Cristiano Ronaldo klubváltásával a Bajnokok Ligája esélyei is megváltoztak

Champions League final: Real Madrid vs FC Liverpool Sports soccer CHAMPIONS LEAGUE FINAL
26 May 2018, Ukraine, Kiev: Soccer, Champions League final, Real Madrid vs FC Liverpool at the Olimpiyskiy National Sports Complex. Real's Cristiano Ronaldo holds the Champions League Cup. Photo: Ina Fassbender/dpa
Vágólapra másolva!
Augusztus 30-án Monte-Carlóban kisorsolták a 2018/2019-es Bajnokok Ligája csoportjait. A megváltozott szabályok miatt már a csoportkör is izgalmasnak és kiszámíthatatlannak ígérkezik, de abban szinte biztosak lehetünk, hogy tavasszal ugyanazokkal a csapatokkal találkozunk majd, amelyekkel az utóbbi években mindig. A végső győztes kiléte azonban most még megjósolhatatlan, alsó hangon is nyolcan esélyesek arra, hogy 2019. június elsején a magasba emeljék a BL-trófeát. Sorra vesszük, hogy kik ők, és hogy mi szól mellettük.

A 2018/2019-es szezontól megváltozott a Bajnokok Ligája menetrendje. A selejtezőn keresztül szinte már lehetetlenség bejutni, az UEFA változtatásai miatt ugyanis a 32 helyből 26 előre le van foglalva. A címvédő és az Európa Liga-győztes mellett a négy topliga (angol, német, olasz, spanyol) első négy helyezettje automatikusan bejut a csoportkörbe, rajtuk kívül az UEFA-koefficiensek alapján ötödik és hatodik legerősebb bajnokság, azaz a francia és az orosz első két helyezettje, valamint a portugál, az ukrán, a belga és a török bajnok kerül még be. Ha a BL-győztes a saját hazájában is olyan helyen végez, ami BL-indulást ér, akkor a cseh bajnok is elindulhat a sorozatban. Még tovább csavarva: ha az EL-győztes a bajnokságból közvetlenül bejut a BL-be, akkor viszi magával a francia harmadikat is. Marad tehát hat szabad hely a selejtezőből induló csapatoknak.

A változtatással az UEFA végleg bebetonozta az elitet a BL-be, aminek a kiscsapatokon kívül szinte mindenki örülhet, hiszen így már a csoportkörben is kevesebb töltelékmeccs lesz.

A Bajnokok Ligája idei csoportjai Forrás: AFP/Valery Hache

Ronaldo és Zidane nélkül is versenyképes a Real

Az elmúlt három kiírás győztese, a Real Madrid ismét a(z egyik) legnagyobb esélyesnek számít. Phil Kitromilides spanyol kommentátor szerint abban rejlik a madridiak nagysága most már évek óta, hogy játszanak bármennyire is rosszul, a végén mindig ők nyernek. „Amikor azt hiszed, hogy nem játszanak jól, nyernek. Amikor hátrányba kerülnek, nyernek. Amikor döntetlent játszanak a világ legnagyobb klubjaival, akkor is nyernek" – írta Twitteren a tavaszi, Bayern München elleni elődöntő után.

Az elmúlt évek sikereiben kulcsszerepet játszó Cristiano Ronaldo és Zinédine Zidane azonban már nincs a csapatnál. A BL históriás könyvében nincs olyan rekord, ami mellett ne a portugál neve szerepelne, Zidane pedig sohasem hibázott: a francia edző 12 párharcot vívott az egyenes kieséses szakaszban, és mind a 12-t megnyerte. Nagy kérdés, hogy az ő távozásukkal a rendíthetetlen egó is kiveszik-e a csapatból, amely megannyi nagy győzelemhez segítette a Realt az utóbbi időben. Nem kizárt, hogy Julen Lopeteguivel és a megfiatalított kerettel egy átmeneti szezon következik a Realnál, de hogy idén is számolni kell velük, az szinte biztos.

Ronaldóval a csúcsra érhet a Juventus

A Juventusnál évek óta azon dolgoznak, hogy felzárkózzanak a szűk elithez. A torinói klubot az Agnelli-család építette fel és emelte a legjobbak közé, de mindig is inkább volt egy jól menedzselt gazdasági társaság, amely a piac szabályai szerint játszik. Azonban még így is eredményes tudott lenni, mi több, igazi nagyhatalommá vált Európában – legalábbis a zsinórban megnyert hét olasz bajnoki cím és a két BL-döntő három éven belül erre enged következtetni. Ronaldo megszerzése volt az utolsó láncszem abban a projektben, amely az új stadion felhúzásával kezdődött, majd a címercserével folytatódott. A portugál leigazolása bónuszokkal és fizetéssel együtt körülbelül 400 millió eurójába kerül a Juventusnak, amelynek most már egyértelműen a BL-győzelem a célja. Talán azt a pici pluszt, ami eddig hiányzott, Ronaldo adja majd meg, aki az elmúlt években a saját privát játszóterévé változtatta a sorozatot.

