Nyilasi Tibor varázslata sokkolta a MOL Vidi BL-ellenfelét

Nyilasi Tibor akció EGYÉB TÁRGY ÉPÜLET FOTÓ FOTÓ ÁLTALÁNOS FOTÓTÉMA gól Közéleti személyiség foglalkozása labda lelátó ÖLTÖZÉK SPORT sportlétesítmény sportmez sportol sportoló SZEMÉLY szurkol TÁRGY véd versenyez
Budapest, 1975. november 8. Nyilasi Tibor (sötét mezben) megszerzi a Ferencváros második gólját a Ferencváros-MTK VM NB I-es labdarúgó-mérkőzésen a Hungária körúton. A találkozó végeredménye 3:1. MTI Fotó: Kovács Gyula
Vágólapra másolva!
Malmőben kedden este 19.15-kor kezdődik az FF Malmö-MOL Vidi labdarúgó Bajnokok Ligája selejtező. Bármennyire is meglepő, de a svéd csapat eddig sosem tudott továbbjutni magyar ellenfelével szemben a nemzetközi labdarúgó kupákban. Pedig a svédek próbálkoztak az Újpesti Dózsa, a Ferencváros és a Videoton ellen is. Ha a sorozat folytatódik, akkor a MOL Vidi biztosan főtáblás lesz az Európa Liga 2018-19-es szezonjában.

Nem időrendi sorrendben haladunk, már csak azért is, mert

az UEFA Kupa 1985-86-os szezonjának első fordulójában éppen a Videoton került össze az FF Malmö együttesével.

Az UEFA Kupa előző idényében a Kovács Ferenc vezette Videoton döntőt játszott, ezüstérmes lett úgy, hogy a Santiago de Bernabeu Stadionban a finálé második meccsén Májer Lajos góljával 1-0-ra nyert a Real Madrid ellen. (Az első meccsen a spanyolok 3-0-ra győztek Székesfehérváron, így összesítésben 3-1-el lett övék a kupa.)

Last Minute 11-es és Videoton-továbbjutás Malmőben

Amikor 1985. július 4-én Genfben a Videoton neve mellé a svéd FF Malmö együttesét húzták, sokan felszisszentek idehaza.

Szinte mindenkinek eszébe jutott a BEK 1978-79-es szezonja, mert a svéd csapat akkor a döntőig menetelt, ahol 1-0-ra kapott ki az angol Notthingam Forest csapatától.

Mire azonban a Malmö és a Videoton találkozott, már csak hárman maradtak a svéd ezüstcsapatból. A kapus, Jan Möller, valamint Ingemar Erlandsson és Kent Jönsson.

A svédek angol edzője, Roy Hodgson semmit sem bízott a véletlenre, mert a kupameccs előtt Pécsre utazott megtekinteni a Videoton NB I-es bajnokiját.

Hodgson úgy vélekedett, hogy a párharc esélyese az UEFA Kupa ezüstérmes Vidi,

ennek megfelelően a legkisebb vereséggel is kiegyezett volna, az esetleges döntetlenről úgy beszélt, mintha csodát álmodna.

Végh Tibor (balra) lőtte a Videoton egyetlen gólját az FF Malmö ellen Forrás: valogatottblog.hu

Nos, a Videoton pontosan úgy kezdte az UEFA Kupa 1985-86-os szezonját, mint egy évvel korábban. Akkor a nagy menetelés első meccse, a csehszlovák Dukla Praha elleni fehérvári 1-0 volt és ugyanez az eredmény született meg 1985. szeptember 18-án.

Végh Tibor a meccs 79. percében rúgta a találkozó egyetlen gólját, ezzel a sovány 1-0-lal utazhatott Malmőbe a Videoton.

Ahol aztán szívszorító izgalmakat követően jutott tovább. Részletezés helyett lássuk, hogyan születtek a gólok.

  • 16. perc: Möller (öngól) 0-1, összesítésben 0-2, továbbjutásra állt a Videoton
  • 52. perc: Eminovski, 1-1, összesítésben 1-2, továbbjutásra állt a Videoton
  • 60. perc: Erlandsson, 2-1, összesítésben 2-2, továbbjutásra állt a Videoton idegenben lőtt góllal
  • 69. perc: Larsson, 3-1, összesítésben 3-2, kiesésre állt a Videoton
  • 86. perc: Szabó József (11-esből), 3-2, összesítésben 3-3, idegenben lőtt gólókkal továbbjutott a Videoton.

Tegyük hozzá, hogy a bíró, a szovjet Mininosvili a 86. percben egy olyan szituációban fújt be tizenegyest a magyar csapatnak, amely a mai napig vita tárgya. A nézőtérről annyit lehetett látni, hogy egy magyar támadásnál Arvidsson és Kurucz közül valaki kézzel ért a labdába.

Hallatlan mázli, hogy a szovjet bíró azt látta, amit. Illetve: tételezzük fel, hogy bármit is látott, mert a videón is jól látszik (illetve nem látszik), hogy a szovjet legalább harminc méterről fújta be a büntetőt, annyira későn ért oda az esethez.

Roy Hodgsonnak 1985-ben nem jött össze a Videoton ellen Forrás: AFP/Torsten Blackwood

A Sydvenska Dagbadet című svéd napilap másnapi főcíme: „Keserű vég - hihetetlen fordulat után”. A lap két teljes hasábon foglalkozott a szovjet bíró megadott tizenegyesével, hihetetlennek minősítve azt. Bár a Népsport szerint Kurucznak és a szovjet bírónak köze nem volt az esethez, csak az ügyetlen söprögető tehet magának szemrehányást. Mindegy, ne is foglalkozzunk tovább a játékvezetővel, hiszen

a Videoton pokoli körülmények közepette állt fel és jutott tovább az FF Malmö ellen.

