Tizenegy állat ellen játszanak Ronaldóék a BL-döntőben

Square
(COMBO) This combination of pictures created on May 23, 2018 shows Real Madrid's Portuguese forward Cristiano Ronaldo (L) during an UEFA Champions League football match on May 1, 2018 in Madrid, and Liverpool's Egyptian midfielder Mohamed Salah during an English Premier League match in Liverpool on December 26, 2017. Real Madrid CF and Liverpool FC will play the UEFA Champions League final football match in Kiev on May 26, 2018. / AFP PHOTO / GABRIEL BOUYS AND Paul ELLIS / RESTRICTED TO EDITORIAL USE. No use with unauthorized audio, video, data, fixture lists, club/league logos or 'live' services. Online in-match use limited to 75 images, no video emulation. No use in betting, games or single club/league/player publications. /
Vágólapra másolva!
Szombat este a Real Madrid és a Liverpool játssza egymással a 2018-as Bajnokok Ligája döntőjét Kijevben. A rutin a spanyolok mellett szól: Zidane irányításával még nem veszítettek párharcot a BL egyenes kieséses szakaszában. A Liverpool tizenegy év után nyerne ismét, de ehhez az kell, hogy a Real elkövesse ugyanazt a hibát, amit a Manchester City és a Roma – Zidane ennél azért okosabb. Klopp szembement a mostani trenddel, és azt mondta, hogy Salah (még) nincs Ronaldo szintjén. A statisztika szerint már most biztos a Real győzelme.

Az elődöntő után Rio Ferdinand, korábbi Manchester United-játékos, a BT Sport szakértője azt mondta, ha Zidane nem változtat, és a döntőben is ragaszkodik a 4-4-2-es felálláshoz, akkor a Liverpool darabjaira szedi és megsemmisíti a Realt. De honnan ez a hurráoptimizmus?

Ki nem akarja majd jobban a labdát?

A Liverpool piszkosul jó abban, amit csinál: labdát szerez, rohan és lő. A negyeddöntőben így verte meg Guardiola Manchester Cityjét, majd az elődöntőben a Barcelonát kiejtő Romát. Mind a négy meccsen a Liverpoolnál volt kevesebbet a labda.

Naná, Klopp focija pont attól hatékony és sikeres, hogy alapvetően labda nélkül, az ellenfelet folyamatos nyomás alatt tartva (Gegenpressing) kell játszani.

A német edző is vallja, hogy a gólszerzés titka, hogy minél gyorsabban, minél kevesebb érintéssel kell az ellenfél kapujának közelébe eljuttatni a labdát.

A Liverpool 40 rúgott gólnál tart az idei BL-szezonban Forrás: Getty Images

Zidane nincs akkora taktikai zseni, mint Guardiola, talán még akkora sem, mint Klopp. De nem hülye.

Tudja, ha nem akar a Liverpool kezére játszani, akkor le kell mondania a labdáról.

Ugyanúgy, ahogy a Bayern ellen. Mert ha nincs felezővonalig feltolt védekezés és labda, amit elveszíthetne, akkor a Salah, Firmino, Mané hármasnak sincs területe, amit befuthatna. Márpedig a Liverpoolnak ez a játéka.

A Liverpool az egyenes kieséses szakaszban

Liverpool–Porto 5–0, 0–0
Liverpool–Manchester City 3–1, 2–1
Liverpool–Roma 5–2, 2–4

Az egó a Real mellett szól

Van még egy megkerülhetetlen tényező: a rutin. Klopp edzői karrierje alatt hét kupadöntőt veszített el.

Ezzel szemben a Real öt év alatt negyedszer jutott be a BL-döntőbe.

Csak, hogy rendbe tegyük mit is jelent ez: legutóbb a 60-as, 70-es évek Ajaxa volt képes hasonlóra. Az Atlético Madrid elleni, 2014-es meccskeretből kilencen most is ott lesznek – közülük nyolcan valószínűleg kezdőként (vagyis nyolcan háromszoros BL-győztesnek mondhatják magukat, ez nem kis előny). És ne feledjük: Zidane is ott volt az első győzelemkor, Ancelotti segítőjeként.