„Nem a legkönnyebb csoportba kerültünk, azonban minden csak rajtunk múlik. A mi kezünkben, fejünkben, lábainkban van a sorsunk. Nem titok, hogy mi is esélyesek vagyunk a végső győzelemre. Mindent meg szeretnénk nyerni, de a Bajnokok Ligáját különösen, hiszen ez hosszú idő óta nem sikerült. Van egy álmunk, és az álmok gyakran valóra is válnak" – mondta Guiseppe Marotta, a Juventus igazgatója.

Valverdén múlik a Barcelona sikere

Félig-meddig jó hír a Barcelona-szurkolóknak, hogy a csapat egy centit nem változott tavaly óta. A katalánokat az előző idényben azok az ellenfelek tudták leginkább zavarba hozni, amelyek letámadtak és már a labdakihozatalt is megnehezítették – a Roma is így verte ki őket a negyeddöntőben 4–1-es hátrányból felállva. Ernesto Valverde pragmatikus edző hírében áll, akinek az az egyik legnagyobb erőssége, hogy elemez, kivár, megtalálja az ellenfél gyenge pontját, majd (rendszerint a második félidőben) beviszi a halálos döfést. A Roma ellen ebből semmi sem valósult meg, sőt, a Barcelona a labdarúgás mindhárom komponensében csődöt mondott. Jonathan Wilson Futballforradalmak című könyvében arról ír, hogy a győzelemhez elsősorban akaratra, szívre és motivációra van szükség, ha az megvan, akkor kell legyen fizikumod, végső soron pedig egy nyerő taktikád, amit meg is tudsz valósítani a pályán. A Barcelona kezdőtizenegye még mindig az egyik legjobb a világon, ha Valverdének sikerül egyensúlyba hoznia az említett komponenseket, akkor ismét felérhetnek Európa csúcsára.

Majd Messi eldönti, hogy nyer-e BL-t a Barca, vagy sem Forrás: NurPhoto/Miquel Llop/NurPhoto/Miquel Llop

A csapat, amelyet már nem lehet tovább erősíteni

Az előző idényben az angolok öt csapattal képviseltették magukat a legjobb 16 között, de a negyeddöntőre elfogytak, csak a Manchester City és a Liverpool maradt állva. Pep Guardiola csapatától már mindenki nagyon várja a BL-győzelmet, ahhoz azonban, hogy ez sikerüljön, a katalán edzőzseninek saját magával kell kompromisszumot kötnie. Amióta elhagyta a Barcelonát, nemhogy a végső siker, de még egy döntő sem akar neki összejönni. A Bayernnel egymás után háromszor is az elődöntőben bukott el, tavalyelőtt már a 16 között a Monaco ellen, tavaly pedig a Liverpool ellen a negyeddöntőben. Ennél is sokatmondóbb, hogy nem tud szépen kiesni. A legutóbbi öt BL-párharc összesített eredménye, amiből vesztesen jött ki: 5–0, 5–3, 2–2, 6–6, 5–1. Tíz meccs, 23 kapott gól.

Ennek ellenére Guardiola nem hajlandó változtatni játékfelfogásán, neki már csak olyan csapatai lesznek, amelyek a szó klasszikus értelmében nem tudnak védekezni, sőt, kimondottan kihívják maguk ellen a sorsot. Ez a fajta hozzáállás működik a bajnokságban, ahol simán belefér egy-két vereség, de a BL-ben, két meccsen, ahol minden egyes apró hibát kíméletlenül büntet az ellenfél, nem.

Nyáron a Manchester City csak Riyad Mahrezt igazolta a Leicestertől (68 millió euró), de nem azért, mert elfogyott a sejk pénze, hanem mert a futballban először eljutott egy csapat oda, hogy lényegében nem lehet tovább erősíteni – már ha figyelembe vesszük a pénzügyi racionalitásokat, a klub belső dinamikáját, a csapatépítés írott és íratlan szabályait. A Manchester City mostanra ott tart, hogy nemhogy a kezdőcsapatba, de a kispadra is bravúr odakerülni.

Guardiola 2011 óta vár az újabb BL-győzelemre Forrás: AFP/Oli Scarff

Tíz év, több mint hetven játékos és 1,3 milliárd elköltött font után talán nem túlzás kijelenteni, hogy jelenleg a manchesteriek a BL legnagyobb esélyesei.

A Klopp-érában most a legerősebb a Liverpool

A Liverpool a Paris Saint-Germainnel és a Napolival került egy csoportba, ettől függetlenül aligha fog gondot okozni neki a továbbjutás. „Őszintén szólva nem ilyen csoportot kívántam magunknak, de hát ez a Bajnokok Ligája. A PSG a világ egyik legjobb csapata, a célja pedig nem lehet más, mint a BL-győzelem. A Napolit felkészülési mérkőzésen legyőztük a nyáron, most viszont két teljesen más meccs vár ránk. Voltam már Nápolyban a Dortmund edzőjeként, tudom, milyen az ottani atmoszféra. Ott küldtek el a kispadtól. Megnéztem a Crvena zvezda találkozóját a Salzburg ellen, biztos vagyok benne, hogy különleges hangulat vár ránk ott is" – értékelte Jürgen Klopp a BL-sorsolást, akinek kíméletlen gegenpressingje, azaz az ellenfél folyamatos letámadása már olyan mesteri szinten működik, mint annak idején a Dortmundnál.

