Vágólapra másolva!
A magyar labdarúgó-válogatott 1-1-et játszott Fehéroroszországgal szerdán este Bresztben, a mérkőzés képe alapján azonban a döntetlen inkább Georges Leekens csapatára nézve volt hízelgő. A hazaiak sokkal többet tettek a győzelemért, ennek ellenére a belga szövetségi kapitánnyal először fordult elő, hogy nem kellett gratulálnia rivális kollégájának a lefújás után. A találkozót követő sajtótájékoztatón a szakember elégedett volt a pályán látottakkal, játékosai szerint viszont bőven van még hová fejlődni. Nyilatkozatok a vegyes zónából.

Nemzeti együttesünknek harmadik próbálkozásra sem sikerült megtörnie a fehérorosz „átkot”, így továbbra sincs győztes meccsünk a belaruszok ellen.

Bár a szövetségi kapitány úton-útfélen azt hangoztatja, hogy a csapat életében az eredmény jelenleg másodlagos, a szurkolók, sőt, alighanem a futballisták is örülnének, ha véget érne a több mint fél éve tartó nyeretlenségi sorozat

– legutóbb ugyanis 2017. november 14-én nyert a válogatott, Costa Rica ellen 1–0-ra.

Ha már a drukkerek szóba jöttek, a közelmúlt csalódást keltő eredményei ellenére közel 100 honfitársunk gondolta úgy, hogy megérdemli a helyszíni biztatást a csapat – bár néhányuk elmondása szerint a hűtőmágnes-kollekció gyarapítása sem utolsó szempont az ilyen túrákon.

A fehérorosz támadók alaposan megnehezítették a magyar védők, többek között Szabó János (b) dolgát Forrás: MTI/EPA/Taccjana Zenkovics

De vissza a focihoz és a mérkőzéshez, amelyet a 65. percben csereként beálló Böde Dániel így értékelt:

„Főként onnantól tudok érdemben nyilatkozni, miután pályára léptem. Az utolsó félórában kiegyenlített volt a játék, adódtak helyzetek itt is, ott is.

több helyzetet kell kialakítanunk, és akkor értelemszerűen nagyobb esélyünk lesz a gólszerzésre is.”

„Legyünk őszinték, ez nem volt az igazi”

– vallotta be Elek Ákos, majd így folytatta: „Nem tudom, még hány gólt kell kapnunk szögletből, megint legalább öt lábon keresztülcsordogált a labda. Nekünk is voltak helyzeteink, de a hazaiak több lehetőséget alakítottak ki, így a játék képe alapján jobbak voltak.”

Megvan az első döntetlen Leekensszel

A magyar labdarúgó-válogatott szerdán este Bresztben lépett pályára, ahol a fehéroroszokkal vívott felkészülési mérkőzést, és Varga Roland góljának köszönhetően 1-1-es döntetlent harcolt ki egy olyan mérkőzésen, ahol az ellenfélnek több komoly helyzete akadt. Georges Leekens a Gulácsi - Lovrencsics, Vinícius, Kádár, Szabó - Elek, Nagy - Varga, Kleinheisler, Dzsudzsák - Szalai kezdőnek szavazott bizalmat, az előzetes várakozásokkal ellentétben tehát például Vadócz Krisztián csak a kispadon kapott helyet.

A válogatottba hét év után visszatérő Vadócz Krisztián is megosztotta gondolatait az Origóval a találkozót követően.

„Nagyszerű érzés volt visszatérni a nemzeti együttesbe, persze még jobb lett volna egy győzelemmel. A fehéroroszok igyekeztek ránk erőltetni az akaratukat, és sajnos ez többé-kevésbé sikerült is nekik. Próbáltuk állni a sarat, de nyilván rengeteg dolog van még, amiben fejlődnünk kell a szeptemberi Nemzetek Ligája mérkőzésekig.”

Arra a kérdésre, hogy vajon volt-e a mi szempontunkból valamilyen pozitívuma a mérkőzésnek, ezt felelte a Hong Kong-i Kitchee légiósa.

„Az mindenképpen a csapat mentális erejét mutatja, hogy

bár fölényben játszottak a hazaiak, és a vezetést is megszerezték, gyakorlatilag azonnal tudtunk egyenlíteni.

Erőteljesebb játék kell a részünkről.”

Lovrencsics Gergőnek mozgalmas estéje volt, hiszen leginkább az ő oldalán futottak a hazai támadások. A meccs legjobbja, Makszim Vologyko nehéz feladat elé állította a Ferencváros játékosát.

„A hazai akciók 90 százaléka valóban az én oldalamon futott, ami nem csoda, hiszen a szélsőjük rendkívül technikás, nagyon jó játékos. Ezt most testközelből volt szerencsém megtapasztalni.”

Lovrencsics Gergő nem unatkozott szerdán este a fehéroroszok elleni felkészülési mérkőzésen Forrás: MTI/EPA/Taccjana Zenkovics

És hogy mi hiányzott a játékunkból?

Erre nagyon oda kell figyelnünk a jövőben, hogy ne veszítsünk ilyen könnyen labdát a saját térfelünkön.”

A magyar csapat legjobbja, Gulácsi Péter így vélekedett: „Több lehetősége volt a fehéroroszoknak a mérkőzést megnyerni, főként mert mind labdával, mind labda nélkül túl passzívak voltunk, valamint nagyon kevés párharcot tudtunk csak megnyerni.”

Annak persze az RB Leipzig kapusa is örülne, ha végre nem csak az ő védéseiről maradna emlékezetes egy magyar meccs mostanság. A kérdés csak az, min kellene változtatni?

Az elmúlt mérkőzésekhez hasonlóan ezúttal is Gulácsi Péter volt a magyar válogatott legjobbja Fotó: Polyák Attila - Origo

„Nyilván nekem egyedül nehéz megmondani, hogy minek kellene történnie. Az biztos, hogy agresszívabban kell játszanunk, és ha nálunk van a labda, akkor nagyobb területeket nyitni egymásnak.”

A játékosok által felsorolt problémák orvoslására nem maradt sok ideje a válogatottnak, hiszen

szombaton 17.30-tól a Groupama Arénában Ausztrália ellen újabb felkészülési mérkőzés vár Georges Leekens együttesére.

A szövetségi kapitány számára az eredmény alighanem azon a meccsen is másodlagos lesz, reméljük, legalább játékban látunk majd valamiféle javulást. Talán bizakodhatunk, hiszen a lécet egyelőre nem tettük magasra.