Az Újpest csendesen viselte a gúnyolódást és elhozza nekünk a Sevillát

NAGY Dániel
Budapest, 2018. július 19. A gólszerző újpesti Bojan Sankovicot (b2) köszönti csapattársa, Alassane Diallo (b), középen Nagy Dániel az Újpest FC és az azeri Neftci visszavágó mérkőzésén a labdarúgó Európa Liga-selejtező első körében a budapesti Szusza Ferenc Stadionban 2018. július 19-én. A magyar csapat 4-0-ra győzött és 5-3-as összesítéssel jutott a második körbe. MTI Fotó: Kovács Tamás
Vágólapra másolva!
Nem tette ki az ablakba az Újpest labdarúgócsapata azt, amit az azeri Neftci elleni Európa Liga első selejtezőköre után kapott. Nemcsak a magyar sportsajtó és a szurkolók, de a labdarúgáson nagy kedvvel élcelődő kommentelők céltáblája lett a negyedik kerületi csapat, amelynek a logisztikáért felelős munkatársai valóban mellélőttek, amikor az azerbajdzsáni utazást tervezték. A játékosok tudták, hogy erre csak egy válasz létezik: továbbjutás az azeri ellenféllel szemben.

Lapunk is megosztotta az újpesti csapatkapitánynak, Litauszki Róbertnek a kirohanását. Magyar labdarúgó ritkán beszél ilyen őszintén, rá is ugrott mindenki, nevettek az Újpesten.

Ám ennél többet nem lehetett hallani-olvasni a Megyeri útról. A többi játékos és a vezetőség is csendben maradt, nem szállt be a hintába, mert mindenki abban bízott, hogy a budapesti visszavágón olyan választ tudnak adni, amely után tényleg zárójelbe tehető a bakui baki.

A végeredmény csütörtök éjszaka óta ismert: az Újpest nagyszerű játékkal és fantasztikus gólokkal verte 4-0-ra azt a Neftci Bakut, amely a 2012-13-as szezonban az Európa Liga csoportkörében 2-2-es döntetlent játszott az Internazionale csapatával Milánóban.

Szavazzon!

A három továbbjutó magyar csapat közül melyik okozta a legkellemesebb meglepetést?

Magyar klubcsapat ilyen eredményt idegenben évtizedek óta nem ért el, szóval

nagyon nem kéne lebecsülni az azeri egyletet.

Meg amúgy sem - a magyar klubfutball nincs abban a helyzetben, hogy bárkit lebecsüljön.

A gólszerző újpesti Bojan Sankovicot (b2) köszönti csapattársa, Alassane Diallo (b), középen Nagy Dániel az Újpest FC és az azeri Neftci visszavágó mérkőzésén Forrás: MTI/Kovács Tamás

Természetesen tudjuk, hogy az azeriek elleni siker csak az Európa Liga első selejtezőkörének első fordulója volt, a főtáblára jutásért még három kört kellene sikerrel vennie a magyar kupagyőztesnek. A következő feladat máris a megoldhatatlan jelzőt kaphatná, mert a spanyol bajnokság hetedik helyezettje, a Sevilla lesz a magyar csapat ellenfele.

Ostobaság lenne azt fejtegetni, hogyan juthat tovább innen is az Újpest, nem is teszem.

Csak arra emlékeztetek mindenkit, hogy egy évvel ezelőtt a nagyképű Bordeaux került a Videoton útjába és esett ki azért, mert lekezelte magyar ellenfelét. Nem azt mondom, hogy a Sevilla ugyanezt fogja tenni, de gondoljuk meg,

kinek lesz nyűg és kinek lesz örömjáték ez a párosmeccs?

A Sevilla egészen biztosan nem ezzel van most elfoglalva, bár a kétszeres UEFA Kupa és háromszoros EL-győztes spanyol gárda minden bizonnyal hosszú menetelést tervez ebben a szezonban is. Az Újpestnek viszont tényleg örömfoci, örömmeccs lehet ez a két fellépés, amelynek első találkozóját július 26-án 21.45-kor rendezik az andalúz városban.

Ha pedig a Neftci elleni első összecsapás után a gúny céltáblája lett az Újpest, akkor most minimum annyit tegyünk meg, hogy gratulálunk nekik (meg a Honvédnak és a Vidinek) és abban reménykedünk, hogy két jó meccset játszanak majd nagynevű ellenfelükkel. Valamint: megköszönjük nekik, hogy Budapestre, tétmeccsre elhozták nekünk a Sevillát.

A végén meg itt a csattanó, amit Marosi Gergely, a Nemzeti Sport újságírója vett észre.

Tehát: 1983 óta, azaz 35 éve nem fordult olyan elő, hogy egy magyar kupacsapat az idegenbeli kétgólos hátrányt idehaza megfordítsa és továbbjusson az európai kupaporondon. Az akkori bravúrt is az Újpest érte el a görög AEK Athénnal szemben - igaz, nem a selejtezőben és az azóta már kimúlt Kupagyőztesek Európa Kupájában.