A német edző tavaly szóvá tette, hogy Guardiolának mindig is erősebb csapata volt, mint neki, nagyobb költségvetésből gazdálkodhatott, idén nyáron azonban Klopp minden kívánsága teljesült. A Fabinho, Naby Keita, Alisson hármasért 172 millió eurót fizetett ki a Liverpool, amelynek így már a padon is minőségi játékosai vannak, nem szabadna tehát, hogy a Premier League és a BL egymás rovására menjen (ahogy az utóbbi években). A tavalyi döntős hamar belekóstolhat a jóba, ugyanis már szeptember végén jön egy olyan sorozat, amikor 20 nap leforgása alatt megmérkőzik a PSG-vel, a Napolival, a Manchester Cityvel és a Chelsea-vel kétszer.

Salah ünnepli az egyenlítő gólt Forrás: AFP/Paul Ellis

Tuchelnek Neymarékat kell megnyernie a BL-győzelemhez

A Liverpool csoportellenfelét, a PSG-t idén nyártól Thomas Tuchel és Lőw Zsolt irányítja. A katari hatalomátvétel óta azonban a PSG igazi celebklubbá vált, amely az elköltött százmilliók és az azonnali eredménykényszer miatt elviselhetetlen nyomást ró az aktuális vezetőedzőre. Tuchel és az ő szakmai stábjának tudását nem kérdőjelezheti meg senki, azt már annál inkább, hogy a Dortmundnál látott építkezést meddig tolerálja idővel Nasser Al-Khelaifi elnök. A PSG-nél sokszor megmutatkozott már, hogy az igazi problémát az öltözői hangulat és az egók kezelése okozza. Unai Emery hasonló természet volt, lelkes, alapos figura, akinek sok újat nem lehet mutatni a fociban, de a karaktere sohasem volt meg ahhoz, hogy nemet mondjon a felette atyáskodóknak, vagy néhány kockázatos döntéssel rendet tegyen az összebalhézó világsztárok között. A kölyökképű Tuchelt is ettől féltik sokan.

A PSG mind a hat tétmeccsét megnyerte az új szezonban, de mivel a sztárjait újfent elveszítő Monaco volt eddig a legkeményebb ellenfele a Francia Szuperkupában, még nincs képünk arról, hogy hogyan is fog kinézni a csapat a még mindig csak 45 éves Tuchel irányításával.

Akikre még figyelni kell

A Bayern és az Atlético Madrid végső győzelme mellett a rutin szól. A német rekordbajnok a 2013-as siker óta egy kivételével mindig ott volt az elődöntőben, ráadásul a csapat eredményei továbbra is az Arjen Robben, Franck Ribéry, Robert Lewandowski hármason múlnak (ők együtt 99 évesek).

A vb-győztes Griezmann gyűjteményéből már csak a BL-trófea hiányzik Forrás: AFP/Gabriel Bouys

Diego Simeone hét év alatt az Atlético történetének legsikeresebb edzőjévé vált (hét trófeát nyert), és az idei szezonban minden eddiginél erősebb keret áll a rendelkezésére – most először fordult elő az is, hogy az Atlético kerete értékesebb, mint a városi rivális Realé. A madridiaknak extra motivációt jelenthet, hogy a BL-döntőt saját stadionjukban, a Wanda Metropolitanóban rendezik.

Szavazzon!

Ön szerint ki nyeri a Bajnokok Ligáját?

A csapatok útja Madridba szeptember 18-án indul. Az új rendszerben 18.55-kor és 21 órakor kezdődnek a mérkőzések. Minden játéknapon két 18.55-ös mérkőzés lesz, a többi találkozó 21 órakor kezdődik.

Az első forduló párosításai
Szeptember 18., kedd
18:55 Barcelona–PSV Eindhoven
18:55 Inter–Tottenham
21:00 FC Bruges–Dortmund
21:00 Crvena zvezda–Napoli
21:00 Galatasaray– Lokomotiv Moszkva
21:00 Liverpool–PSG
21:00 Monaco–Atlético Madrid
21:00 Schalke–FC Porto

Szeptember 19., szerda
18:55 Sahtar Donyeck–Hoffenheim
18:55 Ajax–AEK Athén
21:00 Benfica– Bayern München
21:00 Manchester City–Lyon
21:00 Viktoria Plzen– CSZKA Moszkva
21:00 Real Madrid–AS Roma
21:00 Valencia–Juventus
21:00 Young Boys– Manchester United