.

Éric Abidal hozta be a mérkőzés előtt az Európa-liga trófeájátForrás: AFP/Jeff Pachoud

Telt-múlt az idő, a franciák nem nagyon vettek vissza a nyomásból, az Atlético azonban olykor-olykor már fentebb tolta a védekezését, és a francia térfél közepén is elkezdett letámadni. Aminek a 21. percben meg is lett az eredménye: Ocampos adta haza a labdát Mandandának, a kapus kipasszolta Anguissának, akiről messzire pattant a labda, egészen Gabi elé, aki kiugratta Griezmannt, a spanyol csapat francia klasszisa - a Lyontól hetven kilométerre lévő Maconban született - pedig nem hibázott a kapussal szemben.

Gyorsan jöhetett volna a franciák válasza a francia góljára, de Ocampos ívelt fejese a háló tetején landolt. A 31. percben aztán tovább fokozódott a francia dráma: Dimitri Payet kapott a combjához, majd maradt a gyepen elterülve, hogy egy perc múlva a könnyeit nyelve hagyja el a pályát a hátát lapogató társak között.

Az OM elvesztette az EL gólpasszkirályát, a francia karmester hetet számlált ezekből az idei kiírásban. Az Atlético persze, mint egy csapatnyi rutinos keselyű, ráérzett, hogy meggyengült az ellenfél, és percről percre vett át a meccs irányítását. Az sem volt jó hír a franciáknak, hogy madridiak az 1-0-s meccsek fekete öves bajnokai, akiket nagyon nehéz legyőzni, ha egyszer kezükben a vezetés.

A kezdés előtt meggyújtott tűz 0-1-nél is égett a marseille-i drukkerekben:

A spanyolok annyira biztosra mentek, hogy a sárga lapos horvát védő Sime Vrsaljko már ki sem jött a folytatásra, a helyén Juanfran folytatta. Biztos, ami biztos...

Félidő-végeredmény: 15/15

Ahogy az első félidő elején a franciák, úgy a második elején a spanyoloknak volt helyzetük, nem is egy, mindjárt kettő. Az elsőnél Sarr még meg tudta állítani Correát, egy perccel később, a 49.-ben azonban Saúl Niguez megszerezte a labdát egy marseille-i bedobás után, Griezmann-Koke-Griezmann volt a labda útja, a francia támadó pedig egy gyönyörű mozdulattal a kapuba pörgette a labdát, amivel úgy tűnt, hogy el is döntötte a kupa sorsát.

Ez volt Griezmann hatodik gólja az El-ben:

Hogy mennyit köszönhet Griezmannak a spanyol csapat az Európa-ligában? Hát nagyon sokat. Hiszen a sorozat minden egyes körében be tudott találni. 

Rudi Garcia azonban nem olyan csapatot épített a dél-francia kikötővárosban, amelyik egy percre is feladja a harcot, így legfeljebb Ocampos lepődött meg, amikor le kellett jönnie, hogy átadja a helyét N'Jiének, aki foglalkozását tekintve csatár. Sok haszna azonban nem volt a cserének, az Atlético ugyanis vasmarokkal tartotta kézben a találkozót, egyértelműen a saját térfelére nyomva vissza a franciákat. A 74. percben Rudi Garcia még a sérüléséből éppen csak felépült görög csatárt, Kosztasz Mitroglut is hadba szólította. 

A 81. percben meg is volt a maga helyzete, de a Sanson beadásából született remek fejese után a kapufáról kifelé pattant a labda, majd két percre rá Amavi lövését fogta nagyon biztosan Oblak.

Az utolsó percekben a spanyoloknak még arra is futotta, hogy gesztusokat tegyenek: egyrészt a Simeonét helyettesítő Germán Burgos pályára küldte Thomast, majd Griezmann helyett a klubban az utolsó előtti mérkőzését játszó legendát, Fernando Torrest is. A kettő között pedig Koke tette meg azt a szívességet, hogy adott egy gólpasszt a csapatkapitánynak, Gabinak, végképp lezárva minden kérdést.

Az Atlético így a Sevilla után a második csapat, amelyik háromszor nyeri meg a sorozatot, a Marseille pedig újra 3-0-ra veszít el egy európai kupadöntőt.

Megcsinálták: