Fradisták tízezreit tette boldoggá a 85 éves Fenyvesi Máté

dr. Fenyvesi Máté és Takács Tibor, a Nagy Béla Fradi Hagyományőrző Egyesület elnöke
Vágólapra másolva!
Szerda délután sokadik alkalommal jött össze a 2010-ben létrehozott Nagy Béla Fradi Hagyományőrző Egyesület, ezúttal a Ferencváros labdarúgócsapatának örökös bajnoka, dr. Fenyvesi Máté köszöntése alkalmából. A 76-szoros válogatott, Európa-bajnoki bronzérmes egykori labdarúgót Takács Tibor elnök és egykori pályatársai méltatták. A többszörös magyar bajnok Fenyvesi tagja volt a Ferencváros 1965-ben Vásárvárosok Kupáját nyert csapatának.

Nagyjából harmincan gyűltek össze a születésnap alkalmából, ahol egykori pályatársak, tisztelők mellett megjelent pl. Dr. Lomnici Zoltán, az Emberi Méltóság Tanácsának elnöke és Kállay Gáborné, a Ferencvárosi Önkormányzat alpolgármestere is.

Takács Tibor elnök köszöntőjével kezdődött az ünnepség, aki először Albert Flóriánra emlékezett (szeptember 15-én ünnepelte volna 77. születésnapját a Fradi ikon), majd a nemrégiben elhunyt legendás kapusra, Géczi Istvánra, aki szintén tagja volt a Ferencváros VVK-győztes csapatának.

dr. Fenyvesi Máté és Takács Tibor, a Nagy Béla Fradi Hagyományőrző Egyesület elnöke Forrás: FradiMédia

Lomnici Zoltán kiemelte, hogy Fenyvesi Máté is azok közé a sportemberek közé tartozik, akik sokat tettek azért, hogy Magyarország sportnemzet legyen. Elmondta, hogy születésnapja alkalmából az Emberi Méltóság kitüntetést fogja kapni a civilben egykoron állatorvos 85 éves ünnepelt.

Kállay Gáborné az Önkormányzat nevében meghatottan köszöntötte Fenyvesi Mátét és elmesélte, hogy neki a Fradi a '60-as éveket jelenti, amikor még édesapjával járt a labdarúgó mérkőzésekre. Egy Fenyvesi idézettel is készült, jelezve, hogy ez a mondat az élet minden területén érvényes: „ A pályán mindig meg kell keresni azt a helyet, ahol eredményesek lehetünk".

Az egykori csapattárs, Juhász István mikor megkapta a mikrofont csak annyit mondott, hogy az ő életét boldoggá tette Fenyvesi dr., és emlékeztetett, hogy első gólját a Fradiban pont egy Fenyvesi beadásból szerezte.

dr. Fenyvesi Máté mellett az egykori csapattárs dr. Juhász István és Takács Tibor elnök Forrás: FradiMédia

Az ünnepelt azzal kezdte beszédét, hogy ő mindig vigyázott a pályán arra, hogy ne sértsen meg senkit, hozzátéve, hogy „egymást segítettük, mint bántottuk volna". Majd könnyeivel küszködve elmondta, hogy egy „olyan erős és nagyszerű játékosnak", mint Novák Dezső, köszönheti a Vásárvárosok Kupájának döntőjében szerzett gólját, amivel legyőzték az olasz Juventust. Beszéde végén felcsendült az „Ott, ahol zúg az a négy folyó" c. magyar nóta a szokásos tangóharmonika kíséretében.

Megható volt hallani és látni, ahogy az egyes hozzászólók mindegyike kiemelte a Fradi család fontosságát, ahogy ezek a csodálatos emberek ilyen közösséget kovácsoltak össze. Természetesen elhangzott az Erkölcs, Erő, Egyetértés hagyományos hármasa, mely „örömöt, dicsőséget és felelősséget" is jelent, ahogy fogalmazott Havasi Mihály korábbi szakosztály-menedzser.

Az ünnepség ismét bizonyította, hogy addig becsüljük meg nemzeti nagyságainkat - azokat az embereket, akik szakmailag és emberileg rengeteget tettek hozzá Magyarország jó hírnevének erősítésére - amíg itt vannak, itt élnek köztünk, mert eljön majd az idő, amikor már csak az emlékezet marad, szép beszédekkel, igényes írásokkal. Jobb esetben.

De addig is, Isten éltesse a 86. életévébe lépett dr. Fenyvesi Mátét!