A kispadról beszálló Messi zsenialitása kellett a Barca pontmentéséhez

fbl Horizontal
Barcelona's Chilean midfielder Arturo Vidal (L) greets Barcelona's Argentinian forward Lionel Messi as he leaves the pitch during the Spanish league football match between FC Barcelona and Athletic Club Bilbao at the Camp Nou stadium in Barcelona on September 29, 2018. / AFP PHOTO / Pau Barrena
Vágólapra másolva!
A spanyol bajnokság hetedik fordulójában az FC Barcelona 1-1-es döntetlent játszott hazai pályán az Athletic Bilbao ellen. A címvédő vesszőfutása tehát nem ért véget, ezúttal a csereként beálló, 35 percet kapó Lionel Messi játéka kellett ahhoz, hogy a Barca elkerülje zsinórban második vereségét.

Ernesto Valverde meglepőt húzott a hétközi fordulóban elszenvedett kiábrándító vereség után, ezúttal Lionel Messit csak a kispadra nevezte. A pocsék formában játszó Pique viszont ott volt a kezdőben, igaz, valószínűleg kényszerűségből, ugyanis bekkpárja, Umtiti nem tudta vállalni a játékot, a francia világbajnok helyén honfitársa, a Sevillától igazolt Clement Lenglet kezdett.
Messi hiánya ide, vagy oda, a Barca az első pillanattól kezdve kontrollálta a játékot, a Bilbaónak nagyjából tíz perc kellett ahhoz, hogy megérkezzen a meccsbe és veszélyeztesse Ter Stegen kapuját.

A 16. percben Inaki Williams került ordító helyzetbe egy kapitális védelmi hiba után, de Vidal a gólvonal előtt becsúszva szerelni tudott.

A 25. percben Suarez kapott egy parádés kiugratást, de közelről csak a jól kimozduló Simon kapust tudta eltalálni a labdával. Az uruguayi nagyon elemében volt, de a befejezéseknél nem volt szerencséje, valamint támogatást sem igazán kapott a társaktól.
A 41. percben aztán jött a hidegzuhany: Susaeta szedett össze egy kóbor labdát a bal oldalon, majd mesterien ívelt középre, ahol teljesen egyedül érkezett Oscar de Marcos, aki bevetődve a kapuba továbbított. Érdemes megnézni, hogy Piqué mennyire csúnyán bennragadt, szó sem lehetett lesről.

A 43. percben Coutinho fejelt középről, de Simon vetődve hárított. Ez volt a félidő utolsó momentuma, ami azt jelentette, hogy a Barca január óta először zárta hátrányban az első játékrészt.

Tíz perc telt el a második félidőből, amikor Valverde pályára küldte Messit Vidal helyett, nagyon kellett az új lendület a Barcelonának.

A katalán együttes átvette az irányítást, Coutinho félfordulatból eltalálta a keresztlécet, Suarez a kipattanóból fejbe rúgta magát.

Messi is próbálkozott bőven, de a szabadrúgása és az átlövési kísérlete is egy védőben halt el. Majd a kapufát is eltalálta néhány perccel később, mindent megtett az argentin az egyenlítésért, de semmi sem jött össze.

A 84. percben aztán befutott egy elérhetetlennek tűnő labdát, amellyel befelé húzott, majd laposon lőtt, Simon védése után visszakerült hozzá a labda. Ekkor már inkább középre adott, ahol tökéletesen helyezkedett a szintén csereként beálló Munir és csak bele kellett tennie a lábát az erős labdába. 1-1.

Lendületben maradt a Barca, a 87. percben Suarez is betalált, igaz, lesről, a hosszabbításban végül Rakitic lábában maradt a győzelem. A Barca tehát nem tudott kijönni a gödörből és épphogy elkerülte az újabb vereséget, ehhez a csereként beállt Messi zsenialitása kellett.

1. félidő
41Oscar de Marcos
41Markel Susaeta
23Inigo Martinez
2. félidő
90Dani Garcia
90Peru Nolaskoain
90Lionel Messi
89Sergio Busquets
84Lionel Messi
84Munir El Haddadi
80Ousmane Dembele
79Inaki Williams
78Ivan Rakitic
67Benat Etxebarria
55Arturo Vidal
51Sergi Roberto
48Yeray Alvarez
Összeállítások
Barcelona4-3-3
Athletic Bilbao4-3-3
Football Pálya
1
Marc-Andre
ter Stegen
2
Nelson
Semedo
3
Gerard
Pique
15
Clement
Lenglet
18
Jordi
Alba
20
Sergi
Roberto
4
Ivan
Rakitic
22
Arturo
Vidal
11
Ousmane
Dembele
9
Luis
Suarez
7
Philippe
Coutinho
15
Inigo
Lekue
25
Unai
Simon
18
Oscar
de Marcos
5
Yeray
Alvarez
4
Inigo
Martinez
24
Mikel
Balenziaga
22
Raul
Garcia
16
Dani
Garcia
7
Benat
Etxebarria
14
Markel
Susaeta
9
Inaki
Williams

Barcelona

Kezdők
1Marc-Andre ter Stegen
2Nelson Semedo
3Gerard Pique
15Clement Lenglet
18Jordi Alba
20Sergi Roberto
51
4Ivan Rakitic
78
22Arturo Vidal
55
11Ousmane Dembele
80
9Luis Suarez
7Philippe Coutinho
13Jasper Cillessen
5Sergio Busquets
89
8Arthur
10Lionel Messi
90
84
12Rafinha
19Munir El Haddadi
84
24Thomas Vermaelen
Cserék

Athletic Bilbao

Kezdők
15Inigo Lekue
25Unai Simon
18Oscar de Marcos
41
5Yeray Alvarez
48
4Inigo Martinez
23
24Mikel Balenziaga
22Raul Garcia
16Dani Garcia
90
7Benat Etxebarria
67
14Markel Susaeta
41
9Inaki Williams
79
12Yuri Berchiche
26Hodei Olega
6Mikel San Jose
10Iker Muniain
20Aritz Aduriz
21Ander Capa
23Unai Lopez
31Peru Nolaskoain
90
Cserék

A szezont gyengén kezdő Valencia idegenbeli győzelemmel javított helyzetén: az egy gólt szerző csapat a Real Sociedad otthonából hozta el a három pontot.