Vágólapra másolva!
Marco Rossi szerdán meglátogatta az épülő új Puskás Ferenc Stadiont, és egy terjedelmes interjúban elmondta, hogy mit várt, mit kért és mit kapott eddig a magyar labdarúgó-válogatottól. Az olasz szakember beszélt saját futballfilozófiájáról és arról, hogy számára mi a legnagyobb kihívás a szövetségi kapitányi munkában.

Marco Rossi a Görögország elleni nagyszerű Nemzetek Ligája-győzelem másnapján, egyetlen perc alvás nélkül érkezett meg a Puskás-stadionhoz, hogy interjút adjon a MOL Csapat számára.

Sőt, amikor a meccs után hazaértem, mondtam a feleségemnek, hogy olyan érzésem van, mintha valami hiányozna. Aztán rájöttem, hogy elfelejtettem enni egész nap” – mondta el a kapitány, egyértelművé téve, hogy meccsnapon számára nincs fontosabb dolog a mérkőzésnél.

Marco Rossi az új Puskás-stadion úgynevezett skywalkján Forrás: Neo Interactive/Szalmás Péter

A látványos ütemben épülő stadionban Rossi felidézte, hogy játszott emlékezetes mérkőzést a régi arénában is még a Honvéd vezetőedzőjeként a Fradi ellen, az új létesítmény azonban egészen más lesz:

– mondta.

A szakmára rátérve a kapitány örömmel mondta el, hogy a válogatott játékosok és a stáb is teljes mértékben partner volt az általa kért munka során a két Nemzetek Ligája-mérkőzés előtt. Azt viszont hozzátette, hogy ez a feladatkör számára is tartogat nehézségeket.

Ahhoz, hogy ennyi minden beleférjen ilyen rövid időbe, motivált, jó szellemű sportemberekre van szükség, és szerencsére ebben nem is éreztem hiányosságokat – magyarázta.

Mintha a fellegekben járna, pedig szó sincs erről: maradt két lábbal a földön Forrás: Neo Interactive/Szalmás Péter

Marco Rossi nem rejtette véka alá, hogy ő bizony az olasz edzőiskola növendéke, és mint ilyen, nem a szép játék jelenti számára a legnagyobb boldogságot.

„Olasz vagyok, egy olyan futballkultúrából jöttem, ahol csak az eredmény számít, és mit tagadjam,

– vallott filozófiájáról, hozzátéve, legfontosabb célja a csapat stabilitásának kialakítása.

A formációk és különféle taktikai felállások tekintetében nem tett le a háromvédős rendszerről, de mint mondja, azt kevés magyar játékos ismeri, mert jóformán csak Nagy Ádám klubja, a Bologna alkalmazza. Azonban fontosabb, hogy a játékosok tudjanak alkalmazkodni a különböző felállásokhoz, és azokat akár meccs közben is lehessen variálni.

Már alig várja, hogy 70 ezer néző előtt vezethesse ki a csapatot az új Puskás Ferenc Stadion gyepére Forrás: Neo Interactive/Szalmás Péter

A sok taktika mellett ritkán hangzik el, hogy a jó kapitány egyben jó pszichológus, aki tud foglalkozni a játékosok lelkével is. A görögök elleni NL-meccs iskolapéldája volt ennek a munkának.

„Sokan alábecsülik a pszichológiai felkészítés jelentőségét, pedig nagyon fontos, hogy a játékosok milyen mentális állapotban lépnek pályára. Mondok egy kézzelfogható példát:

A játékosaimnak kevés sikerélmény jutott a válogatottban az utóbbi időben, és egy rossz széria alatt könnyen elillan az önbizalom – márpedig anélkül nem lehet sikert elérni.”