Vágólapra másolva!
A labdarúgó OTP Bank Liga 33. utolsó fordulójában a DVTK a hajrában győzött a bajnok Videoton ellen, így kiharcolta a bennmaradást. A Vasas könnyed vereséget szenvedett a Bozsik Stadionban, így kiesett az élvonalból, csakúgy, mint a Balmazújváros, amely az év egyik legjobb meccsén remizett a Ferencvárossal. A bronzérmet az Újpest nyerte, miután legyőzte a Debrecent a Szusza Ferenc Stadionban. A Puskás Akadémia egygólos győzelmet aratott a Paks fölött, csakúgy, mint a Haladás a Mezőkövesd ellen.

A forduló előtt csak a Videoton bajnoki címe és a Ferencváros ezüstérme volt biztos. A kieső helyekért és a bronzéremért ádáz küzdelmet ígért az utolsó játéknap. A bronzért három csapat – az Újpest, a Honvéd és a Debrecen – csatázott, a Magyar Kupa-győztes lila-fehérek voltak előnyös helyzetben, akik a közvetlen rivális DVSC-t fogadták a Szusza Ferenc Stadionban.

A két kieső helyre öt csapat – a DVTK, a Vasas, a Balmazújváros, a Mezőkövesd és a Haladás – és egy rakás lehetséges forgatókönyv maradt. Már az este hétórás kezdősípszó előtt érezni lehetett a feszültséget a levegőben. Horváth Ferenc, a Balmazújváros edzője élesen kritizálta a Videoton szakmai stábját, amiért B csapattal álltak fel a DVTK elleni összecsapásra.

Az első gólra majdnem negyedórát kellett várni, pont Balmazújvárosban esett.

A 14. percben Batik Bence mellel lekészített labdáját Leandro lőtte kapura, Horváth László védeni tudott, de a kipattanó a menteni igyekvő Tamás Lászlóról a gólvonal mögé pattant (0-1).

Két perc múlva növelte előnyét a Fradi. Hajnal Tamás ugratta ki Bőle Lukácsot, aki 13 méterről kilőtte a bal felső sarkot (0-2).

Ebben a pillanatban a DVTK és a Balmazújváros volt a két kieső. Horváth Ferenc csapata azonban nem adta fel. A 19. percben Vajda Sándor szabadrúgását Holczer Ádám kapufára tolta, a kipattanóra azonban horvát Ante Batarelo érkezett, és szép mozdulattal a hálóba fejelt (1-2).

A 28. percben egyenlített a Balmazújváros. Nemanja Andric kicselezte Batikot, majd Leandrót is maga mögött hagyta, majd Holczer mellett is elvitte a labdát. Ezt követően kisodródott, de az alapvonalról középre gurított, az érkező Bachana Arabuli pedig néhány centiről az üres kapuba lőtt (2-2).

Fél óra játék után a Balmaz újra a 10. helyen állt, míg a Vasas ismét lecsúszott a 11. kieső pozícióba, ugyanis gólnélküli döntetlenre állt Kispesten.

A lefújás előtt azonban ismét megszerezte a vezetést a Ferencváros.

Varga Roland baloldali beadása nem talált embert, azonban Eke Uzoma combbal le akarta kezelni, de olyan szerencsétlenül ért labdába, hogy az a bal felső sarokban landolt (2-3).

Egy félidőnyi játék után csak Balmazújvárosban volt gól. A bronzéremért harcoló Budapest Honvédnak sokkal több lehetősége volt a Vasas ellen, míg a DVTK hazai pályán dominált a Videoton ellen, de a kapu előtt nem tudott komoly veszélyt teremteni.

Ivan Rados, a DVTK kapusa úszik a levegőben Fotó: Polyák Attila - Origo

A második félidőben a Bozsik Stadionban született az első gól. Az 53. percben Davide Lanzafame ment el a baloldalon, hajszálpontos labdát tekert középre, amit Eppel Márton mellel levett, majd öt méterről a kapuba bombázott (1-0).

Ebben a pillanatban a Honvéd volt a bronzérmes, míg a Vasas lecsúszott a 11. kieső helyre.

Az onban nem sokáig örülhettek Kispesten, ugyanis az Újpest megszerezte a vezetést a Szusza Ferenc Stadionban. Dzenan Burekovic beadására Novothny Soma érkezett, és öt méterről a hálóba fejelt (1-0).

Ez az eredmény azt jelentette, hogy az Újpest a bronzérmes, de mivel megnyerte a Magyar Kupát, így a negyedik Honvéd is indulhat az Európa Ligában.

Nem sokkal később a Honvéd és az Újpest is eldöntötte a maga meccsét.

A Bozsik Stadionban Davide Lanzafame tekert egy szabadrúgást a jobb felső sarokba (2-0).

Ez volt a kispesti támadó 18. bajnoki gólja, ezzel megnyerte a gólkirályi címet.

A lila-fehéreknél a nigériai Obinna Nwobodo 21 méterről kilőtte a jobb alsó sarkot (2-0).

Az újpestiek ezzel karnyújtásnyira kerültek a bronzéremtől, míg az angyalföldiek a kiesés szélére sodródtak.

