Vágólapra másolva!
Komoly futballbotrány bontakozott ki Dániában, miután a labdarúgó-válogatott tagjai és a szövetség között kibékíthetetlennek látszó ellentét robbant ki. Az ok egyértelműen a pénz, a dán közvélemény viszont elfordult a csapattól. A Koppenhágában élő egykori Fradi-futballkapus, Udvarácz Milán az Origónak beszélt a kialakult helyzetről.

"A labdarúgó-világbajnokságot követően a dán szövetség egyáltalán nem volt elájulva a csapat produkciójától" - mondta Udvarácz. "Az ugyan szép dolog, hogy a dán válogatott a világranglista kilencedik helyén áll, de a vb-n mutatott játékot bírálták. Az elégedetlenek a csapat defenzív stílusát, a támadójáték hiányát rótták fel.

A vb végén a dán szövetség fejenként 1.2 millió dán koronát (azaz több mint 50 millió forintot) fizetett ki a játékosoknak,

akiknek a szövetséggel kötött szerződésük lejárt, ezt kellene most újratárgyalni. Ami nem lesz könnyű, mert például a Tottenhamban focizó Christian Eriksennek egyéni szerződései vannak. A szövetség azt szeretné, ha Eriksen az arcát adná a válogatott szerelését szállító Hummel-kampányhoz, de erre ő nem hajlandó."

A dán labdarúgó-válogatott és a szövetség ellentéte komoly botrányt robbantott ki a skandináv országban Forrás: AFP/Johannes Eisele

A válogatott tagjai Christian Eriksennel az élen egységbe tömörültek, és több pénzt követelnek. A dolog azonban ellenkező hatást váltott ki Dániában.

A szurkolók egyértelműen a szövetség pártjára álltak. Nagyon sokan mondták, hogy Dánia kis ország, itt nem csak a klubjaikban amúgy kiválóan megfizetett futballistákra kell költeni. Sőt, igazából rájuk a legkevésbé."

A dán csapat a világbajnokságon a nyolcaddöntőben a későbbi ezüstérmes horvátoktól kapott ki tizenegyesekkel Nyizsnyij Novgorodban. A héten rajtoló Nemzetek Ligája-sorozat B-csoportjában vasárnap Wales ellen játszanak Aarhusban. Ezt megelőzően szerdán barátságos meccset kötöttek le Szlovákia ellen, amelyet idegenben játszanak le.

Christian Eriksen még több pénzt követel magának és csapattársainak Forrás: AFP/Alexander Nemenov

"Amennyiben a következő napokban a helyzet nem rendeződik, akkor az U21-es dán válogatott áll ki a meccsre Wales ellen" - mondta Udvarácz Milán. "A szövetség befeszített, az Eriksen köré tömörülő válogatott játékosok szintén.

Erre ezek a sztárok extra biztosítást akarnak kisajtolni a szövetségtől. Ezt a sportág irányítói egészen biztosan nem fogják megadni."

Friss hír, hogy futsaljátésok is szerepelnek a dán labdarúgó-válogatott soron következő két találkozóján,

miután a szövetség (DBU) nem tudott megállapodni a nemzeti csapatnál számításba vett futballistákkal.