Társoldalunk:

Jobban játszott a Fradi, a hajrában mégis kicsúszott a kezéből a győzelem

2018.07.12. 20:57

Csütörtökön a Ferencváros is megkezdte szereplését a nemzetközi kupaporondon, Thomas Doll csapata a Maccabi Tel-Aviv ellen lépett pályára az Európa-liga selejtezőjének első körében. A gól nélküli első játérszészt követően Spirovski juttatta előnybe a végig magabiztosan játszó ferencvárosiakat, ám a hajrában egy megpattanó lövés miatt nem jött össze a bravúrgyőzelem.

Három nyári szerzemény is a kezdőcsapatban kapott helyet a zöld-fehéreknél, a német szakember Frimpongnak, Finnbogasonnak és Lanzafamének is bizalmat szavazott. A Fradi bátran kezdte a találkozót, nem illetődött meg magasabban jegyzett izraeli riválisától.

Mindkét csapat nagy elánnal vetette bele magát a küzdelembeFotó: Csudai Sándor - Origo

Az első hangzavart a 2. percben Botka Endre elfutása eredményezte a baloldalon, aki szépen tört be a tizenhatoson belülre és már lövésre lendítette a lábát, az utolsó pillanatban azonban egy vendég védő szögletre tisztázott. A 7. minutumban Varga Roland kapott remek kiugratást Spirovskitól, a ferencvárosi támadó nagyszerűen tekert középre, a Lanzafame elől menteni igyekvő Saborit pedig kishíján saját kapujába csúsztatott, ám a labda centikkel a kapufa mellett hagyta el a játékteret.

A Maccabi tíz perc után veszélyztetett először, akkor Avi Rikan életerős lövése szállt nagyjábál fél méterrel Dibusz kapuja fölé. 

Lanzafamének nem volt könnyű dolga a kőkemény izraeli védők gyűrűjébenFotó: Csudai Sándor - Origo

Az első negyedóra végén gyors egymásutánban kétszer is felhördült a közönég: előbb Gorriaran szlalomozott végig a komplett izraeli védelmen, az utolsó utáni pillanatban azonban egy becsúszó láb a labdával együtt szerelni tudta. Majd Finnbogasson szerzett labdát a Maccabi tizenhatosának előterében és ugratta ki Lanzafamét, akit elütött a kifutó Predrag Rajkovic, ám már az izlandi támadó szerelését lefújta a spanyol játékvezető.

A félidő folytatásában inkább a küzdelem dominált, komolyabb helyzetet egyik gárda sem tudott kialakítani. A vendégek inkább távoli lövésekkel próbálkoztak, szerencsére inkább kevesebb, mint több sikerrel, és bár a Fradi szépen járatta a labdát, a tömörülő izraeli védelmen nem tudott rést ütni.

A ferencvárosi szurkolók ezúttal is kitettek magukért, szenzációs hangulatot teremtettek a lelátóra.Fotó: Csudai Sándor - Origo

A hajrában azért még akadt egy-egy lehetősége a csapatoknak, előbb Aaron Schoenfeld használta ki testi erejét és lőtt kapura Abraham Frimpong szorításában, Dibusz azonban könnyedén hárította a próbálkozást. A túloldalon Varga Roland küldött messziről kapura egy szabadrúgást, és bár erő volt a kísérletben, Rajkovic leért a jobbalsó sarokba.

A második játékrész ápolással indult, Gorriaran maradt lent egy ütközés után, nem sokkal később viszont az addigi legnagyobb ferencvárosi lehetőség maradt ki: Varga Roland tekert középre egy szabadrúgást, Lanzafame pedig senkitől sem zavartatva fejelhetett, ám a vendég kapus kezébe bólintott. 

A Maccabi majdnem azonnal büntetett, egy szép támadás és egy remek lekészítés után ismét Rikan tüzelt 16 méterről, épphogy mellé ment a lövése.  

Spirovski szerzett vezetéstFotó: Csudai Sándor - Origo

A 61. percben aztán a következő veszélyes Varga-pontrúgás végre meghozta a gyümölcsét: a beívelés után röviden szabadítottak fel a vendég védők, a labda Spirovski elé csorgott, aki állítgatás nélkül, kapásból tüzelt a kapuba.

Hátrányban a vendégek érthetően próbáltak fokozni a tempón, de a Fradi védelme és Dibusz jól állta a rohamokat, az ellentámadásokban pedig rendre ott volt a gólveszély. A 78. percben megint Gorriaran bolondította meg az izraeli hátvédsort, ezúttal lövésig is eljutott, de sajnos mellé ment a próbálkozás.

A hajrában aztán mindent egy lapra feltéve támadt a Maccabi, és bár nem igazán érdemelte meg, de egy szerencsés találattal egyenlített: a csereként beálló Eliran Atar vállalkozott messziről lövésre, amely Blazicon megpattant, így az elmozduló Dibusz mellett védhetetlenül vágódott a kapuba.

Az 1-1-es végeredmény ellenére azonban nincs miért szomorkodnia a Fradinak, mélltó ellenfele volt a Maccabi Tel-Avivnak és reális esélye maradt a továbbjutás kiharcolására az egy hét múlva esedékes visszavágón.

Egész mérkőzésen jó szellemben fociztunk, nemzetközi szinten volt a csapat. Fegyelmezetten védekeztünk, a pontrúgásainkban ott volt a veszély. Sikerült megszereznünk a vezetést, de jött ez a megpattanó lövés, amivel keserű lett a vége. De a játékra, amit nyújtottunk, lehet építeni. Ez mindenképpen jó kiindulópont a következő szezonra" – értékelt a lefújás után Dibusz Dénes, a Ferencváros kapusa.

"Nagyon boldog és elégedett voltam a csapat teljesítményével. Jól teljesítettünk védekezésben, és ugyan nem volt sok gólhelyzetünk, de jól dolgoztunk, egységesek voltunk, és a legjobbkor találtunk be – mondta a találkozó után Thomas Doll, a Ferencváros vezetőedzője. A végén okosabbnak kellett volna lennünk, a másik kapunál kellett volna tartani a labdát, kiharcolva egy szögletet vagy egy bedobást. Nem volt szerencsénk, Dénes sajnos pont rossz helyen állt, nem háríthatott. De elégedett vagyok, és remélem, hogy legközelebb több szerencsénk lesz" – tette még hozzá a német szakember, aki köszönetét fejezte ki a közönségnek a buzdításért, a visszavágóra utalva pedig azt mondta, a legfontosabb, hogy bátran fussanak ki a pályára és higgyenek abban, hogy idegenben is képesek lesznek gólt szerezni.