Társoldalunk:

A FIFA reszket a videobírótól

2018.06.18. 12:51

A vasárnap esti 1-1-es döntetlenre végződött Brazília-Svájc meccs után most éppen azok a leghangosabbak, akik a videobíró használatát követelik. De videobíró van a világbajnokságon. Látva Svájc egyenlítő gólját, jogos a kérdés: van, de minek.

Nézzük akkor meg Svájc egyenlítő gólját.

Még csak videobíró sem kell nagyon ahhoz, hogy lássuk: a svájci gólszerző szépen ellöki a brazil Mirandát, és úgy fejel a hálóba. Moszkvában a kontrollteremben ülők jelezhettek volna, de nem jeleztek.

A világ azóta is találgat, hogy miért nem? Hiszen ez a játékvezetői hiba sorsdöntő az 1-1-re végződött meccsen, mert kifelé kellett volna szabadrúgást ítélni. Ezt az Origo szakértője, Bede Ferenc is megerősítette.

Bár a FIFA hosszas fogcsikorgatás után bevezette a videobíró intézményét, sokak véleménye az, hogy a képernyők előtt üldögélőknek szépen a fejükbe verték, hogy nem kell minden esetben és mindenáron játékba avatkozni. A FIFA illetékesei ugyanis pont ettől félnek. Az olasz és a német bajnokságban előfordult már pár komikus eset, ami a videobíró használata miatt történt. A Mainz-Freiburg Bundesliga-meccsen például az öltözőből jöttek vissza lerúgni egy tizenegyest. Egy-egy ilyen szituáció a világbajnokságon sok kínos pillanatot hozhat. Ezért aztán úgy vannak vele, hogy vagy szólnak, vagy nem. Az Franciaország-Ausztrália meccsen szóltak.

A Brazília-Svájcon nem. Az ausztrálok azért sírnak, mert a régi szisztéma szerint ők nyertek volna. A brazilok azért sírnak, mert az új szisztémát nem használták, a mexikói bíró meg benézte az esetet.

Ez a baj, az a baj. Semmi sem jó itt, kérem.