Manipulálás kizárva, a FIFA teljesen átalakítja a világranglistát

TOPSHOTS Horizontal
A vb után debütál az új rendszer
Vágólapra másolva!
A FIFA bejelentette, hogy a jelenlegi világranglistát teljesen átalakítja annak érdekében, hogy ne fordulhasson elő olyan, hogy a hirtelen élre kúszó csapatok egy-egy kiemelésnél jó helyzetbe kerülnek.

A jelenlegi rendszer úgy von átlagot, hogy egy ötéves periódust vesz figyelembe. A barátságos meccsek kevesebbet nyomnak a latba, mint a tétmeccsek, ezért sok válogatott például alig szerepel barátságos meccsen, hogy őrizze a pontszámait.

Kétévnyi egyeztetés után a FIFA úgy döntött, hogy bevezeti az Elo-rendszert, amit például a sakkozók is használnak, de már a FIFA is bevezette a női világranglista tekintetében.

A vb után debütál az új rendszer Forrás: AFP/Giuseppe Cacace

A válogatott tétmeccsei ezentúl is nagyobb súllyal kerülnek a rendszerbe, minden meccs hozzáad vagy éppen kivon majd pontot az addigi eredményből. Minden meccs hatással lesz a pontokra, így már nem éri meg nem játszani majd.

Erősebb ellenfél ellen lehet majd több pontot szerezni és a nagy tornákon egy egyenes kieséses meccs is jóval többet ér majd. Az új rendszer a világbajnokság után debütál majd, de a vb eredményei már benne lesznek az új rangsorban.

Az Elo-rendszer alapján a top 10-ben kellene lennie Angliának, Kolumbiának és Perunak is, míg a Svájc, Chile és Lengyelország nem szerepelhetne ott.

A jelenlegi FIFA-rangsor, zárójelben az Elo-rangsor helyezései:
1. Németország (2)
2. Brazília (1)
3. Belgium (8)
4. Portugália (6)
5. Argentína (5)
6. Svájc (14)
7. Franciaország (4)
8. Lengyelország (19)
9. Chile (15)
10. Spanyolország (3)
11. Peru (10)
12. Dánia (16)
13. Anglia (7)
14. Uruguay (12)
15. Mexikó (18)
16. Kolumbia (9)
17. Hollandia (11)
18. Wales (22)
19. Olaszország (13)
20. Horvátország (17)

Az új FIFA-ranglista nem egyezik majd meg teljesen az Elo-rangsorral, mert nem lesz szerepe a pályaválasztónak és a győzelem mértékének sem.

Ínyencek kedvéért, a számítás így alakul majd:

P (Pont) = Pbefore + I * (W – We)

Pbefore: Pontok a meccs előtt

I: a meccs fontossága

Ez sokféle szám lehet, 10-et ér például a barátságos meccs, 15-öt egy Nemzetek Ligája-csoportmeccs, de egy világbajnoki negyeddöntő már 60-at.

W: a meccs kimenetele, 1 a győzelem, 0,5 a döntetlen és 0 a vereség

We: a meccs várható kimenetele

We = 1 / 10(-dr/600) + 1), ahol a dr a két csapat közti különbség a rangsorban, tehát a dr=A csapat pontjai a meccs előtt – B csapat pontjai a meccs előtt.