Nego álomszép malmői gólja kincset érhet a jól focizó MOL Vidinek

Felcsút, 2018. július 17. A fehérvári Loic Nego a labdarúgó Bajnokok Ligája-selejtező első fordulójában játszott Vidi FC és a luxemburgi F91 Dudelange visszavágó mérkőzésen a felcsúti Pancho Arénában 2018. július 17-én. A magyar bajnok 2-1-re győzött és 3-2-es összesítéssel bejutott a selejtező második fordulójába. MTI Fotó: Bodnár Boglárka
Vágólapra másolva!
A nagyszerűen játszó MOL Vidi 1-1-es döntetlent ért el az FF Malmö otthonában a labdarúgó Bajnokok Ligája selejtező harmadik fordulójának első mérkőzésén. Nego álomgólját sokszor nézzük még majd. A Vidi idegenben is betalált, ez pedig kincset érhet az egy hét múlva esedékes felcsúti visszavágón.

Ha Magyarországon azon sóhajtozik pár százezer ember, hogy mennyire meleg van, akkor mit mondjanak a svédek? Kedden Malmöben és Koppenhágában egyaránt 33 fokot mértek, amely errefelé szinte értelmezhetetlen időjárás. A dologban az a legszebb, hogy Skandináviát hetek óta fogva tartja a hőség - akárhány svéddel beszéltem, mindegyik olyan volt, mint egy angol; azonnal az időjárásról kezdett el dumálni.

Nagy kérdés volt, hogy mindez milyen hatással volt az FF Malmö csapatára. A MOL Vidi játékosai odahaza sokkal jobban hozzászoktak a kánikulához, ez a svédekre egyáltalán nem mondható el. A mérkőzés kezdetére, este negyed nyolcra lejjebb ment a nap és feltámadt a szél is, így egészen elviselhető körülmények közepette indulhatott el a BL-selejtező első mérkőzése.

A Bajnokok Ligájában magyar klubcsapat legutóbb 2009-ben játszott ennyire fontos és nagy téttel bíró mérkőzést. Kilenc évvel ezelőtt a Debrecen el is jutott a BL főtáblájára. A Vidi Malmöben két lépésre volt az álmok birodalmától, miközben azt is tudta mindenki, hogy a magyar bajnok továbbjutása már biztos Európa Liga-főtáblás pozicíót jelentene a fehérvári csapatnak. Mondanunk sem kell, hogy óriási volt a tét és nagyon nagy a feszültség a mérkőzést megelőzően.

Az már pár perccel a mérkőzés megkezdése után látszott, hogy a svéd csapat nagyon egyszerű módszerekkel műveli ezt a játékot. A MOL Vidi roppant fegyelmezetten védekezett, de ami ennél sokkal örömtelibb volt, hogy a támadások lehetőségét sem adta fel. A Malmö csapatának az első 45 percben két veszélyes helyzete volt. A 11. percben egy svéd beívelés után Marcus Antonsson vette le a labdát öt méterre a Vidi kapujától, azonban Kovácsik Ádám remekül zárta a szöget és védeni tudta a svéd csatár közeli lövését. Ez valóban nagy helyzet volt.

Fiola Attila, a MOL Vidi jobbhátvédje a labdával. Az első félidőben kiválóan játszott Forrás: molvidi.hu

A Malmö feltűnően tanácstalanul focizott, a magyar bajnokcsapat pedig pontosan azt játszotta, amit egy idegenbeli BL-mérkőzésen kell. A 16. percben a szlovén játékvezető akár tizenegyest is ítélhetett volna a Vidinek, mert a védők földbe gyalulták Kovács Istvánt - a szlovén sporttárs nagyvonalúan továbbot intett. A 25. percben Lazovic szögtelét Stopira fejelte mellé. Egy percre rá jött az első félidő legnagyobb kimaradt svéd helyzete: Safari bal oldali beadására a teljesen egyedül hagyott Marcus Antonsson érkezett középen, hat méterről kapu fölé fejelt. Ezt megúsztuk.

A 29. percben újabb formás Vidi-támadás. Kovács István lőtt passza után Lazovic sarkazott Scepovichoz, aki elhúzott az alapvonal felé, középre lőtte a labdát, de Nego lemaradt róla. A 44. percben Kovács István tálalt remek labdát Boban Nikolov elé, aki egy cselt követően ziccerbe került, 12 méteterről lőtt, azonban az utolsó pillanatban Lasse Nielsen belevetődött a labda útjába. Az idő múlásával a bátran futballozó magyar csapat egyre több időt töltött a svédek térfelén, az első félidő hosszabbításában szinte ki sem tudott jönni a kapuja elől a Malmö.

A kék mezes FF Malmö sokszor nem tudott mit kezdeni a MOL Vidi remek védekezésével Forrás: MOL Vidi

Az első félidőben tehát remek teljesítményt nyújtott a Vidi, a svédek pedig perceken át nem tudtak mit kezdeni a magyar csapattal.

