Egészen nevetséges számok röpködnek a női fociban

Olympique Lyonnais v Paris Saint-Germain - UEFA Women's Champions League final General News Sports Photography CHAMPIONS LEAGUE June 1 2017 Women Soccer TEAM Olympique Lyonnais v Paris Saint-Germain
Players of Lyon celebrate with the Champions League trophy during the UEFA Women's Champions League Final between Lyon Women and Paris Saint Germain Women at the Cardiff City Stadium, Cardiff, Wales on 1 June 2017. (Photo by Giuseppe Maffia/NurPhoto)
Vágólapra másolva!
Bár a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) komoly erőfeszítéseket tesz, hogy felzárkóztassa a női labdarúgást, az első ízben kiadott globális átigazolási körképből jól látszik, hogy a pénz még egyáltalán nem jelent meg a sportágban.

A női labdarúgó kluboknak, illetve a nemzeti szövetségek női tagozatainak 2018. január 1-től kellett csatlakozniuk a FIFA globális átigazolásfigyelő rendszeréhez (TMS). Miután tehát már a nők is túl vannak egy-egy adatokkal alátámasztott téli és nyári átigazolási szezonon, a napokban megjelent az első átfogó kiadvány a női fociban zajló játékosmozgásokról.

A hétoldalas dokumentumban van egy-két kimondottan érdekes adat, de biztosan nem árulunk el nagy titkot, azzal, hogy csillagászati összegeket nem kell keresni a sorok között.

Az Olympique Lyon 2017-es női BL-győztes csapata: mindenki jött valahonnan Forrás: NurPhoto/Giuseppe Maffia/NurPhoto/Giuseppe Maffia

A 211 monitorozott tagszövetség közül meglepően sok, 65 volt aktív a piacok, és összesen 198 klub adott el vagy éppen vett játékost. Összesen 577 transzferre (ez 539 játékost érintett) került sor az elmúlt nyolc hónapban, melyek összértéke 493 235 dollár (kb. 419 ezer euró, azaz 135,7 millió forint). Csak viszonyításként: Cristiano Ronaldo több mint heti 300 ezer euróért írt alá a nyáron a Juventushoz...

Persze az igazsághoz hozzátartozik, hogy csupán az adás-vételek 3,5 százalékában, azaz 20 esetben mozgott pénz is a játékossal, azaz kiszámolható, hogy

átlagosan 24 660 dollár mozdult meg egy-egy ilyen üzlet során.

Az ügyletek 94,5 százalékában lejárt szerződésű focista váltott klubot, a fennmaradó két százalék pedig kölcsön volt. A kiadvány megjegyzi, hogy a pénzes ügyletek aránya egyébiránt a férfiaknál is igen alacsony (15,7 százalék), csak éppen ott 15049 transzfert bonyolítottak le ezen idő alatt 7,1 milliárd dollár értékben.

A női foci legnagyobb piaca Európa: a 65 érintett szövetségből 38, míg a 198 klubból 141 tartozik az UEFA égisze alá.

Második helyen a dél-amerikai szövetség (CONMEBOL) áll nyolc nyolc ország 29 klubjával.

A legnagyobb kibocsátó az Egyesült Államok, Ausztrália és Venezuela (69, 48 és 35 focistával), míg a legnagyobb felvevő érdekes módon Kolumbia (69 játékos), megelőzve az USA-t (63) és Svédországot (52). A legtöbb játékos Ausztráliából az Egyesült Államokba (38) és Venezuelából Kolumbiába (33) ment, utóbbi statisztika érdekessége, hogy csak két olyan venezuelai focista volt, aki nem a szomszéd ország bajnokságát vette célba. A fent írt 539 játékos húsz százaléka, azaz 108 volt amerikai.