A következő fordulóban azonban véget ért a sorozat, mert a lengyel Legia Varsó együttese kiütötte a Videotont.

1975: Hiába segített a BBC a svédeknek

A Kupagyőztesek Európa Kupája (KEK) 1974-75-ös szezonjában a Ferencváros a döntőig menetelt, ott a Dinamo Kijevtől szenvedett vereséget. A fináléba vezető úton a negyeddöntőben akadt össze az FF Malmö és a Fradi. Az első meccset 1975. március 5-én Svédországban játszották.

Dalnoki Jenő, a Ferencváros mestere remek taktikát dolgozott ki a Malmö ellen Forrás: Fradi.hu

Robert Houghton, az FF edzője rettenetesen magabiztos volt. A svédek rojtosra nézték a Liverpool-Ferencváros KEK-nyolcaddöntő filmfelvételét. Akármeddig bámulták, mindig azt láttá, hogy a Fradi hihetetlen bravúrral jutott a legjobb nyolc közé. A svédeknek ez sem volt elég.

A szakvezetés a BBC-től megszerezte az Újpesti Dózsa-Ferencváros NB I-es rangadó tévfelvételét.

A meccs napjának délelőttjén Houghton edző a székházba rendelte a Malmö játékosait és ezt a filmet vetítette le nekik.

A Népsport címlapja a Fradi malmői KEK-győzelméről Forrás: Arcanum - Népsport

Hiába. A Fradi fantasztikus játékkal 3-1-re nyert, úgy, hogy már 3-0-ra is vezetett.

A malmői mérkőzés felfedezettje egy nyurga, 20 éves magyar fiatalember, Nyilasi Tibor volt,

aki a Fradi első gólját szerezte. A svéd lapok elképesztő tehetségnek, igazi sztárnak nevezték, azon sajnálkozva, hogy egy ilyen talentum nem a Malmöben játszik. Nyilasi, a Népsport kiküldött munkatársának azt mondta, hogy

Nyilasi Tibor (csíkos mezben) rendkívüli teljesítményt nyújtott Malmőben Forrás: MTI/Kovács Gyula

A budapesti visszavágón az 1-1-es döntetlen is tökéletesen elég volt a továbbjutáshoz, a Fradi 4-2-vel lépett túl a svédeken és jutott be a legjobb négy közé. A hallatlan magabiztos és nagyképű svédek a meccs előtt 3-0-s győzelmükről beszéltek és arról is, hogy már az elején gólt szereznek. Nos, a 18. percben Sjöberg valóban a Malmőt juttatta vezetéshez, de a 30 ezer néző szűnni nem akaró ordítása közepette Máté egyenlített és ezzel vége is volt a svéd dalnak.

Több mint tíz év után jutott ismét magyar csapat a KEK-ben a legjobb négy közé - ezt megelőzően az MTK 1964-ben játszott KEK-elődöntőt a skót Celtic Glasgow ellen.

A Népsport egy nappal a Fradi óriási sikere után máris relativizálta a nagy bravúrt, a „Szép siker, de...” című cikkében.

Az újságíró felrótta, hogy a Fradi játékosok nem tartották be Dalnoki Jenő taktikai utasításait és azt is a zöld-fehérek szemére vetették, hogy hazai pályán képtelenek eredményesen futballozni. Mondom még egyszer: a 4-2-es összesítésbeli továbbjutás után írták le mindezt.

1971: Bene-mesterhármas az FF Malmö ellen

A Bajnokcsapatok Európa Kupája 1971-72-es szezonjában az Újpesti Dózsa 1971. szeptember 15-én a Megyeri úton 4-0-ra nyert a Malmö ellen. Ennek a meccsnek a szenzációja Bene Ferenc mesterhármasa volt. Bár a gólok sorát Dunai II. nyitotta meg, de

Bene a 42., az 50. és a 86. percben is gólt rúgott Forsland kapusnak.

A Népsport a 4-0-s győzelem után arról írt, hogy a magyar labdarúgó kupacsapatok közül egyedül az Újpesti Dózsa az, amelyik méltóképpen tudja képviselni a sportágat Európában. (A nagy megvilágosodást talán az váltotta ki, hogy a KEK-ben a Komló 7-2-es vereséget szenvedett Belgrádban a Crvena Zvezda ellen.) A szaklap Bene Ferencet gyorsvonatként aposztrofálta, a svédekről meg annyit írt, hogy esélyük sem lesz a malmői visszavágón.

Bene Ferenc (a képen középen) három gólt lőtt az FF Malmőnek Forrás: MTI/Kovács Gyula

Amelyen két héttel később az Újpest 1-0-ra kikapott, de ez sem veszélyeztette. Erre a meccsre nem küldött tudósítót a szaklap,

a Dózsa szakosztályvezetőjét, Farsang Endrét kérték fel tudósításra.

Ő - szokatlan módon - többes szám, első személyben jelentett. Ő írta meg azt is, hogy a malmői 1-0-s vereséget követő éjszaka a rendőrség kiürítette az Újpest szállodáját, mert pokolgépet kerestek ott. A pokolgép-riadó persze vaklárma volt, félórás kényszerséta után az újpestiek mehettek vissza – aludni.

Az FF Malmö tehát még soha nem jutott tovább magyar kupacsapat ellen. Jó lenne, ha ez a sorozat most, a MOL-Vidi ellen sem szakadna meg.

A cikket az Arcanum Digitális Tudománytár segítségével írtuk meg.