Vágólapra másolva!
Helsinkiben felújítják az Olimpiai Stadiont, a finn labdarúgó-válogatott ezért az ország harmadik legnépesebb városában, Tamperében fogadja a magyar csapatot (kezdés: 18.00) a Nemzetek Ligája C divíziójának első fordulójában. Mind az UEFA új sorozata, mind Marco Rossi bemutatkozása egyfajta ugrás lesz a sötétbe - reméljük, a szombati 90 perc után csak a tamperei égbolt lesz sötét, a kedvünk nem csap át derűből borúba. Ehhez viszont nyerni kellene Finnország ellen. Erre a magyar válogatott képes, a csapatnak és az olasz kapitánynak is nagyon kellene a siker.

Kiküldött munkatársunk tamperei jelentése.

Ezen a héten részletes cikkben mutattuk be a Nemzetek Ligája lebonyolításának lényegét, és azt, hogy ebből a sorozatból hogyan lehet eljutni a 2020-as labdarúgó-Európa-bajnokságra.

A magyar szövetségi kapitány és a labda Tamperében Forrás: MLSZ

A részletek ismétlése helyett érdemes újra elolvasni mindezt, mert

az utat több, sokismeretlenes egyenlet nehezíti.

Maradjunk annyiban, hogy a magyar csapatnak Finnországban nyernie kellene ahhoz, hogy ebben a négyesben (amelynek tagjai még a görögök és az észtek) vérmes reményei legyenek.

Marco Rossi

"Ez az egész történet nem rólam, hanem a csapatról szól. Fontos a jó kezdés a Nemzetek Ligájában. Izgalommal teli várakozás keveredik bennem, egy egész nemzetet képviselni bármilyen eseményen különleges érzés és felelősség."

Amikor a Nemzetek Ligája divízióit kialakították, sokáig az volt a kérdés, hogy a magyarok beférnek-e még a B-divízióba, vagy a C-ben kötnek ki. A cseh válogatott két győzelme bennünket a C divízióba küldött, amely nem feltétlen baj.

Magyarország ennek a csoportosulásnak a legjobb mutatójával rendelkező válogatottja volt,

az már más kérdés, hogy a görögöket szívesebben láttuk volna egy másik csoportban.

Gera Zoltán (b) örül góljának csapattársa, Dzsudzsák Balázs mellett a labdarúgó-Európa-bajnokság selejtezőjének F csoportjában vívott Magyarország–Finnország találkozón a fővárosi Groupama Arénában 2014. november 14-én Forrás: MTI/Illyés Tibor

Amikor négy évvel ezelőtt előbb Pintér Attilával, majd Dárdai Pállal, végül pedig Bernd Storckkal harmadik helyen végeztünk a 2016-os Eb-selejtezőben, akkor a görögökkel és a finnekkel is azonos csoportban voltunk. A hellén válogatott akkor az első kalapból kapott besorolást, de fejre állt és az utolsó helyen végzett. A görögökkel Budapesten döntetlenre végeztünk, Píreuszban viszont 5-3-ra ők nyertek egy már tét nélküli meccsen.

A finneket pedig kétszer vertük meg,

mindkét alkalommal 1-0 volt a végeredmény Magyarország javára.

Lovrencsics Gergő

"Jó érzésekkel várom a finnek elleni mérkőzést, új csapat alakult ki, mindenki győzni szeretne. A korábbi kapitányok munkájával nem akarom összehasonlítani Marco Rossiét, így csak az olasz szakemberről beszélnék. Rossi jól ismeri a magyar mezőnyt, a játékosokat és az NB I-et. Ez roppant fontos dolog. Telkiben komoly felkészülésen estünk át. A védekezést és a támadást is gyakoroltuk, a szögleteket és bedobásokat szintén. A szövetségi kapitány mindent elmondott a finnekről, alaposan felkészülve várjuk a szombati csatát."

A tamperei stadion oldalában az olimpiai kandeláber arra emlékeztet, hogy az 1952-es nyári játékok labdarúgótornáján néhány meccset itt rendeztek meg.

Ratina Stadion, Tampere. Itt játszunk szombat este a finnekkel Forrás: AFP/Olivier Morin

Ezek közül a legemlékezetesebb a hosszabbítás után 5-5-re végződött Jugoszlávia-Szovjetunió nyolcaddöntő volt, amelyet meg kellett ismételni. Az újrajátszott meccsen a jugók 3-1-re verték a szovjeteket. A későbbi olimpiai bajnok magyar csapat nem játszott itt, miként

a magyar válogatott is most debütál ebben a városban, amely új helyszínként kerül be a nemzeti csapat történetébe.

Markku Kanerva finn szövetségi kapitány

"Ha kérhetném, az 1997-es vb-selejtezőről ne beszéljünk, mit szólna, ha a 2014 márciusában Győrben megrendezett barátságos meccsről csevegnénk, amelyet mi nyertünk meg 2-1-re."

Berzi Sándorral, az MLSZ alelnökével a kispad mellett azt számolgattuk, hány szövetségi kapitány mellett dolgozott már a szakember. Tizenkettőig jutottunk (az első "kapitánya" Jenei Imre volt), a felsorolást most nem tesszük meg, ellenben azt már érdekesebb felidézni, hogy csaknem húsz évvel ezelőtt Berzi az MLSZ főtitkáraként javaslatot nyújtott be az UEFA-nak.