Zidane elhitette a játékosokkal, hogy ők a legjobbak Forrás: AFP/Marco Bertorello

Aki, amióta átvette a csapatot, folyamatosan azt szajkózza, hogy minden nagyszerű, és minden úgy jó, ahogy van. Akkor is, amikor nem. Pont emiatt sikeres és legyőzhetetlen a Real a BL-ben.

A játékosok elhitték neki, hogy tényleg ők a legjobbak, ezért van az, hogy sohasem látjuk őket zavarba jönni vagy kizökkenni a szerepükből.

Sid Lowe: Félelem és reszketés a La Ligában – Barcelona–Real Madrid című könyvében Zidane visszaemlékszik a kétezres évek eleji, galaktikus Realra, amelynek sikereiben ő is kulcsszerepet játszott.

A Real az egyenes kieséses szakaszban

Real–PSG 3–1, 2–1
Real–Juventus 3–0, 1–3
Real–Bayern 2–1, 2–2
A BL a Real igazi terepe Forrás: AFP/Oscar Del Pozo

Kicsit ilyen ez a mostani csapat is. „Amikor azt hiszed, hogy nem játszanak jól, nyernek. Amikor hátrányba kerülnek, nyernek. Amikor döntetlent játszanak a világ legnagyobb klubjaival, akkor is nyernek” – foglalta össze Phil Kitromilides spanyol kommentátor, hogy miben rejlik a Real nagysága.

Zidane Realját láttuk már rosszul játszani, láttuk hátrányba kerülni, és láttuk kikapni is. De egy valahogy nem láttuk még soha.

Legyőzve.

A franciával tizenegy párharcot játszott a csapat a BL egyenes kieséses szakaszában, és tizenegyet nyert. Roma, Wolfsburg, Manchester City, Atlético, Napoli, Bayern, Atlético, Juventus, PSG, Juventus, Bayern. A Liverpool is beáll a sorba?

Kijev rátok vár Forrás: NurPhoto/Vladimir Sindeyeve/NurPhoto/Str

Ne féltsük a Liverpoolt

Zidane a sajtótájékoztatóján arról beszélt, hogy nincs igazuk azoknak, akik azt mondják, hogy a Liverpool csak előre felé jó. „Egységes csapatuk van” – jelentette ki határozottan.

Az angolok 40 gólt lőttek az idei BL-szezonban, többet, mint bárki más,

de pont a Manchester City elleni negyeddöntő mutatta meg, hogy ha szükség van rá, még egy felforgatott védelemmel is képesek megállítani az ellenfél támadóit – akkor is, ha azok jóval képzettebbek. A kulcsszó itt a „képzettebbek".

Az nyilvánvaló ugyanis, hogy a Milner, Henderson, Wijnaldum középpálya minőségben össze sem hasonlítható a Casemiro, Kroos, Modric sorral. Ahogy azt sem lehet elvárni, hogy majd Alexander-Arnold levédekezi a 15 gólos Ronaldót.

De Klopp rendszerének erőssége pont abban rejlik, hogy felemeli az egyén képességeit, így gyakorlatilag bármilyen hiányosságot képes kompenzálni.

Ez történt a Manchester City ellen is. „Olyan lesz, mintha 11 állat ellen játszanánk" – vetítette elő a döntőt Kroos.

Az asztal mögött jobb a Real

Nem csak a nevekben, de a számokban is óriási a különbség a két csapat között. Egy felmérés szerint a Real Madrid-brand 200 millió euróval többet ér, mint a Liverpool. A bevételek terén is körülbelül ennyivel jobbak a spanyolok, ami miatt a babonás Liverpool-szurkolók aggódhatnak: az elmúlt öt évben mindig az a csapat nyerte a döntőt, amelynek magasabb volt az éves bevétele.

Olyan a csapat, amilyen az edzője Forrás: AFP/Anthony Devlin

Salah nincs Ronaldo szintjén

A döntőt nevezhetnénk akár Ronaldo és Salah párharcának is, elvégre az egyik 41, a másik 42 gólt lőtt az idei szezonban, de azt még Klopp is elismerte, hogy

a Premier League legjobb játékosának megválasztott egyiptomi egyelőre csak a pillanatsztár kategóriájába tartozik.

„Fantasztikus szezont fut, de ahhoz, hogy Cristianóhoz hasonlíthassuk, még évekig így kell játszania – ismerte el a német. – 15 éve futballozik a legmagasabb szinten, lőtt már vagy 47 ezer gólt. Nem szeretnék játékosokat összehasonlítgatni. Annak idején Peléhez sem hasonlítottak senkit, egyszerűen elfogadták, hogy ő a legjobb és kész.