Pláne miután a 64. percben a Diósgyőr is megszerezte a vezetést a bajnok Videoton ellen. A 64. percben a koszovói Florent Hasani baloldali beadása után Dusan Brkovic hat méterről fejelt a bal alsó sarokba (1-0).

A miskolciak gólja azt jelentette, hogy a Vasas mellé Balmazújváros csúszott le a kieső helyre.

Horváth Ferenc csapata azonban mindent megtett az egyenlítésért és a hajrában beszorította a Ferencvárost. Az újoncnak a 70. percben összejött az egyenlítés. Vajda Sándor jobboldali szabadrúgása után Tamás László nyolc méterről a léc alá fejelte a labdát (3-3).

A fordulat csak ezután jött, ugyanis a 76. percben egyenlített a Videoton Miskolcon.

Stefan Scepovic kapott indítást, amelyet a tizenhatos sarkáról váratlanul kapura emelt, a labda pedig Rados fölött utat talált a kapuba (1-1).

A Vidi gólja azt jelentette, hogy a Vasas mellé ismét a Diósgyőr csatlakozott a másik kieső helyre.

Időközben gyors gólváltás volt a Honvéd-Vasas meccsen (3-1), Újpesten szépített a DVSC (2-1), a Puskás Akadémia megszerezte a vezetést a Paks ellen, míg a Haladás-Mezőkövesd összecsapás továbbra is gólnélküli döntetlenre állt.

A 85. percben érkezett a drámai fordulat Miskolcon. Makrai Gábor megindult a Videoton kapuja felé, két gyönyörű csellel helyzetbe hozta magát, majd nyolc méterről a jobb alsó sarokba lőtt (2-1).

A DVTK gólja azt jelentette, hogy a Fradi ellen egyenlítő Balmazújváros ismét visszacsúszott a kieső helyre a Vasas mellé.

A 92. percben a székesfehérvári Pátkai Máté kis híján összetörte a diósgyőri álmokat, amikor a kőkemény távoli lövése a felsőkapufán csattant.

A DVTK végül megnyerte a mérkőzést. A lefújás után a hazai szurkolók az okostelefonjaikba temetkezve követték a Balmazújváros-Ferencváros mérkőzés utolsó pillanatait.

A diósgyőri játékosok ünneplik a győzelmet a szurkolókkal Fotó: Polyák Attila - Origo

A 94. percben megfagyott a vér a miskolci szurkolók ereiben. Vajda 16 méteres lövése kipattant Holczerről, az érkező Rudolf Gergely pedig közelről a hálóba lőtt, azonban Szőts Gergely les miatt (jogosan) érvénytelenítette a Balmazújváros találatát, ami a Diósgyőr bennmaradását jelentette.

„Nehéz bármit mondani. A fair play szabályai ellen súlyosan vétettek. Mindenki tudja, melyik csapatról beszélek.

Mi lenne, ha a Videoton a bajnoki címért menne, és mi küldenénk fel a Fradi ellen hat ifi játékost? Mindenki azt mondaná, hogy milyen szar ember vagyok. Erre meg már holnap senki nem fog emlékezni. Jó lenne megtisztítani az egész magyar focit. Kirakhatjuk az ablakba, hogy nekünk tiszta a lelkiismeretünk, erre, meg a csapatra, illetve azokra, akik ma itt játszottak, senki nem fog emlékezni" – nyilatkozta a lefújást követően Horváth Ferenc, a Balmazújváros edzője.

Kiestünk, sajnos el kell fogadnunk, és meg kell próbálni azonnal visszajutnunk" - nyilatkozta Michael Oenning, a Vasas edzője.

OTP Bank Liga, 33. forduló
Budapest Honvéd-Vasas FC 3-1 (0-0)
Újpest FC-Debreceni VSC 2-1 (0-0)
Puskás Akadémia FC-Paksi FC 1-0 (0-0)
Balmaz Kamilla Gyógyfürdő-Ferencváros 3-3 (2-3)
Diósgyőri VTK-Videoton FC 2-1 (0-0)
Swietelsky Haladás-Mezőkövesd Zsóry FC 1-0 (0-0)

Tabella

Helyezés Csapat LM GY V D Gól GK Pont Forma
1.
Paksi FC 23 15 4 4 42-26 16 49
GY
GY
V
GY
GY
I
2.
Ferencvárosi TC 22 15 4 3 59-22 37 48
GY
GY
GY
GY
GY
I
3.
Fehérvár FC 23 12 8 3 42-34 8 39
GY
GY
GY
V
V
I
4.
Puskás Akadémia FC 23 9 6 8 37-26 11 35
V
GY
GY
V
D
I
5.
DVSC 23 9 9 5 31-29 2 32
GY
V
V
GY
V
I
6.
MTK Budapest 23 9 10 4 29-44 -15 31
V
V
V
GY
V
I
7.
Kecskeméti TE 23 9 11 3 32-36 -4 30
GY
V
GY
V
V
I
8.
DVTK 22 8 9 5 35-35 0 29
D
V
V
GY
D
I
9.
ZTE FC 23 8 11 4 33-43 -10 28
GY
D
GY
GY
V
I
10.
Újpest FC 23 8 12 3 29-47 -18 27
V
GY
V
V
GY
I
Teljes lista