Csányi Sándor, (jobbra) a Magyar Labdarúgó Szövetség elnöke és Berzi Sándor, az MLSZ alelnöke (balra). Berzi már az ezredfordulón azt javasolta az UEFA-nak, hogy töröljék el a barátságos meccseket Forrás: MTI/Illyés Tibor

Ebben az állt, hogy miként lehetne a legerősebb piacot jelentő országok kiemelésével, továbbá nagyobb létszámú selejtezőcsoportokkal arányosabb és egyenletesebb a televíziós bevételek elosztása, illetve

miként szoríthatnák ki a tétmérkőzések a már akkor is egyre érdektelenebb felkészülési válogatott meccseket.

Azt nem mondhatjuk, hogy a Nemzetek Ligájának Berzi a szülőatyja, de azt igen, hogy anno valami hasonlóban gondolkodott a magyar sportvezető.

Stieber Zoltán

„Látszik, hogy Marco Rossi mit akar, és ez nagyon pozitív. Nem engedi közel magához a játékosokat, nagyon profi, de így elsőre még sok az új információ. Reméljük, minél többet tudunk majd belőle megvalósítani a pályán."

Hogy a finnek mennyire utálhatnak velünk játszani, azt a pénteki sajtótájékoztató egyik momentuma jól mutatja.

Amikor felidéztem az 1997-es 1-1-re végződött finn-magyar vb-selejtezőt, a helyi szövetség sajtósa arra kért, hogy erről talán fejezzük be a diskurzust.

Megírtuk már, hogy a finneket mennyire nyomasztja az ellenünk hosszú ideje tartó sikertelen tétmeccssorozat (legutóbb 1978-ban nyertek ellenünk egy Eb-selejtezőn, amelyet megelőzően és amely után tétmeccsen nem vertek meg bennünket a finnek). Nem véletlen az sem, hogy az északiak büszkén emlegetik azt a győri barátságos mérkőzést, amelyen Pintér Attila debütált a magyar kispadon, és amelyen a finnek 2-1-re diadalmaskodtak.

Gera Zoltán

"Nagyon bizakodó vagyok, mert jó hetet zártunk. Úgy láttam, amit a kapitány eltervezett, azt végrehajtottuk, a csapat gyorsan fogadta az elképzeléseket."

Debütáló szövetségi kapitányból most sem lesz hiány, mert

az olasz Marco Rossi rögtön egy Nemzetek Ligája-tétmeccsel kezd a magyar kispadon.

Az olasz szakember úgy ismeri az NB I-et, mint a tenyerét (2012-ben kezdett hazánkban dolgozni), az összes játékossal kapcsolatban "képben van", tele van emócióval, és nem beszél olyan barokkos körmondatokban, mint elődje, a belga Georges Leekens. A pénteki sajtótájékoztatón Lovrencsics Gergely minden szavából az derült ki, hogy a játékosok készek tűzbe menni Rossiért. Aki amúgy következetes, és kitart az elvei mellett.

Marco Rossi edzést vezet Tamperében Forrás: MLSZ

Amikor először azt mondta, hogy Dzsudzsák Balázs nála csak akkor lesz válogatott, ha talál magának csapatot és ott rendszeresen játszik,

sokan nem hitték el, hogy Rossi meghúzza a csapatkapitány kihagyását.

Meghúzta, mert ezt mondta, és ha ezt mondta, akkor nem cselekszik másképpen. Mindazonáltal azt az összes válogatott játékos elismeri, hogy egy jó Dzsudzsákra nagy szüksége lenne a nemzeti tizenegynek - éppen ezért szurkol mindenki, hogy a magyar szélső ügye mihamarabb rendeződjön.

Szalai Ádám

"Nem optimális a helyzet. Végigcsináltuk a felkészülést egy szövetségi kapitánnyal, a tétmeccseknek pedig már egy újjal megyünk neki. Új kapitány, új elképzelés, nem lesz túl egyszerű. De lehet, hogy pont ez fog segíteni nekünk."

Az olasz szakember felhívta a figyelmet arra, hogy a finnek minden bizonnyal agresszív, erőszakos játékkal rukkolnak elő.

Számukra a Nemzetek Ligája olyan lehetőség, amely arra jó, hogy esetleg közelebb kerüljenek történetük első szerepléséhez.

De azt már a meccs előtt leírhatjuk, hogy a magyar labdarúgó-válogatott képességeiben, tudásában jobb a finn csapatnál.

Edzésben a válogatott Tamperében Forrás:MLSZ

Hogy ezt az esélyességet sikerül-e győzelemre váltani, az nagy kérdés, de mondanunk sem kell, hogy roppant fontos lenne a jó rajt.

Kedden már Budapesten a Groupama Arénában a görögök ellen játszunk,

azon a meccsen a szurkolók nem lehetnek jelen, mert az UEFA még 2015-ben a románok elleni hazai Eb-selejtezőn megbüntette a magyar szövetséget, és ez a büntetés most lép életbe. A tamperei győzelem olyan lendületet adhatna Szalaiéknak, amely a görögökkel szembeni meccsre is elég lehetne. További számolgatásnak vagy esélylatolgatásnak azért nincs értelme, mert nem tudjuk, hogy a Nemzetek Ligájának többi csoportjai hogy alakulnak, arról nem is beszélve, hogy az Eb-selejtezők csoportjait is csak december 2-án sorsolják ki Dublinban.

Szavazzon!

Mit vár a magyar labdarúgó-válogatottól a finnek elleni meccsen?

A magyar labdarúgó-válogatott várható összeállítása az MTI szerint: Gulácsi Péter - Lovrencsics Gergő, Vinícius Paulo, Fiola Attila, Kádár Tamás - Kovács István, Nagy Ádám, Kleinheisler László, Stieber Zoltán - Sallai Roland - Szalai Ádám

A Tamperében 18 órakor kezdődő Finnország-Magyarország Nemzetek Ligája-mérkőzést az Origo élőben közvetíti.