Salah vagy Ronaldo koronázza meg a szezonját? Forrás: AFP/Lindsey Parnaby

Kiakadt az UEFA elnöke

Kijevben ezen a hétvégén ezer eurót (319 ezer forint) is elkérnek egy olyan szobáért, ami általában 90 euróba (29 ezer forint) kerül. „A szállásárak alakulása egyszerűen hihetetlen. Ez visszaélés, és teljesen igazságtalan" – fakadt ki Aleksander Ceferin, az UEFA elnöke. A 63 ezer fős stadionban sorra kerülő döntőre eredetileg mindkét klub 16 626 belépőt kapott, de a Real ebből ezret visszaadott, mert nem tudta értékesíteni a szurkolók körében.

Kik állítják meg őket?

Navast és Kariust is láttuk potyázni az idei BL-szezonban, de a kupa sorsa valószínűleg nem a kapusokon múlik majd (azt tegyük hozzá gyorsan, hogy Navasnak nem keveset köszönhet a Real: a Bayern elleni első meccsen nyolcszor kellett védenie, ugyanannyiszor, mint De Geának a Sevilla ellen). Hanem inkább a védelmeken. A Liverpoolnál egyénileg vannak hiányosságok:

azon túl, hogy a 24 éves Robertson és a 19 éves Alexander-Arnold abszolút újoncnak számít, a velük szemben játszó Carvajal (Isco/Bale?) és Ronaldo legalább két-három polccal komolyabb futballista.

Arról nem is beszélve, hogy a védelem közepén játszó 84 millió eurós Van Dijk kényszerből került oda, mert eredetileg jobbhátvéd.

Guardiola Cityjét levédekezte a Liverpool. Vajon levédekezi a Realt is? Forrás: AFP/Paul Ellis

A Real hátsó sora egyénileg rendben van, de a szó klasszikus értelmében védekezni nem tud.

A 2018-ban lejátszott 32 meccsből csak hatot (!) hozott le kapott gól nélkül (a BL-ben egyet, a Juventus ellenit).

A Liverpool már nyert döntőt a Real ellen

A Liverpool és a Real eddig összesen 17-szer nyerte meg a BEK/BL-trófeát. Annak ellenére, hogy mindkét csapatnak gazdag az európai kupatörténelme, egymással csak ritkán kerültek szembe. Legutóbb, például, 1981-ben a döntőben.

Puskás, Palotai, Alan Kennedy - egy liverpooli BEK-győzelem emlékfoszlányai

1977 és 1982 között hat éven keresztül angol csapatok uralkodtak a labdarúgó Bajnokcsapatok Európa Kupájában. A hat lejátszott BEK-döntőből hármat a Liverpool, kettőt a Notthingam Forest, egyet az Aston Villa nyert meg. Mi most az 1981. május 27-én Párizsban lejátszott Liverpool-Real Madrid BEK-döntőt elevenítjük fel.

A párizsi Parc des Princes-stadionban játszott meccsen Alan Kennedy góljával a Liverpool nyert 1–0-ra (ezt a korszakot egyébként a Liverpool uralta, amely öt év alatt háromszor hódította el a trófeát). A madridiak szempontjából akár fordulópontnak is tekinthető a meccs: azóta hétszer játszottak BL-döntőt, és mind a hetet megnyerték.

1981-ben a Liverpool győzött Forrás: AFP/Dominique Faget

A statisztika szerint kár lejátszani a meccset

Örök vita, hogy Premier League vagy La Liga, nem is megyünk bele, de itt egy érdekes statisztika. A legutóbbi 25 egyenes kieséses szakaszban játszott angol–spanyol párharcból (BL és EL-meccsek) 21-et a spanyolok nyertek.

Van tovább is: a 2001-es Bayern–Valencia BL-döntő óta nem volt olyan BL vagy EL-döntő, amelyet spanyol csapat elveszített volna (kivéve persze azokat a döntőket, amelyeket két spanyol csapat játszott).

A Real Madrid–Liverpool BL-döntőt szombaton 20:45-től játsszák Kijevben. A meccset az Origón is nyomon követhetik.

Szavazzon!

Ön szerint ki nyer?