Utolsó útjára kísérték Kovács Ferencet, a Videoton mesteredzőjét

Kovács Ferenc, Videoton, temetés
Utolsó útjára kísérték Kovács Ferencet, a Videoton mesteredzőjét
Vágólapra másolva!
A pesterzsébeti temetőben szerettei, tisztelői körében kísérték utolsó útjára kedden Kovács Ferenc labdarúgó mesteredzőt, aki 84 éves korában hunyt el május 30-án. A temetésen részt vett Orbán Viktor miniszterelnök is.

Az MTK nevében Deutsch Tamás klubelnök beszédében hangsúlyozta: a magyar és az európai futball egyik olyan egyéniségétől búcsúzik, akinek életpályájára "a futballban ritkán használt, pedig fontos szó illik" a legjobban, ez pedig az elegancia.

"Kovács Ferenc, a magyar futball egészének Feri bácsija, maga volt a megtestesült, valósággá vált elegancia"

- emelte ki Deutsch.

Utolsó útjára kísérték Kovács Ferencet, a Videoton mesteredzőjét Forrás: Adam Cuhorka/vidi.hu

Garancsi István, a Videoton labdarúgócsapatának tulajdonosa felelevenítette Kovács Ferenc régi sikereit fehérvári edzőként, majd az újkori eredményeket - a bajnoki aranyérmeket - említette, amelyekből már tiszteletbeli elnökként vette ki részét a legendás sportember.

- mondta Garancsi, aki szerint Kovács Ferenc nélkül a Videoton már soha nem lesz az, ami volt.

Kovács Ferenc az MTK saját nevelésű játékosaként 1954-ben mutatkozott be az NB I-ben, és több mint tíz éven keresztül viselte a fővárosi kék-fehérek mezét, akikkel bajnok és KEK-döntős volt, illetve kétszer megnyerte a Közép-európai kupát. Az 1960-as római olimpián bronzérmet szerzett a válogatottal.

Edzői karrierjét 1965-ben kezdte az MTK utánpótlásánál, 1968/69-ben már a felnőtt csapat kispadján ült. A hetvenes évektől az Egri Dózsa, a Vasas SC, a Debreceni VSC, a spanyol Las Palmas, a Szeged SC és az Újpest vezetőedzője volt, illetve 1978 és 1979 között a magyar válogatott szövetségi kapitányaként tevékenykedett. Utóbbi poszton nyolc mérkőzésen két győzelem, négy döntetlen és két vereség volt a mérlege.

Kovács Zoltán sportigazgató és a Videoton játékosai is részt vettek Kovács Ferenc temetésén Forrás: Adam Cuhorka/vidi.hu

A Videoton SC-t 1972 és 1988 között három különböző időszakban irányította. Legnagyobb edzői sikereit Székesfehérváron érte el: 1976-ban bajnoki ezüst, 1984-ben és egy évvel később bronzérmes volt. Az 1984/85-ös szezonban az UEFA Kupa döntőjéig vezette a csapatot.

Kovács Ferenc az elmúlt években is aktívan élt, és a labdarúgásnak szentelte mindennapjait, 2008 óta a Videoton FC tiszteletbeli elnöke volt, a magyar szövetségben (MLSZ) is dolgozott.

A mesteredzőt az MTK Budapest, a Videoton FC és az MLSZ is saját halottjának tekintette.