Vágólapra másolva!
Hat forduló telt el a világ legerősebb labdarúgó-bajnokságából, a Premier League-ből, amelyet egyelőre hibátlan mérleggel a Liverpool vezet. Az üldözők azonban szorosan ott loholnak Jürgen Klopp együttesének nyakában, többek között a százszázalékos mutatóját a legutóbbi játéknapon elveszítő, ám szintén veretlen Chelsea, amely szombaton a Stamford Bridge-en fogadja az éllovast. A tavalyi vergődés után újra bajnokesélyes a Chelsea? Jürgen Klopp a Manchester City és Pep Guardiola orrára koppint?

A Liverpool remeklése talán kevésbé meglepő, bár a klub történetében csupán kétszer fordult elő, hogy sorozatban hat győztes mérkőzéssel nyitott az alakulat:

az 1978/79-es, valamint az 1990/91-es kiírásban.

Az abszolút rekord az utóbbi szezonhoz fűződik, akkor az első nyolc meccsüket nyerték meg a legendás Sir Kenny Dalglish irányította vörösmezesek.

Klopp Liverpoolja az 1990/91-es csapat babérjaira tör - akkor az első nyolc bajnokijukat nyerték meg a vörösök, ami máig a klub történetének legjobb rajtja az angol labdarúgó-bajnokságban Forrás: https://www.lfchistory.net

Előzetesen a szakírók és az angol foci szerelmesei is a Poolban látták a címvédő ManCity idei elsőszámú kihívóját, főként az előző évad meggyőző játéka és a BL-döntő után. Bár a sikerek értékéből semmit nem von le, a sorsolása is kedvező volt a Klopp-legényeknek, a West Ham, a Crystal Palace, a Brighton, a Leicester és a Southampton ellen borítékolható volt a három pont, a Tottenham idegenbeli legyőzése viszont nagy fegyvertény.

Ami a Chelsea-t illeti, a nyáron történt edzőváltás után alighanem minden londoni szimpatizáns aláírta volna, hogy

hat forduló után öt győzelem, egy döntetlen és 16 pont álljon a csapat neve mellett,

de főként a mutatott játék az, ami bizakodásra adhat okot a fővárosban. Maurizio Sarri elképzeléseit ugyanis rekordidő alatt sajátították el a játékosok, akik láthatóan minden pályán töltött percet élveznek, ami korábban nem feltétlenül volt így. Egy győztes rangadón már a kékek is túlvannak, otthon verték az Arsenalt, a West Ham elleni 0-0-t leszámítva pedig a Huddersfield, a Newcastle, a Bournemouth és a Cardiff volt kénytelen meghajolni a Chelsea előtt.

Végy egy jó kapust

A futball egyik legnagyobb közhelyét nyáron véresen komolyan vették a csapatok, igaz, más-más megfontolásból. Bár Klopp bizonygatta, hogy nem elégedetlenség miatt keres Karius helyére új embert, a német főleg a Bajnokok Ligája fináléjában bemutatott bénázása után alighanem maga sem hitte, hogy elsőszámú kapus maradhat Liverpoolban. Courtois ezzel szemben úton-útfélen hangoztatta, hogy mennyire hiányzik neki Spanyolország és a kislánya, ezért szeretne Madridba igazolni, így senkit nem ért váratlanul a távozása.

Előbb a Liverpool rengette meg az átigazolási piacot, hiszen

rekordösszeget fizetett a Romának Alissonért (62,5 millió eurót), a brazil azonban egy hónapig sem birtokolhatta a világ legdrágább kapusa címet, Kepa Arrizabalaga ugyanis 80 millió euróért

tette át a székhelyét Bilbaóból Londonba.

Arrizabalaga (balra) és Alisson (jobbra), a világ jelenlegi két legdrágább kapusa Forrás: AFP

Az eddigi meccsek alapján bebizonyosodott, Alisson tökéletesen illik Klopp gépezetébe, bátran hátra merik passzolni hozzá a társak a labdát, és sokszor ő indítja el a liverpooliak támadását. Igaz, hajmeresztő dolgokra is képes, ilyen volt például, amit a Brighton ellen Knockaerttal szemben megengedett magának:

A Leicester ellen viszont ráfázott a könnyelműségére, nagy szerencséje, hogy a Pool ennek ellenére hozta a meccset.

A másik oldalon Kepa tehetsége szintén megkérdőjelezhetetlen, ám az érte kifizetett összeg inkább a jövőnek szólt, a vezetők alighanem a spanyollal képzelik el az elkövetkezendő 8-10 év Chelsea-jét. Bizonyítani egy-két védést leszámítva még nem igazán volt lehetősége, az új játékrendszer és a labdabirtoklásra épülő taktika miatt ugyanis kevés helyzetet tudtak kidolgozni a riválisok a kapuja előtt, azoknál viszont a védelmi hibák miatt kiszolgáltatott helyzetbe került.

Összességében tehát egyelőre Alisson felé billen a mérleg nyelve, 0-1!

Legjobb védekezés a támadás

A mai modern futball alapkövetelménye, hogy a (szélső)védők a hátul ellátott feladataikon túl az előrejátékot is segítsék, a Chelsea és a Liverpool pedig élharcosnak számít ezen a téren. A hazaiaknál

Marcos Alonso és Azpilicueta elfutásai és veszélyes beadásai remek alternatívát jelentenek támadásépítésben.