A második félidő elején alaposan felpörögtek az események. Az 51. percben Lazovic keresztpassza után Nikolov került helyzetbe, éles szögből tudott csak kapura lőni, de Johan Dahlin zárta a rövid sarkot és elakadt benne a labda. Nagy Vidi-helyzet volt. Válaszként Oscar Lewicki indult meg a kapu felé, Nikolov 21 méterre a kaputól akasztotta. Sárga a Vidi-játékosnak, szabadrúgás a Malmönek. Rosenberg a közeli szabadrúgással telibe találta a sorfalban álló Vinícius Paulót. Ekkor még fellélegeztünk. Aztán a 61. percben megszerezte a vezetést a Malmö. Bachirou átadása után Anders Christiansen kihasználta, hogy kinyílt a Vidi védelme, és kilenc méterről higgadtan a jobb alsó sarokba lőtt. 1-0.

A 66. percben óriási egyenlítési lehetőség maradt ki. Egy 18 méterről megítélt magyar szabadrúgást

Danko Lazovic lőtt kapura és szinte kettétörte a kapufát.

Dahlin kapus mozdulni sem tudott. Ekkor még megúszták a svédek, nem úgy a 71. percben. Egy előreívelt labdára Nego startolt rá, a Malmö tizenhatosán belül két védő között megszerezte a labdát, majd egy befelé cselt követően a jobb felső sarokba bombázott.

A fehérvári Loic Nego elképesztő gólt szerzett Malmőben Forrás: MTI/Bodnár Boglárka

Ez a gól minden gólszépségversenyen dobogós lenne.

1-1, megvan a hőn áhított idegenben szerzett találat, amely nagyon sokat érhet.

A svéd közönség a gól után üveget dobott a pályára, a szlovén bíró akkurátusan hozta le az odalvonal mellé. A teljesen megzavarodott Malmö csak nézte, hogy a Vidi három a kettőben kontrázott, Scepovic indította volna a ziccerben kiugró Negót, azonban Oscar Lewicki még a passz előtt hátulról felborította. Sárga lap a hazai játékosnak. Ezt a támadást sem lehetett volna szebben megrajzolni, kár, hogy a Malmö futballistája az utolsó pillanatban szabálytalankodni tudott.

A 88. percben egy jobboldali szabadrúgásra Soren Rieks érkezett a hosszú oldalon, de becsúszva nem tudta kapura irányítani a labdát.

Nagy helyzetet hagytak ki a svédek.

A 90. percben Rosenberg 17 méteres bombája veszélyesen csapódott a jobb alsó sarok irányába, de Kovácsik még a kezét is visszahúzta, mert érezte, hogy nem megy kapura.

A meccs hátralvő idejében a MOL Vidi roppant fegyelmezetten futballozott és a kapuja elé szorulva hősiesen tartotta az 1-1-es döntetlent. Ezzel a végeredménnyel a magyar bajnokcsapat kedvező helyzetbe került, mert az egy hét múlva esedékes felcsúti visszavágón akár egy 0-0-s döntetlennel is továbbjuthat.

1. félidő
32Rasmus Bengtsson
31Rasmus Bengtsson
23Fouad Bachirou
23Fouad Bachirou
12Behrang Safari
12Behrang Safari
1
2. félidő
95
89Danko Lazovic
89Danko Lazovic
82Marko Scepovic
82Marko Scepovic
80Marcus Antonsson
80Marcus Antonsson
78István Kovács
78István Kovács
75Oscar Lewicki
75Oscar Lewicki
71Loic Nego
71
62Anders Christiansen
62Fouad Bachirou
62
54Boban Nikolov
53Boban Nikolov
47
46Arnor Ingvi Traustason
46
46Arnor Ingvi Traustason
Összeállítások
Malmoe FF4-4-2
Fehérvár FC4-3-3
Football Pálya
27
Johan
Dahlin
2
Eric
Larsson
24
Lasse
Nielsen
17
Rasmus
Bengtsson
4
Behrang
Safari
8
Arnor
Ingvi Traustason
7
Fouad
Bachirou
14
Anders
Christiansen
5
Soeren
Rieks
23
Marcus
Antonsson
9
Markus
Rosenberg
12
Tomas
Tujvel
13
Zsombor
Berecz
14
Stefan
Scepovic
17
Máté
Pátkai
25
Krisztián
Tamás
33
József
Varga
70
Bence
Sós
74
Ádám
Kovácsik
5
Attila
Fiola
3
23
Roland
Juhász

Malmoe FF

Kezdők
27Johan Dahlin
2Eric Larsson
24Lasse Nielsen
17Rasmus Bengtsson
32
31
4Behrang Safari
12
12
8Arnor Ingvi Traustason
46
46
7Fouad Bachirou
62
23
23
14Anders Christiansen
62
5Soeren Rieks
23Marcus Antonsson
80
80
9Markus Rosenberg
29Fredrik Andersson
3Egzon Binaku
6Oscar Lewicki
75
75
18Romain Gall
26Andreas Vindheim
31Franz Brorsson
35Samuel Adrian
Cserék

Fehérvár FC

Kezdők
12Tomas Tujvel
13Zsombor Berecz
14Stefan Scepovic
17Máté Pátkai
25Krisztián Tamás
33József Varga
70Bence Sós
74Ádám Kovácsik
5Attila Fiola
3Vinicius
23Roland Juhász
22Stopira
8Anel Hadzic
19Boban Nikolov
54
53
11Loic Nego
71
7Danko Lazovic
89
89
10István Kovács
78
78
44Marko Scepovic
82
82
Cserék