Vágólapra másolva!
A Görögország ellen aratott 2-1-es Nemzetei Ligája-diadal után Csányi Sándor, a Magyar Labdarúgó Szövetség elnöke magára vállalta a felelősséget Georges Leekens szerződtetésének ügyében. A teljesen alkalmatlan belga szövetségi kapitánnyal több mint fél évet vesztett a magyar válogatott és az MLSZ, most az olasz Marco Rossi és a csapat igyekszik eltakarítani a Leekens által itt hagyott romokat. Nem is akárhogyan, mert a kedd esti meccsen olyan futballt láttunk a magyaroktól, amelyet a Leekens-éra alatt sohasem.

Idézzük fel még egyszer, mit mondott az MLSZ elnöke a Nemzeti Sportnak.

A folytatásban is ezt várjuk, hogy lépegessen előre, fejlődjön a magyar válogatott – mondta a Nemzeti Sportnak Csányi Sándor. – Úgy gondolom, jó döntés volt Marco Rossit kinevezni. Hogy túl késői döntés volt ez?

Lehet, hogy igen, és ez az én hibám. Engem győztek meg arról, hogy Georges Leekens a megfelelő ember, de úgy gondoltam: inkább később váltsunk, minthogy ne tegyünk semmit. Nagyobb hiba lett volna a belga kapitánnyal elindulni a Nemzetek Ligájában, mint kapitányt váltani az utolsó pillanatban, ám ez a mérkőzés meggyőzött arról, hogy ha Georges Leekens kinevezése nem volt jó ötlet, jól tettük, hogy váltottunk.”

Az MLSZ elnöke udvarias ember, nem nevezte meg, kik szabadították rá a joviális belgát.

Mi viszont nem vagyunk ennyire úriemberek, már csak azért sem, mert elég ellátogatni a Békeffy Football Consulting honlapjára, ott van minden fehéren-feketén.

Békeffy Gábor cikkekBékeffy Football Consulting

Talán a legfontosabb magyar kapcsolatom Békeffy Jenő, az első menedzserem és fia Békeffy Gábor, Aki Bognár Istvánnal együtt Magyarországra hozott.

„Békeffy Gábor vagyok, belga-magyar állampolgár. A Brüsszeli Gazdasági Főiskolán, marketing szakon végeztem. Családunk Waterloo-ban él. Játékosok közvetítésével édesapám, Békeffy Jenő kezdett el foglalkozni Belgiumban, 1965-ben. Cégünk vezetését édesapám után vettem át, neki köszönhetően a futball világában nőttem fel, az évek folyamán sok ismert klubbal és játékossal találkoztam, akikkel azóta is jó kapcsolatot ápolók.

Játékosaink a világ elit futballjában meghatározó szerepet töltenek be! Georges Leekens a belga, a tunéziai és az algériai válogatott vezetőedzője volt és a magyar válogatottat is vezette.

Számos nagy klubnál töltött be hasonló szerepet, mint a RSC Anderlecht, Club de Brugge, KV Mechelen, Charleroi SV...

Georges Leekens és Békeffy Gábor. Utóbbi is aktív szerepet játszott abban, hogy az MLSZ nyakára hozza Geroges Leekenst Forrás: Fradi.hu

Nem folytatjuk, mert teljesen felesleges. Ők voltak tehát azok, akik az MLSZ elnökének figyelmébe ajánlották Georges Leekenst. Békeffy Gábor, Bognár István és Bognár György menedzserek.

A menedzseriroda ezt a húzást a mai napig sikerként könyveli el – Csányi Sándor keddi nyilatkozata alaposan helyreteszi a dolgot. Leekens 2017. októberi szerződésekor Békeffy Gábor így nyilatkozott Georges Leekensről:

– mondta Békeffy Gábor, belga-magyar állampolgárságú, Budapesten élő menedzser a Nemzeti Sportnak. – Édesapám, Békeffy Jenő volt az első menedzsere, ő vitte annak idején, egészen fiatalon az FC Bruges csapatához, ezért elmondhatom, hogy évtizedes családi barátság fűz hozzá. Így aztán természetes volt, hogy amikor a múlt héten Budapestre érkezett, szinte az első pillanattól kezdve mellette, vele vagyok.

Azt mondta, megdöbbentette, lenyűgözte a magyarok látványa és szurkolása. És most, hiszik vagy sem, ebből is merít erőt a munkához, a jövőhöz. Látta, tudja, mit jelent ebben az országban a futball, az emberek rajongásig szeretik ezt a gyönyörű játékot. Ilyen helyen érdemes dolgozni és alkotni...”

Ahogy szokták mondani: ez nem jött be.

Georges Leekens négy mérkőzésen ült a magyar válogatott kispadján. Ebből hármat (a kazahok, a skótok és az ausztrálok ellen) elvesztettünk, egyet (a fehéroroszok ellen) döntetlenre hoztunk. Az MLSZ a lehető legjobbkor, még a Nemzetek Ligája-sorozat megkezdése előtt elköszönt a belgától.