Előbbi 1 gólnál, 2 gólpassznál, és 2 kiharcolt büntetőnél jár, de utóbbi is kiosztott már egy asszisztot. Belül viszont a Rüdiger-David Luiz páros zavarba hozható, és leginkább ezen a csapatrészen kell még Sarrinak dolgoznia, hogy megteremtse az összhangot.

Vendégoldalon sincs ok a panaszra, a 19 éves Alexander-Arnold az angol futball egyik legnagyobb reménysége, aki szintén nagyszerűen lép be a támadásokba, akárcsak Andrew Robertson a túloldalon. Középen a Virgil van Dijk - Joe Gomez / Joël Matip tengely biztosabbnak tűnik, így ebben az összevetésben is a Liverpoolt érezzük erősebbnek. 0-2!

A Liverpool védelme egyelőre meggyőzőbb, mint a Chelsea-é Forrás: AFP/Paul Ellis

A középpályára a kapusposzthoz hasonlóan mindkét csapathoz érkeztek új emberek, akik ráadásul azonnal felvették a PL ritmusát.

Bár sokan kételkedtek, liverpooli oldalon egyelőre maradéktalanul rászolgált Steven Gerrard legendás 8-as mezére Naby Keita,

aki elnyűhetetlenül robotol a két tizenhatos között, rengetegszer lép be a játékba, és mind a támadásokból, mind a védekezésből kiveszi a részét. Bár Wijnaldum és Millner is minőséget képvisel, főként megalkuvást nem tűrő harciasságukkal, ebben a csapatrészben még sincs esélyük a Chelsea ellen.

Merthogy a kékeknél a jelenkor egyik, ha nem a legjobb védekező középpályása, az újdonsült világbajnok N'Golo Kanté mellé érkezett még egy remek labdaszerző játékos, a vb-ezüstérmes Mateo Kovacics.

Mégsem ő lett a jolly joker, hanem Sarri nagy kedvence, Jorginho,

akit a Napoliból sikerült magával hoznia. Az olasz(-brazil) minden várakozást felülmúlt eddigi játékával, nincs olyan támadás, ami ne rajta futna keresztül. Sorra dönti a rekordokat, legutóbb a West Ham ellen például 180 passzkísérlete volt, 15 éve nem volt hasonlóra példa.

Ezek után aligha kérdés, hogy a középpályán szépít a Chelsea, 1-2.

A legnagyobb showmen(ek)

Noha énekelni alighanem senki sem fog, és Hugh Jackman sem valószínű, hogy feltűnik a pályán, bőven lesz olyan, aki ámulatba ejtheti a nézőket.

Leginkább a nyáron a Real Madrid által ostromolt két klasszistól, Eden Hazard-tól és Mohamed Szalahtól várható a szemfényvesztés.

A belga öt gólnál és két gólpassznál jár, ha jó napot fog ki, nincs ember a földön, aki megállítaná. Vasárnap a West Hamnek viszont sikerült, ez pedig a Chelsea játékán is látszott, hiányzott a kreativitás és az átütőerő. Az előző szezon legjobbjának választott egyiptomi is lőtt már hármat idén, ettől függetlenül messze van tavaszi formájától, mind a játéka, mind a helyzetkihasználása erről árulkodik.

Vajon a szombat esti rangadó után Eden Hazard (b), vagy Mo Szalah mosolyoghat majd? Forrás: www.thesun.co.uk

A liverpooli trió másik két tagja, Roberto Firmino és Sadio Mané szintén kellemetlen perceket okozhat majd a hazai védelemnek, de Willian, vagy éppen Pedro ördöngös cseleit ismerve a vendég hátvédek figyelme sem lankadhat. Egy klasszikus befejező csatár azért hiányzik a Chelsea-ből - bár Giroud elképesztően érzi egymást Hazard-ral, de már túl van a zeniten, Álvaro Morata pedig képtelen az egyenletes, jó teljesítményre. Más-más stílust képvisel a két támadószekció, mi nem is tennénk különbséget a kettő között, így ezt az összevetést döntetlennek ítéljük, 2-3.

A Liverpool tehát - ha csak egy hajszállal is - egyelőre jobbnak tűnik,

ezt támasztja alá Maurizio Sarri nyilatkozata is.

Nagyon nehéz meccsre számítok szombaton, mindenképpen ki kell javítanunk a West Ham elleni hibákat. Hátul jobban kell koncentrálnunk, elöl pedig gyorsítani kell a játékot, akkor lehet esélyünk."

Sarri szerint a Liverpool jóval a Chelsea előtt jár Forrás: AFP/Lindsey Parnaby

Érdekesség, és alighanem semmi jelentősége nem lesz a szombati bajnoki szempontjából, de

szerdán este a Ligakupában is összecsap egymással a két csapat, akkor az Anfiled Roadon.

Biztosra vehető, hogy a két menedzser a tartalékoknak szavaz majd bizalmat azon a találkozón, lelkileg mégis fontos lehet, hogy melyik B-csapat vívja majd ki a továbbjutást.

Szombaton tehát a Stamfrod Bridge-ről jön a Premier League idei első igazi szuperrangadója, az összecsapás 18.30-kor kezdődik.

Szavazzon!

Milyen eredménnyel zárul a Chelsea-Liverpool összecsapás?