Társoldalunk:

Emberfeletti teljesítménnyel írta tovább BL-hőskölteményét a MOL Vidi

2018.08.14. 21:52

A MOL Vidi 0-0-s döntetlent játszott a svéd FF Malmö csapatával a Bajnokok Ligája-selejtező harmadik fordulójában a felcsúti Pancho Arénában, így idegenben lőtt góllal bejutott a play-off körbe, ahol a görög bajnok AEK Athén lesz az ellenfele. Az Európa Liga-csoportkör már megvan, vagyis öt év után ismét lesz magyar csapat Európában.

A nyugatról érkező és Magyarországon átsöprő viharzóna másfél órával a kezdés előtt szelídebb formában érte el Felcsútot. Negyed nyolckor csendes eső áztatta a Pancho Arénát, ahol az elmúlt kilenc év legfontosabb magyar vonatkozású BL-mérkőzésére készülődött a magyar bajnok MOL Vidi. Az egy héttel ezelőtt Malmöben elért 1-1-es döntetlen jó alapot szolgáltatott, de az óvatosság ezzel együtt sem ártott. Az FF az előző fordulóban Kolozsvárott nyert 1-0-ra, akkor az a győzelem meg is alapozta a svédek továbbjutását. A Vidi viszont ebben a kiírásban még nem kapott ki hazai pályán, hiszen a luxemburgi Dudelange és a bolgár Ludogorec ellen is nyert.

Kezdésre alábbhagyott az esőFotó: Polyák Attila - Origo

Éppen ez, a bolgár sztárcsapat elleni győzelem miatt volt nagy respektje a magyar bajnoknak a svédek körében. A Ludogorec kiejtése több mint egyszerű győzelem, ez már az igazi bravúr kategóriájába tartozott. Mondanunk sem kell, hogy az FF Malmö elleni továbbjutás tovább emelte a tétet. Egyfelöl ezzel biztossá vált az Európa Liga csoportköre, másfelől jöhet a két playoff meccsaz AEK Athén ellen. Magyar kupacsapat ilyen magasságban ebben a sorozatban 2009-ben járt legutóbb, akkor a Debrecen el is jutott a BL csoportkörébe.

A Malmönek mindenképp gólt kellett lőnie ahhoz, hogy továbbjusson, ennek megfelelően aktívabban is kezdték a mérkőzést, de az első lehetőség a Vidi előtt adódott. Stopira bal oldali beadása Nego elé pattant, aki 13 méterről, kapásból mellé lőtt. Hiába birtokolták többet a labdát a svédek, céltalan és egysíkú volt a játékuk. A Vidi szervezetten focizott, lezárta a területeket, és ha labdát szerzett, azonnal támadásba lendült. A félidő legnagyobb helyzetét is a magyar bajnok hagyta ki. A 27. percben Nego passzolt Scsepovicshoz, aki levitte a labdát az alapvonalig és középre centerezett, de az ott érkező Kovács egy hajszállal lemaradt. A mérkőzés ezen szakaszára már elmondható volt, hogy a Vidi nagy önbizalommal játszott és nem ijedt meg az ellenfelétől.

A Malmö nem tudott helyzetbe kerülni az első félidőbenFotó: Polyák Attila - Origo

A Malmö még a pontrúgásaiban reménykedhetett, és a 37. percben Brorsson fejelt is egy veszélyeset, de támaszkodott, így a bíró szabadrúgást ítélt kifelé.

A második félidő elejét megnyomták a vendégek. A 48. percben Rosenberg lefejelt labdáját Strandberg tartotta meg, majd visszagurított a mélységből érkező Anders Christiansennek, aki 17 méterről keményen lőtt, Kovácsik azonban jó helyen állt és magabiztosan védett. Nem sokkal később már bravúrra volt szükség tőle. Christiansen indított külsővel, a ziccerbe kerülő Larsson megcélozta a hosszú sarkot, de Kovácsik vetődve hárított, majd Hadzic kirúgta a labdát a gólvonalról.

A következő helyzet már a Vidi előtt adódott: Lazovics betekert labdájára Juhász érkezett a hosszú oldalon, hat méterről csukafejesel próbálkozott, de nagyon alacsonyan szállt a labda, így nem tudta rendesen kapura irányítani.

A következő helyzetnél ismét Lazovics volt az előkészítő, ezúttal Negót ugratta ki, akinek a svéd kapus elkaszálta a lábát. Tizenegyes. Lazovics állt oda a labda mögé, a lövése azonban erőtlen volt, ráadásul középre ment, így Dahlin védeni tudta.

A második félidőben fokozódott a svéd nyomásFotó: Polyák Attila - Origo

A kihagyott büntető nem fogta meg a Vidit, de az utolsó tíz percre a svédek teljesen átvették a játék irányítását, szerencsére gólhelyzetekben ez nem mutatkozott meg. A hátralévő már csak Rosenbergnek volt helyzete, a támadó öt méterről fejelt, Kovácsik azonban hárított. A Vidi 1-1-es összesítéssel, idegenben lőtt góllal győzte le a svéd bajnokot.

A továbbjutással biztossá vált, hogy lesz magyar csapat Európában a 2018/2019-es szezonban. A Vidi legrosszabb esetben is az Európa Liga csoportkörében folytatja, a BL-főtábláért a görög AEK Athénnal játszik, amely 3-2-es összesítéssel búcsúztatta a Celticet.

Magyar csapat legutóbb a 2012/2013-as szezonban játszott európai kupa csoportkörében, akkor még a Videoton néven futó fehérváriak a belga Genkkel, a svájci Basellel és a portugál Sportinggal mérkőztek, és végeztek a harmadik helyen.